Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Domače preste

18.06.2022

Preste, hrustljave in zlatorumeno zapečene, so ostale v spominu marsikoga izmed nas. Sedaj so jih sicer nadomestili drugi, tudi okusni pekarski izdelki, kuharica Urška pa nam je zaupala recept, kako pripraviti domače, pregrešno slastne preste. Prisluhnite!


Z vami v kuhinji

562 epizod

Z vami v kuhinji

562 epizod


Radijska rubrika, v kateri postrežemo s kuharskimi recepti. Svetuje Mojca Polak z Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor.

Domače preste

18.06.2022

Preste, hrustljave in zlatorumeno zapečene, so ostale v spominu marsikoga izmed nas. Sedaj so jih sicer nadomestili drugi, tudi okusni pekarski izdelki, kuharica Urška pa nam je zaupala recept, kako pripraviti domače, pregrešno slastne preste. Prisluhnite!


24.01.2024

Bogata vegi torta

Vedno več ljudi se odloča za uživanje hrane, ki ne vsebuje živil živalskega izvora. Vendar to ne pomeni, da se je potrebo posloviti od raznolikosti okusov in gurmanskih užitkov, saj je veganska kuhinja veliko bolj pestra, kot mislimo. Kuharica Urška nam je tokrat predstavila recept za bogato vegi torto.


20.01.2024

Pečene fige s sirom in slanino

V naši radijski kuhinji tokrat o enostavnih slavnostnih prigrizkih za zimska druženja. Izvedeli boste, kako porabiti ostanke mesnin, kako predpripraviti jedi, da imamo čim več časa za goste, kuharica Mojca pa vam bo zaupala še podroben recept za pripravo pečenih fig s sirom in slanino. ZA 8 GOSTOV: 16 svežih fig 16 kock sira 16 rezin slanine Malo rdečega vina rožmarin Fige nekoliko zarežemo ob peški in v zarezo porinemo kocko sira. Figo ovijemo z rezino slanine.. Fige položimo v pekač in pečemo 10 minut pri 170°C. Poškropimo jih z rdečim vinom in začinimo z malo rožmarina. Še tople postrežemo.


13.01.2024

Vlita gibanica

Gibanica je preprosta, okusna in predvsem stara tradicionalna sladica na Štajerskem, ki jo gospodinje vse redkeje pripravljajo. Kuharica Urška pa je pripravila recept za nekoliko drugačno, vendar prav tako okusno sladico, vlito gibanico.


06.01.2024

Pirini krekerji z lovorjem

V radijski kuhinji vam bomo tokrat zaupali katera so preprosta kulinarična darila. Izvedeli boste tudi kaj so značilnosti kakovostnih krekerjev in s čim jih lahko ponudite. Kuharica Mojca pa bo predstavila še podroben recept za pripravo pirinih krekerjev z lovorjem.


30.12.2023

Štajerska juha

Štajerska juha je tradicionalna slovenska jed na žlico, pripravljena samo z zelenjavo in brez dodatka mesa. Zelo je krepčilna, zato je danes priljubljena kot obrok, ki si ga privoščimo po neprespani noči, pogosto pa se postreže tudi ob zaključku poročne gostije in silvestrovanja. Recept je pripravila kuharica Urška Šobak.


23.12.2023

Tatarski biftek iz jelenovega fileja

V radijski kuhinji se bomo tokrat posvetili bifteku – tokrat malo drugače. Izvedeli boste iz katerega mesa je varno pripravljati tatarski biftek, kako ravnati s tatarskim biftekom med postrežbo, kaj postreči zraven razen toasta in še podroben recept za pripravo tatarskega bifteka iz jelenovega fileja.


16.12.2023

Domači kremni namaz

Domači kremni namazi so veliko boljši od industrijskih različic. Pa ne le zaradi okusa in teksture, predvsem so pomembne sestavine, ki jih imamo zmeraj doma. Ti namazi tudi ne vsebujejo aditivov in druge nepotrebne navlake za zgoščanje in podaljšanje roka trajanj. Kuharica Urška nam tokrat ponuja recept za pripravo okusnega domačega kremnega namaza.


09.12.2023

Kostanjev namaz z lisičkami

Tokratno radijsko kuhinjo so zaznamovali kostanji. Če ste si morda kakšen kilogram tega okusnega jesenskega sadeža shranili v zmrzovalno skrinjo, smo vam v oddaji zaupali vsestansko uporabnost kostanja v kulinariki, izvedeli ste, kako ga najlaže olupite in kot zanimivost – katere države so najbolj znane po uporabi kostanja. Naša kuharica Mojca, pa je povedala še podroben recept za pripravo kostanjevega namaza z lisičkami.


02.12.2023

Pščenični tomerli

Tomerli še danes vzbujajo nostalgijo starejših prebivalcev Štajerske po takratni »babičini kuhinji« in mladostni razigranosti, ki so jo dopolnjevali sicer skromni, toda z ljubeznijo narejeni prigrizki. Jed je bila zaradi svoje preprostosti, hitre priprave in sestavin, ki so običajno bile pri roki, velikokrat na mizi.V radijski kuhinji je recept za pšenični tomerl ali babjo jezo pripravila kuharica Urška Šobak.


25.11.2023

Marinirane jadranske sardele

V radijski kuhinji tokrat o tradiciji konzerviranja rib v Sloveniji. Izvedeli boste kako je s konzerviranjem sladkovodnih rib, kako lahko uporabite marinirane sardele in še podroben recept za pripravo le-teh. 1 kilogram jadranskih sardel Olje za cvrtje 6 strokov česna 1 žlica suhega rožmarina Nekaj poprovih zrn Oljčno olje Sveže sardele očistimo drobovja in odstranimo glave. Sardele začinimo in jih na hitro ocvremo v olju. Na oljčnem olju na zmernem ognju ocvremo prepolovljene stroke česna. Ocvrte sardele vložimo v kozarec za vlaganje z ocvrtim česnom, suhim rožmarinom in poprovimi zrni ter zalijemo z oljčnim oljem ali sončničnim oljem in hranimo v hladilniku.


18.11.2023

Fuži

Slovenska Istra slovi po odlični hrani, predvsem po testeninah. Tokrat je kuharica Urška pripravila tiste najbolj tipične, domače fuže, za katere potrebujemo zelo malo sestavin, priprava pa je hitra in enostavna. Sicer pa so fuži tradicionalna priloga k mesnim jedem z veliko omake, npr. h golažem, paprikašem in k ragujem.


08.11.2023

Martinova pogača z mariniranim mesom račke in rdečim zeljem

V radijski kuhinji boste tokrat zvedeli, kakšni so triki pri peki račke ali gosi, kako lahko porabite maščobo, ki ostane pri peki in podroben recept za pripravo martinove pogač+e z mariniranim mesom račke in rdečim zeljem. 300 g kvašenega testa 100 g kisle smetane 200 g nacefranega mesa pečene račke Nekaj omake od račje pečenke 100 g rdečega zelja narezanega na tanke rezance Pest orehovih jedrc, ki jih grobo nasekljamo 100 g nastrganega sira Vinski kis Kvašeno testo razvaljamo v krog, ki ustreza premeru okroglega modela za peko (cca 30 do 35 cm). Razvaljano testo položimo v pomaščen model in ga premažemo s kislo smetano in posujemo z nastrganim sirom. Pripravljeno pogačo pečemo 15 minut v pečici ogreti na 230°C. Nato pogačo vzamemo iz pečice in jo obložimo z nastrganim mesom račke, ki smo ga pomešali z omako od račje pečenke, posujemo z orehi in pogačo pečemo še 5 minut na 200 °C . Pečeno narežemo na kose in še vročo ponudimo z laski redečega zelja, ki smo ga osvežili z nekaj kapljicami vinskega kisa.


04.11.2023

Domače listnato testo

Listnato testo je nadvse hvaležna sestavina, iz katere lahko pripravite marsikaj. Od takšnih in drugačnih pit do majhnih grižljajev in prigrizkov, sladkih in slanih. In ker v tem jesenskem času, ko ostajamo doma, večkrat posežemo po čem za pod zob, nam je kuharica Urška zaupala preprost recept za pripravo domačega listnatega testa.


28.10.2023

Mariniran fižol s pehtranom

V radijski kuhinji bomo tokrat govorimo o fižolu. Predstavljamozanimive kombinacije fižola in ostalih pridelkov po Sloveniji, kakšna je tradicionalna uporaba zelišč v fižolovih jedeh, izvedeli boste kako lahko fižol uporabite v sladicah in podroben recept za pripravo mariniranega fižola s pehtranom.


21.10.2023

Kostanjeva moka

Kostanj je priljubljeno poznojesensko sadje , ki ima številne pozitivne učinke na naše zdravje, zato je okusna in zdrava popestritev jedilnika. Nabiranje kostanja pa je lahko odlična rekreacija in zabava za vso družino.Kuharica Urška nam je v radijski kuhinji predstavila recept za pripravo kostanjeve moke, ki jo lahko uporabite pri pripravi brezglutenskega kruha, sladic ali njokov.


07.10.2023

Bučnica

Sezona buč je v polnem razmahu, zato v tokratni radijski kuhinji o tej priljubljeni in vsestranski zelenjavi. Med drugim boste izvedeli kako ohraniti buče za ozimnico, ali jih je potrebno vedno olupiti, podroben recept pa je tokrat za pripravo bučnice. Za 1 pekač: 8 listov vlečenega testa 1 kilogram skute 1 jajce 1 kg buče + 1 žlica soli ½ poravnane jedilne žlice soli 1 zvrhana žlica sladkorja Maščoba za peko Bučo grobo naribamo in osolimo. Po 15 minutah jo dobro ožamemo. Skuto pomešamo s sladkorjem in soljo ter vanjo razbijemo jajce, dodamo ožeto bučo in premešamo. List vlečenega testa premažemo z maščobo ter po polovici nadevamo z nadevom in zvijemo v zavitek. Pripravljene zavitke zlagamo na pomaščen pekač in pečemo 15 minut pri 200°C in še 15 minut pri 180 °C.


30.09.2023

Jabolka v žolci

Jabolko je eno od najbolj priljubljenih in najpogosteje gojenih sadežev. Poznali so jih sicer že v pradavnini, zato pravimo, da so jabolka stara tako rekoč kot civilizacija. Kuharica Urška Šobak, ki že leta zbira recepte naših babic, nam predstavlja recept za okusno sladico - jabolka v žolci.


14.09.2023

Zrezki v paradižnikovi omaki

Če imate na vrtu še vedno kakšen paradižnik, potem prisluhnite tokratni radijski kuhinji. Izvedeli boste, kaj je skrivnost dobre paradižnikove omake, kako paradižnikovo omako hraniti za ozimnico, kakšna je razlika med pelati in paradižnikov omako, za piko na i, pa še podroben recept za pripravi sesekljanih zrezkov v paradižnikovi omaki.


05.09.2023

Pečena cvetača

Cvetača velja za izjemno zdravo vrsto zelenjave, ki predstavlja odličen vir številnih pomembnih hranilnih snovi. Pogosto kraljuje na naših krožnikih - bodisi v juhi, narastku ali enolončnici. Kuharica Urška je za tokratno radijsko kuhinjo pripravila zanimiv recept, pečeno cvetačo, ki je prava poletna osvežitev.


26.08.2023

Sirovi pereci

V radijski kuhinji smo se tokrat kulinarično preselili v vzhodni del naše države, v Prekmurje. Naša kuharica Mojca bo predstavila zanimivo jed, neke vrste pecivo, ki jo še danes pripravlja marsikatera prekmurska gospodinja. Slišali pa boste še podroben recept za pripravo sirovih perec. Za 12 kosov: 1 kg gladke moke 1 kocka kvasa 1 žlica soli 2 rumenjaka 700 ml mlačnega mleka 50 ml sončničnega olja 200 g nastrganega poltrdega sira Groba morska sol Moko presejemo v večjo posodo za gnetenje. Kvas raztopimo v mlačnem mleku. V mleko primešamo tudi olje in rumenjake. Z mešanico zamesimo voljno testo. Na sredi gnetenja dodamo sol. Pripravljeno testo pomokamo in pustimo pokrito vzhajati eno uro. Nato testo razdelimo na 24 delov in vsakega posvaljkamo do dolžine 20 cm in debeli 1,5 cm. Po dva svaljka med sabo povežemo v zavit venček. Polagamo jih na pomaščen pekač in premažemo z jajčnim rumenjakom. Pustimo vzhajati 20 minut, nato pa jih izdatno posujemo s sirom in ščepcem grobe morske soli in pečemo pri 200°C med 15 do 20 minut. Še tople postrežemo ob dobrodošlici.


Stran 1 od 29
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov