Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Zbrano, zapisano, prebrano

474 epizod

Zbrano, zapisano, prebrano

474 epizod


V rubriki Zbrano, zapisano, prebrano s pomočjo knjižničarjev in knjižničark predstavljamo zanimivo branje. Listamo nove knjige in odkrivamo tiste, ki jih je bralska pozornost po krivem obšla. Vabljeni k poslušanju - in branju.

11.04.2024

Kurzschluss, Vid Kmetič

Danes predstavljamo knjigo Vida Kmetiča z naslovom KURZSCHLUSS, dnevniški zapis(k)i, v katerih avtor na svojstven, povečini satiričen način, opisuje obdobje med leti 2020 in 2022. Zbrani zapisi so po avtorjevih besedah začeli nastajati kot neke vrste ventil, psihoterapevt, navidezni prijatelj, analgetik, mehka, včasih tudi nekoliko trša droga in še kaj, kar je potreboval v obdobju, ki se je, preroško in simbolično, pričelo na petek, 13. marca 2020. Kasneje se je odločil, da jih pripravi za knjižno izdajo. Zložil jih je po vrsti, kronološko, opremil z datumi in se odločil, da bo pisanje zaključil na dan volitev, ki naj bi tako kot petek, 13., začetek, simbolično označevale konec tega obdobja. Obdobja, ki mu je, navdihnjen z besedami Igorja E. Berganta, nadel ime kurzschluss obdobje. Preko 120 zapisov boste lahko prebrali, vmes pa še lepo število takih, ki so zabeleženi zgolj kot enostavčne povedi. Knjiga je izšla pri Založbi Pivec.


04.04.2024

Zablode feminizma, Vesna V. Godina

Tokrat predstavljamo knjigo Vesne V. Godina, z naslovom ZABLODE FEMINIZMA. Ena najbolj branih družbenih kritičark in kolumnistk pri nas, Vesna V. Godina, ki je pred časom pri založbi Beletrina izdala knjigo Zablode postsocializma, se tokrat podaja v Zablode feminizma. Knjigo s podnaslovom Razmisleki o feministični ideologiji posveča milijonom žensk, ki jih beli zahodni feminizem spregleda, in na drugi strani tistim belim zahodnim feministkam, ki ne delujejo v skladu s svojo antropološko izobrazbo. Avtorica pojasnjuje, da se v knjigi ukvarja s pretvorbo feminizma iz kritične teorije o zahodnih družbah v ideologijo, ki zahodne kapitalistične družbe in gospostvena razmerja v njih reproducira. Knjiga je izšla pri Založbi Beletrina


28.03.2024

Iz točke nič, Tonja Jelen

Tretja pesniška zbirka Iz točke nič Tonje Jelen je presečišče, ki subjekt ki ponuja nov vpogled v svetovje. Ta pomeni odmik od stanj poslavljanj in bojev, na katere je opozarjala v prvih dveh zbirkah. Zdajšnja zbirka vsebuje veliko motivnih drobcev, ki so kot spomini in smisli na vidne ljudi v življenju subjekte in tudi npr. drevesa. Gre za mejo med obstojem in slovesom, med bolečino in radostjo, med dojemanjem telesa in uma. Pesmi se poskušajo poigravati s svetom suverenosti – a tu si poslavljanja, tu so spomini na svobodne otroške igre. Gonilo v zbirki je sobivanje, soobstoj vsega živega – pesnica lovi trenutke narave, svetlobe, vse vseh živih bitij, ki soustvarjajo radost življenja. Knjiga je izšla pri Založbi Litera.


21.03.2024

Povej, napisala bom, Iva L. Novak

Danes predstavljamo roman Povej, napisala bom, avtorice Ive L. Novak. Roman je zgodba o odnosih, materinstvu in odločitvah, ki je postavljena v čas koronavirusa. Da bi poskrbela za svoja predšolska otroka v času koronavirusa, pisateljica s partnerjevo spodbudo ostaja doma. Toda ko njen partner stopi v stik s skupno znanko, Lejlo D. Kres, se protagonistka romana oklene možnosti, da bo prav Lejla – ta zanimiva ženska, njegova bivša – tista, preko katere ji bo uspelo na novo konstruirati realnost, v kateri bo želela vztrajati. Torej realnost, ki bo segla preko biti mama/gospodinja/partnerka. Knjiga je izšla pri Cankarjevi založbi,


14.03.2024

Lepo je biti jaz, Mihaela Gržin

Danes predstavljamo knjigo Lepo je biti jaz, ki je izšla pri Založbi Primus. Gre za iskren priročnik za vse ženske, ki pogosto postavljajo na prvo mesto družino, službo, bleščeč dom ... ob tem pa pozabljajo, da vse to lahko postorijo hitreje in lažje, če najprej napolnijo svoje baterije. Avtorica MIHAELA GRŽIN, ki se je vedno trudila dobro poskrbeti za druge, a je hkrati pogosto pozabila nase, zato je leta 2016 trdo pristala na tleh z diagnozo ekstremna izčrpanost. Danes dobro ve, da je ne glede na karkoli, kar se nam dogaja, največja napaka, ki jo lahko storimo, ta, da pozabimo nase, na svoje sanje ter na ljubečo skrb za svoje telo, um in dušo. V našem življenju ni nič bolj pomembnega, kot smo mi. Je takšno razmišljanje znamenje sebičnosti? Ne, pravzaprav je znamenje odgovornosti do sebe in drugih. Če se sami ne počutimo dobro, ne moremo poskrbeti ne zase ne za druge. »Zato sem to knjigo napisala za vse ženske, ki pogosto postavljajo na prvo mesto družino, službo, bleščeč dom ... ob tem pa pozabljajo, da vse to lahko postorijo hitreje in lažje, če najprej napolnijo svoje baterije«, pravi avtorica.


07.03.2024

Happyendi, Jaroslava Blažkova

Pri Založbi Pivec je izšel roman HAPPYENDI, pisateljice Jaroslave Blažkové, ki ga je prevedla Stanislava Chrobaková Repar. Roman je izšel v okviru projekta Kreativna Evropa – Utrip evropske literature, v okviru katerega Založba Pivec prinaša slovenskim bralcem nagrajene evropske romane. Prevajalka bo v drugi polovici aprila gostja mednarodne predstavitvene turneje v Mariboru in Ljubljani.


29.02.2024

Kdo je ubil SEKS?, Andrej Capobianco

Tokrat predstavljamo kriminalno politični triler izpod peresa novega avtorja na slovenski literarni krimi sceni Andreja Capobianca, z naslovom Kdo je ubil SEKS? Lara Šmit, bivša teniška legenda in vodja hitro vzpenjajoče se novoustanovljene Slovenske evropske konstruktivne stranke (SEKS), pred začetkom volilne kampanje in ravno med tekmo Lige prvakov pade z balkona v središču Ljubljane. Naključje hoče, da sta jo na dan smrti – da bi zbrala dokaze o njeni domnevni nezvestobi – zasledovala zasebna detektivka, »primorski vihar« Anita Fikač in mladi stažist Rado Tulli, ki se je v Ljubljano preselil iz Rima. Ker postaneta v preiskovanju primera nepogrešljiva, sklene z njima zavezništvo policijski inšpektor Ivan Morelli. Politično ozračje se pregreva in vsem trem se silno mudi prebiti skozi labirint političnih in zasebnih spletk, da bi storilca ali storilko pripeljali pred roko pravice. Knjiga je izšla pri Založbi Beletrina.


22.02.2024

Noč, ko je preplavala reko, Adriana Kuči

Danes predstavljamo roman Adriane Kuči z naslovom Noč, ko je preplavala reko. Roman je pretresljiva zgodba o tem, kako se tudi najmočnejše med ženskami, iz najrazličnejših razlogov, najdejo v krogu intimno partnerskega razmerja, brez izhoda. Protagonistka Sara, uresničena ženska v 40. letih, živi v slovenski provinci, v na videz brezizhodnem položaju. Partner, nekoč velika ljubezen, je nasilen, ko pa ni nasilen, je nezainteresiran. Rada ima sicer pastorka, s katerim živijo tudi njeni otroci, toda ključni problem je, da tujka, ki se nima nikamor umakniti, predvsem pa je finančno ogrožena. Knjiga je izšla pri Založbi Litera.


15.02.2024

Vse ali nič, Anže Voh Boštic

Tokrat predstavljamo knjižni prvenec nekdanjega novinarja portala Pod črto Anžeta Voha Boštica, z naslovom Vse ali nič. Franjo je ravno diplomiral iz politologije in obupano potrebuje kakršno koli delo, saj se z mamo komaj preživljata. Na srečo so ga sprejeli na plačano prakso pri dr. Agnes, vplivni figuri Napredne socialne stranke. Nekako se mu posreči dobiti sobo in poln naivnega upanja se odpravi v oddaljeno prestolnico. Tam ga hitro čaka streznitev – sodobna politika je spektakel za množice, v ozadju katerega so notranjepolitični boji, kupčkanje z glasovi, lobiranje, »strici iz ozadja« ter korupcija. Franjo se tako nenadejano znajde sredi škandala, samo od njega pa je odvisno, ali bo kočljive informacije izkoristil v prid karieri ali pa bo ohranil svoja prepričanja. Roman o tipični streznitvi, ki jo prinese soočenje s trdo realnostjo preživetja, bildungsroman o poznem odraščanju idealističnega mladeniča s province ter družbeno-kritična politična srhljivka, ki zveni sumljivo znano. Knjiga je izšla pri Mladinski knjigi.


01.02.2024

Z njimi potujem; Razsuti spomini o ljudeh, ki so mi v krvi, Franček Jauk

Pri Založbi Pivec je pravkar izšla nova knjiga upokojenega novinarja in urednika Frančka Jauka z naslovom Z NJIMI POPOTUJEM, podnaslovljena Razsuti spomini o ljudeh, ki so mi v krvi. Jauk je bil soustvarjalec prvih korakov televizijskega programa v Mariboru in se poklicno kalil pri časopisu Večer in na Radiu Maribor. V knjigi, ki je izšla ob avtorjevem življenjskem jubileju, najdemo spomine na sodelavce, prijatelje, sorodnike, znance, ugledne in popularne avtorjeve sodobnike s televizije, športa, glasbe, gledališča, javnega in zasebnega življenja. In ob njih odlomke iz literarnih del, časopisna poročila in članke, pisma, citate – dokumente vseh zvrsti. Beremo seveda o njegovem Leonu Štuklju, našem najslavnejšem olimpioniku.


25.01.2024

Ledeni možje, Jasmin B. Frelih

Nagrajeni pisatelj in prevajalec Jasmin B. Frelih se po romanih Na/pol in Piksli sooča z Ledenimi možmi. Roman Ledeni možje je izšel pri Založbi Beletrina in je izjemen literarni sprehod po bolj ali manj otipljivih svetovih, po katerih sega revni študent Leon Kalan, ki se hoče po prihodu iz Škofje Loke izkazati na študiju primerjalne književnosti in se prebiti v literarne kroge, ki se mu za zdaj še vztrajno izmikajo. Drago življenje v prestolnici otežuje še finančna kriza, Leon pa se poskuša poiskati v svetu, ki mu ni niti malo domač – čeprav se mu zdi, da bi sčasoma vseeno lahko našel pot iz novembrske megle, zaradi katere Ljubljana izgublja temelje, kakor zapiše sam. Roman preveva občutek iztaknjenosti iz prostora in časa, nekakšne negotovosti, da smo se znašli v novem svetu skritih elit, popolnega predajanja kulturi in obstoju, ki se izmika v megli.


18.01.2024

Zapisano v telesu, Polona Mateja Wallas

Danes predstavljamo romaneskni prvenec Polone Mateje Wallas Zapisano v telesu, ki je nastal v procesu obiskovanja literarnih delavnic. Gre za dragoceno delo, ki ni samo literarno dejanje, temveč predvsem sočutno in inteligentno premišljevanje o položaju žensk v širšem družbenem smislu. Pisateljičin cilj je raziskati različne vidike ženskega doživljanja in preizpraševanja tradicionalne predstave o vlogah spolov. Roman odpira teme povezane z ženskim telesom in daje glas tistim ženskam, ki so tako ali drugače ujete v odnosih z drugimi. Knjiga je izšla pri Založbi Litera.


11.01.2024

Jurij Kobal gre jutri domov, Manka Kremenšek Križman

Danes predstavljamo roman Manke Kremenšek Križman z naslovom Jurij Kobal gre jutri domov, ki je izšel pri založbi Mladinska knjiga. Jurij Kobal, upokojeni profesor zgodovine, se nekega dne nepremičen zbudi v bolnišnici. Prve tedne, ko skuša sestaviti, kaj se mu je zgodilo, je njegov edini razgled strop nad njim – priklenjen na posteljo prevprašuje svoje življenje in svoje izbire. Spominja se otroštva med vojno, očeta, ki se je z Dachaua vrnil povsem spremenjen, žene in otrok, prve in zadnje ljubezni, vseh domov, ki jih je imel; spopada se z občutki krivde in nepomembnosti. Mojstrsko izpisana prvoosebna pripoved razkriva intimno življenje, prepleteno z družbeno zgodovino 20. stoletja, ter odkrito odpira temo, ki je še vedno pogosto potisnjena na obrobje – vprašanje kakovosti življenja v pozni starosti.


04.01.2024

Notranja mati, Bethany Webster

Danes predstavljamo knjigo Notranja mati, avtorice Bethany Webster. Zakaj se ženske ohranjajo v manjvrednem in molčečem položaju? Zakaj se omejujejo tako v profesionalnem kot v osebnem oziru? Kaj podžiga negotovost in pomanjkanje samozavesti, ki ju številne ženske tako pogosto občutijo? Knjiga Notranja mati, ki bo nedvomno postala klasično čtivo za žensko opolnomočenje, na pionirski način obravnava osebne, kulturne in globalne posledice medgeneracijske travme, ki nam jo je zadal patriarhat, ter se posveti prenašanju travme z mater na hčere in iskanju načinov, kako prekiniti uničujoči začarani krog. Knjiga je izšla pri založbi Primus in je posvečena vsem ženskam, ki so lačne utelešenja svoje resnice, prekinitve travmatičnih ciklov v svoji družini in polnejšega izražanja svoje moči in potenciala.


28.12.2023

Mama ne sme izvedeti, Janja Vidmar

Janja Vidmar se po več letih pisanja za odrasle vrača z dolgo pričakovanim otroškim romanom z naslovom Mama ne sme izvedeti, ki je pravkar izšel pri Založbi Pivec. Roman je odlično opisal Tone Vrhovnik Straka, ki pravi takole: Janja Vidmar pripoveduje zgodbo skozi Izaka, se kot vsak desetletnik pogosto zmoti v ocenah drugih ljudi ali v sklepanju, s tem pa čudovito razkrije, kako smo odrasli nič drugega kot srečen nasledek neštetih napačnih sklepanj in zgrešenih poskusov – in dokaz, da je življenje vendarle nekaj pozitivnega, saj dopušča neznanske napake in neumnosti!


21.12.2023

Rezerva, princ Harry

Tokrat predstavljamo prevod knjige REZERVA, avtorsko delo princa Harryja, ki je izšlo v sklopu nove zbirke Žametna Beletrina in jo je prevedel Jurij Šešet. Gre za težko pričakovano in kontroverzno knjigo, polno šokantnih razkritij, ki je v le nekaj dneh prodaje podrla rekord in postala najbolj prodajana neleposlovna knjiga v zgodovini. Naslov knjige izhaja iz rekla »prestolonaslednik in rezerva«, kar naj bi zagotavljalo, da dediščina in prestol ostaneta v družini.


14.12.2023

Za angele, da jim ne bo dolčas, Gabriele Babnik Ouattara

Danes predstavljamo roman Gabriele Babnik Ouattara z naslovom ZA ANGELE, DA JIM NE BO DOLGČAS. Ta knjiga je toliko prežeta z ostrinami in dobrinami življenja, da je vprašanje ‘žanra’ odveč!!! Za Babnikovo živeti pomeni biti med ljudmi. In pripovedovati o življenju je prva in zato večna snov prave knjige. Neprizanesljivo in drugače raziskuje; jasno do bolečine, duhovito do vedrine, fino do širine ... samoironično in resnično od začetka do konca. In kar je pisateljica iz življenja izbrala, preda bralcu. Pojma izbrati in brati imata isti izvor, ki vsem nalaga skrb za življenje, edino, ki ga imamo – umetnica gradi zavezništvo z nami – bralci. In ta skupni napor razkriva bistvo življenja. Zato dobre knjige zahtevajo dobre bralce vseh starosti na vseh kontinentih in vseh časih. Knjiga je izšla pri Založbi Litera


07.12.2023

Srečni konci, Neli Filipić

Danes predstavljamo zbirko pisateljice Neli Filipić z naslovom SREČNI KONCI. Črnohumorne, satirične, družbenokritične in feministične kratke zgodbe prevprašujejo položaj posameznikov, umetnic, starostnikov in starostnic in žensk v sodobni družbi, secirajo naše odnose, čustva, položaje in eksistencialne lege. Slogovno raznorodna besedila kažejo ves razpon avtoričine pripovedne veščine: od prvoosebnih izpovedi, ki skušajo ujeti pripovedovalkin miselni tok, in poetičnih drobcev vsakdanjika ali liričnih refleksij do dialoških, skoraj scenarističnih scen, aforističnih okruškov ter daljših zgodb s presenetljivim zasukom ali pač samo izzvenevanjem, ki sledi neizbežni rutini življenja.Knjiga je izšla pri založbi Mladinska knjiga


30.11.2023

Kako se lotiti dela na sebi, Dr. Nicole LePera

Danes predstavljamo knjigo Kako se lotiti dela na sebi, avtorice Dr. Nicole LePera. Želite več od življenja? Iščete odgovore? Knjiga Kako se lotiti dela na sebi vas bo naučila, kako jih poiskati v sebi. Dr. Nicole LePera je bila kot klinična psihologinja pogosto nezadovoljna z omejitvami tradicionalne psihoterapije. Ker je želela bolje poskrbeti za svoje kliente – in zase, je začela razvijati celostno filozofijo duševnega, telesnega in duhovnega zdravja, ki obsega interdisciplinarne tehnike za samozdravljenje. Knjiga je izšla pri Založbi Primus.


23.11.2023

Agregat, Norma Bale

Pri Založbi Pivec je pravkar izšel nov roman Norme Bale, AGREGAT. Roman bralca odpelje v svet sodobne slovenske politike. In vendar je Agregat več kot le zgodba o politiki male Slovenije. Je roman politike in duha našega časa – enaindvajsetega stoletja. Časa, ki se ne sooča le z nizom okoljskih katastrof, gospodarskih kriz in etičnopolitične odpovedi na globalni ravni. Časa, v katerem so vodilna gospodarstva popolnoma izgubila orientacijo, saj je več kot očitno, da smer profit, kamor so bila naravnana do zdaj, ni več prava.


Stran 1 od 24
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov