Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Zvedavčki

182 epizod

Zvedavčki

182 epizod


Zvedavčki so zvedava bitjeca, ki se venomer odpravljajo na obisk in na potep. Oddaja z vidika otrok raziskuje različna področja njihovega udejstvovanja in razmišljanja. Del Zvedavčkov je tudi otroška pravljica.

10.04.2024

Z odra na oder in kavkaška ljudska pravljica Žrebiček, koza in prašiček

V tokratnih Zvedavčkih smo predstavili srečanje osnovnošolskih gledaliških skupin Z odra na oder oziroma kaj o njem menijo Leon, Lara in Neli. Slišali pa ste tudi kavkaško ljudsko pravljico Žrebiček, koza in prašiček, ki jo pripoveduje Agica Kovše iz Mariborske knjižnjice.


06.04.2024

Klepetavi klopotec OŠ Rudolfa Maistra Šentilj in amorska ljudska pravljica Žabica in miška

Radijsko ekipo Klepetavega klopotca z osnovne šole Rudolfa Maistra Šentilj je spet obiskal njihov prijateljček, marsovček Pepko. Predstavili so mu šolski literarni natečaj Sonce mojega življenja, o tem pa so pripovedovali tudi v tokratnih Zvedavčkih. Slišali pa boste še amorsko ljudsko pravljico Žabica in miška, ki jo pripoveduje Agica Kovše iz Mariborske knjižnjice.


30.03.2024

OŠ Lenart in češka ljudska pravljica o drevesu pravljic

Učenci in učenke osnovne šole Lenart, ki so nas v preteklih oddajah zabavali s pripovedovanjem o mednarodnih projektih in športu, so tokratno oddajo Zvedavčki pripravili v prav posebnem, lenarškem argoju, torej posebnem načinu govorjenja, značilnem za njihove kraje. V oddaji pa boste slišali še češko ljudsko pravljico o drevesu pravljic, ki jo pripoveduje Agica Kovše iz Maribrske knjižnjice.


23.03.2024

Športni dosežki osnovnošolcev OŠ Lenart in norveška ljudska pravljica Punčka v travi

Športniki in športnice osnovne šole Lenart dosegajo lepe uspehe na državnem in mednarodnih nivojih. Zato o njih govorimo v tokratni oddaji Zvedavčki, slišali pa boste tudi norveško pravljico Punčka v travi.


16.03.2024

Osnovna šola Lenart in slovenska ljudska pravljica Pes in volk

Učenci in učenke osnovne šole Lenart so tokrat govorili o potovanju na Finsko, pa tudi o drugačnih potovanjih – v knjižne svetove. Slišali ste še slovensko ljudsko pravljico Pes in volk, ki jo pripoveduje Tanja Vreš iz Mariborske knjižnjice.


09.03.2024

Osnovna Šola Lenart in zgodba iz Malavija Zakaj petelinček kikirika

V tokratnih Zvedavčkih se predstavljajo učenci osnovne šole Lenart, govorijo pa bodo o Eko šoli, gradnji prizidka, šolskem vrtu in filmu o Agati in Frideriku. Slišali boste še pravljico z Malavija z naslovom Zakaj petelinček kikirika.


02.03.2024

Glasilo Šolarček OŠ Voličina in slovenska ljudska pravljica Tri zlate pomaranče

Glasilo Šolarček izhaja na osnovni šoli Voličina že petindvajset let in v tem času se je nabralo ogromno zgodb, ki jih učenke in učenci pripovedujejo tudi za tokratne Zvedavčke. Ne zamudite, slišali boste še slovensko ljudsko pravljico Tri zlate pomaranče.


24.02.2024

Osnovna šola Voličina in slovenska ljudska pravljica Tista od Katre

Šolsko glasilo Šolarček je posebnost osnovne šole Voličina, in v njem učenci in učenke opisujejo dejavnosti, ki se odvijajo v šoli in vrtcu. Tudi v tokratnih Zvedavčkih bodo pripovedovali o spisih, zgodbah, pesmih in likovnih stvaritvah, ki jih objavljajo v tem šolskem glasilu in so nanje zelo ponosni. Slišali pa boste še slovensko ljudsko pravljico, Tista od Katre, ki jo pripoveduje Tanja Vreš iz Mariborske knjižnice.


17.02.2024

Šolsko glasilo Šolarček OŠ Voličina in slovenska ljudska kraljica Kralj

Šolsko glasilo Šolarček je posebnost osnovne šole Voličina, zato tokrat v Zvedavčkih predstavljamo razmišljanja učencev in učenk o tem glasilu. Nato pa boste slišali še slovensko ljudsko pravljico Kralj, ki jo pripoveduje Ana Dolinšek iz Mariborske knjižnjice.


10.02.2024

First Lego Liga Mojstrovina in poljska ljudska pravljica Ribič in riba

V Zvedavčkih najprej o tekmovanju First Lego Liga Mojstrovina, kjer sta v ospredju raziskovanje in robotika, nato pa boste slišali še poljsko ljudsko pravljico O ribiču in ribi, ki jo pripoveduje Tanja Vreš iz Mariborske knjižnice.


03.02.2024

Radovednost in mongolska ljudska pravljica Zakaj se kamela valja v pepelu

Tudi v tokratnih Zvedavčkih učenci in učenke razmišljajo o radovednosti, v oddaji pa boste slišali še mongolsko ljudsko pravljico Zakaj se kamela valja v pepelu, ki jo pripoveduje Metka Lipnik iz Mariborske knjižnice.


27.01.2024

Bralni maraton ZPM in slovenska ljudska pravljica Ljudem se ne da ustreči

Lanski bralni maraton so pri zvezi prijateljev mladine Maribor posvetili radovednosti. Učenci in učenke so napisali mnoge zanimive pesmi na to temo, predstavili pa so jih v tokratnih Zvedavčkih. Slišali boste še slovensko ljudsko pravljico Ljudem se ne da ustreči, ki jo pripoveduje Ana Dolinšek iz Mariborske knjižnjice.


20.01.2024

Osnovna šola Benedikt in hrvaška ljudska pravljica Smrdi in ne diši

Učenci in učenke osnovne šole Benedikt so se poglobili v zgodovino njihove šole in izbrskali mnoge zanimive podatke. Prisluhnite jim v tokratnih Zvedavčkih, v nadaljevanju pa boste slišali še hrvaško ljudsko pravljico Smrdi in ne diši, ki ji pirpoveduje Metka Lipnik iz Mariborske knjižnice.


13.01.2024

Osnovna šola Draga Kobala Maribor in slovenska ljudska pravljica Grof in njegova pregnana žena

Učenca osnovne šole Draga Kobala sta pripravila dve zanimivi raziskovalni nalogi, o mariborski zdravnici Klari Kukovec in Titovi ženi Herti Has. Slišali pa boste še slovensko ljudsko pravljico Grof in njegova pregnana žena, ki jo pripoveduje Ana Dolinšek iz Mariborske knjižnice.


06.01.2024

Gledališka igra o Treh kraljih Waldorfske šole Maribor in slovenska ljudska pravljica Vedonci te speljejo na napačno pot

Učenci in učenke Waldorfske šole Maribor pripravljajo gledališko igro o Treh kraljih. Odlomek iz igre so pripravili tudi za tokratno oddajo Zvedavčki. Prisluhnite tudi slovenski ljudski pravljici Vedonci te speljejo na napačno pot, ki jo pripoveduje Zdenka Gajser iz Mariborske knjižnice.


30.12.2023

Osnovna šola Pesnica in ruska pravljica Zajček, lisica in petelin

Na osnovni šoli Pesnica zelo dobro poznajo dobre može, ki nas obiščejo decembra, o njih pa bo tekla beseda tudi v tokratni oddaji Zvedavčki. Slišali boste še rusko pravljico Zajček, lisica in petelin, ki jo pripoveduje Metka Lipnik iz Mariborske knjižnice.


23.12.2023

Božično novoletne delavnice na OŠ Pesnica in slovenska ljudska pravljica Mamica Dravica

Na osnovni šoli Pesnica so tudi letos pripravili božično novoletne delavnice, kjer so obiskovalci in učenci izdelovali voščilnice in okraske, letos pa so si lahko izdelali tudi snežno kroglo. Kaj vse so počeli, vam bodo predstavili v tokratnih Zvedavčkih, ko boste slišali še slovensko ljudsko pravljico Mamica Dravica, ki jo pripoveduje Zdenka Gajser iz Mariborske knjižnice.


16.12.2023

Osnovna šola Gustava Šiliha Maribor in slovenska ljudska pravljic Revna deklica in Kralj Matjaž

Na osnovni šoli Gustava Šiliha Maribor so že pozdravili Miklavža, pričakujejo pa tudi še Božička in dedka Mraza. O vseh treh dobrih možeh izredno lepo pripovedujejo učenci in učenke te šole v tokratni oddaji Zvedavčki. Slišali pa boste še slovensko ljudsko pravljico Revna deklica in Kralj Matjaž, ki jo pripoveduje Maja Logar iz Mariborske knjižnjice.


09.12.2023

Taborniški vsakdan in slovenska ljudska pravljica Škratovo plačilo

Zvedavčki se tokrat pogovarjajo s taborniki o taborniškem vsakdanu, ob tem pa vabijo tudi na aktualno razstavo o skavtih in gozdovnikih v Muzeju Narodne osvoboditve Maribor. Slišali boste še slovensko ljudsko pravljicoa o škratovem plačilu, ki jo pripoveduje Zdenka Gajser iz Mariborske knjižnjice.


02.11.2023

Andraž Babšek o domoljubju in slovenska ljudska pravljica o vilah in zdravilnih rožah

Dijak Andraž Babšek je še v osnovnošolskih letih napisal zgodovinski roman Junak, govori pa o generalu Rudolfu Maistru. Andraž je bil v teh dneh v Mariboru in nastal je pogovor o knjigi ter temu, čemur pravimo – domoljubje. Slišali boste še pravljico, in sicer slovensko ljudsko o vilah in zdravilnih rožah.


Stran 1 od 10
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov