Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Ars • sreda, 14. apr. 2021

Ars • sre, 14. apr.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Gaspar Sanz (priredba Abel Carlevaro): Suita antičnih španskih plesov
Izvajalec: Janez Gregorič, kitara

Antonio Soler: Koncert za dvoje orgel št. 3 v G – duru
Izvajalca: Tini Mathot, orgle in Ton Koopman, orgle

Giuseppe Maria Orlandini: Arija Berenike iz istoimenske opere:Da torbida procella
Izvajalci: Joyce Didonato, mezzosopran; zasedba Il Complesso Barocco in dirigent Alan Curtis

Antonio Vivaldi: Koncert za lutnjo in orkester, RV 93 (priredba za kitaro in orkester)
Izvajalca: John Williams, kitara in Angleški komorni orkester

Johann Sebastian Bach: Suita v E - duru, BWV 1006A
Izvajalka: Janja Brlec, citre (diskantne)

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Eugene Bozza /Maria Gamboz Gradišnik: Roustique
Izvajalca: Maria Gamboz Gradišnik, harfa in Jure Gradišnik, trobenta

Aldo Kumar: Ebenovina beline za klarinet in klavir, op. 23
Izvajalca: Dušan Sodja, klarinet in Tatjana Kaučič, klavir

Katarina Pustinek Rakar: Venec treh dolin
Izvajalca: Dušan Sodja, klarinet in Tatjana Kaučič, klavir

Ruski pesnik in pisatelj Josif Brodski se je rodil leta 1940, umrl je leta 1996 in je pokopan v Benetkah. Leta 1987 je dobil Nobelovo nagrado za književnost. Pesem Prerokba je prevedel Drago Bajt, interpretira jo dramski igralec Tomaž Gubenšek.

Blaž Pucihar: Rituals za flavto in klavir
Izvajalca: Ana Kavčič Pucihar, flavta in Blaž Pucihar, klavir

Žiga Stanič / Tone Pavček: Skladbe za glas in klavir (dve pesmi na besedila Toneta Pavčka): 1. Dvogovori in 2. Podoba dečka
Izvajalci: Irena Baar, sopran; Marjan Trček, tenor; Žiga Stanič, klavir

Ferdinand Rebay: Sonata za klarinet in kitaro v d – molu
Izvajalca: Slavko Kovačič, klarinet in Žarko Ignjatović, kitara

Robert Fuchs: Serenada za godalni orkester v e-molu št.3, op.21
Izvajalca: zasedba Rias Sinfonietta Berlin in dirigent Jiri Starek

Nina Šenk: Pripovedi za solo harfo
Izvajalka: Uršula Aščič, harfa

Posnetki iz najnovejše jazzovske produkcije, kot tudi zgodovine jazza.

10:00
Poročila

V tretji oddaji se posvečamo Ivesovi komorni ustvarjalnosti. Ives je napisal kar nekaj krajših skladb za komorni orkester. Ne glede na njihovo tematsko ali strukturno povezanost jih je združeval v cikle. Med pomembna komorna dela Charlesa Ivesa nedvomno spada njegovih pet violinskih sonat, najvidnejši in najtehtnejši dosežek te zvrsti med dosežki ameriških skladateljev. Znani so tudi Ivesov klavirski trio ter oba godalna kvarteta.

11:00
Poročila

Izvori kratke zgodbe segajo v antiko, literarna oblika, kakršno pod tem imenom poznamo danes, pa se razvije v 19. stoletju in nato v 20. stoletju doživi svoj razcvet. Ob kratki zgodbi danes povsem sproščeno govorimo tudi o kratki kratki zgodbi, a ta oblika je v 60.-ih letih minulega stoletja, ko se je pojavila, povzročala nemalo zadreg. Prav o njih govori oddaja Literarni večer, ki je nastala pred štirimi desetletji. Predlogo zanjo je napisal Vlado Senica, ki je tudi prevedel izbrane kratke zgodbe, prisluhnili pa jim boste lahko v interpretaciji dramskih igralcev Milana Štefeta in Borisa Juha. Oddajo je režiral Jože Valentič.

Kratka glasbena medigra.

12:00
Poročila

V Arsovih spominčicah bomo predstavili tri skladbe, ki so zazvenele v izvedbi uglednih slovenskih glasbenikov in ansamblov na prejšnjih izdajah Festivala Maribor: Kvintet za rog in godala v ES-duru, K407, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Simfonijo za godala v g-molu, št. 12, Felixa Mendelssohna Bartholdyja in Kvintet za flavto, violino, violo, violončelo in harfo Jeana Françaixa. Oddajo, ki jo je pripravila Tjaša Krajnc, bomo ponovili v četrtek, 15. aprila ob 5.05.

13:00
Poročila

Režiserju in prirejevalcu igre Jožetu Valentiču je posvečena kratka radijska igra v ciklu njegovih stvaritev za naš radio. Kodričeva zgodba pripoveduje o odtujenosti med starejšima zakoncema in njunima odraslima hčerkama.

Prirejevalec in režiser: Jože Valentič
Dramaturg: Pavel Lužan
Tonski mojster: Matjaž Miklič
Glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina

Kokakolar: Matej Recer
Mlajša hčerka: Ajda Toman
Mama: Darja Reichman
Starejša hčerka: Daša Doberšek
Oče: Slavko Cerjak

Traja 15' 47''
Uredništvo igranega programa
Posneto v studiu Radia Slovenija v februarju 2007.

Glasbena medigra.

14:00
Poročila

Mogli bi reči, da so Evropo v novem veku pretresli štirje kolosalni vojaški spopadi, ki niso vzeli samo milijonov življenj in materialno opustošili kontinenta, ampak so korenito preobrazili tudi naravo meddržavnih odnosov, ekonomijo in miselnost ljudi na stari celini. Nekaj takega brez najmanjšega dvoma lahko rečemo za prvo in drugo svetovno vojno. Da so Napoleonovi pohodi od Španije do Rusije daljnosežno spremenili zgodovino Evrope, bi se najbrž tudi strinjali vsi. No, četrta, najzgodnejša in tudi najdlje trajajoča od teh epohalnih vojn pa se vsaj v slovenski kolektivni zgodovinski spomin bržčas ni vpisala s tako velikimi črkami – pa čeprav je po ocenah današnjih zgodovinarjev vzela vsaj štiri če ne celo osem milijonov življenj, kar je za prvo polovico 17. stoletja seveda ogromno. Da pri nas na to vojno mislimo le redko in malo, je menda še bolj presenetljivo, če se spomnimo, da so se v njej spopadle Španija in Švedska, Avstrija in Francija, Poljska in Danska, na bojiščih, ki so bila večidel v današnji Nemčiji, pa so se vseskozi borili, krvaveli in umirali tudi številni Kranjci, Štajerci, Korošci in Primorci. Kako je to mogoče? Kako je mogoče, da tridesetletna vojna, ki se je odvijala med letoma 1618 in 1648, ostaja ne le v slepi pegi našega skupnega spomina ampak tudi pozornosti našega zgodovinopisja? - To je uganka, ki nas je zaposlovala v tokratnih Glasovih svetov. Seveda pa so nas ob tem zanimala še druga, z njo povezana vprašanja: za kaj je, na primer, sploh šlo v tem spopadu? Zakaj je toliko časa trajal? Kakšne so bile njegove posledice? Kdo je zmagal? Kako je, ne nazadnje, tridesetletna vojna vplivala na slovenske dežele? – Odgovore smo iskali v pogovoru z zgodovinarjem, raziskovalcem na Zgodovinskem inštitutu Milka Kosa, dr. Vanjo Kočevarjem, ki se posveča natanko politični zgodovini slovenskega etničnega prostora v zgodnjem novem veku, kot urednik pa je tudi bdel nad obsežnim zbornikom razprav Tridesetletna vojna in Slovenci : evropski konflikt in slovenski prostor v prvi polovici 17. stoletja, ki je pred nedavnim izšel pri Založbi ZRC in ga najbrž lahko označimo za doslej najobsežnejši, najbolj celovit poizkus naše historiografije, kako osvetliti ta prelomni čas evropske in slovenske zgodovine. Oddajo je pripravil Goran Dekleva.

Glasbena medigra

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

V središču kompozicijskega stavka tega primorskega glasbenega ustvarjalca je bila melodija, vpeta v harmonije, té pa so lahko napete in kromatične, a na koncu vedno blagozvočne in mehke. Samospevi predstavljajo temeljni zapis njegove ustvarjalnosti; tudi sicer v njegovem skladateljskem opusu prevladuje vokalna glasba.
Nekaterim njegovim samospevom boste tokrat lahko prisluhnili v izvedbi različnih, mlajših slovenskih samospevnih izvajalcev.

Namesto oddaje Glasbeni utrip predvajamo izboru glasbo iz našega arhiva.

V nocojšnji (ponovljeni) oddaji Spominjanja se bomo spominjali tudi dogodkov, ki so se zgodili pred več kot sto leti. Odkrival jih bo glasbeni pedagog in kritik Ivan Silič (rojen leta 1909), ki je umrl pred trinajstimi leti.

Igralec Saša Miklavc se je rodil 8. marca 1926 v Ljubljani, leta 1952 je diplomiral v Ljubljani in vse do leta 1991 deloval v Mestnem gledališču Ljubljanskem. Uveljavil se je kot karakterni igralec, pogosto je upodabljal nerazumljenost, tujstvo, vdanost, zagrenjenost. Ob rednem gledališkem delu je bil zelo priznan radijski interpret poezije, sodeloval pa je tudi v mnogih radijskih igrah.
Nocoj bomo prisluhnili njegovi interpretaciji Mesecev Franceta Vurnika. Spremljal ga bo instrumentalni ansambel članov ljubljanskega radijskega orkestra, avtor glasbe pa je Lucijan Marija Škerjanc. Posnetek je nastal aprila 1965.

Madžarski književnik Dezső Kosztolányi se je vpisal v romaneskno zgodovino predvsem z romanom Neron, krvavi pesnik. Roman ponuja psihološko celostno podobo diktatorja in tudi njegovega časa, v Literarnem nokturnu pa bomo slišali zaokrožen odlomek iz njega: prizor, v katerem Neron, vladar, ki ima vse svetu, poskuša razumeti, od kod izvira Britanikova moč.

Šansona na slovenski glasbeni sceni si brez vsestranske umetnice Vite Mavrič ne moremo predstavljati, tako da lahko v tokratni oddaji prisluhnete nekaterim njenim izvrstnim interpretacijam in izvedbam pesmi različnih avtorjev skozi različna obdobja.

Sodobno, eksperimentalno, radiofonsko - s temi tremi pojmi je mogoče definirati obseg oddaje Arsov art atelje. Oddaja je namenjena predstavi najnovejših zvočnih iskanj; pogovorom z gosti, slovenskimi skladatelji in izva

22:00
Poročila

V poslušanj ponujamo izbor elektroakustične glasbe s treh novih izdaj – pri založbi Inexhaustible Editions so predstavili serijo skladb Osvalda Coluccina, priznanega italijanskega skladatelja in pesnika, ki je čakala na izdajo od leta 1999. Poslušali bomo še glasbo Kassla Jaegra, kot velik del svoje glasbe podpisuje Francois Bonnet, vpliven teoretik zvoka in vodja znamenitega GRM. Začenjamo pa z domačo izdajo – pri Kamizdatu je izšla plošča ICTUSCORDIS "memoriae" Januša Aleša Luznarja.

Koncert ameriškega trobentača Jasona Hunterja je na festivalu Jazz Kaar posnel Estonski nacionalni radio. V zasedbi bodo zaigrali Jasin Hunter (trobenta), Aleksander Paaal (saksofoni), Holger Marjamaa (klavir), Peedu Kas (kontrabas), Ahto Abner (bobni) in Madis Katkosilt (tolkala).

23:59
Slovenska himna

35:00
Federico García Lorca - Duende: igra in teorija
51:32
Franz Schubert, tretja oddaja
48:28
C. G. Jung: Kdor gleda zunaj, sanja; kdor gleda notri, se prebudi
2:24
Sylvia Plath: Pokončna sem...
4:16
Glasbeni poudarki
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov