Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Ars • četrtek, 22. apr. 2021

Ars • čet, 22. apr.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Prizori blaznosti so bili še zlasti popularen element italijanskih in francoskih oper, ki so nastajale v prvih desetletjih 19. stoletja.

10:00
Poročila

Marjanu Kozini je bila blizu tudi scenska glasba in nič presenetljivega ni, če je po vojni ustvaril tudi glasbo za nekaj slovenskih filmov, med katerimi s svojo prepoznavno temo vzbuja še posebno pozornost prvi slovenski zvočni celovečerni igrani film Na svoji zemlji.

11:00
Poročila

11:05
B-AIR: Glasbena medigra

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

13:00
Poročila

Delo ustvarjalcev se ne omejuje zgolj na osebni prostor, temveč je njihova dejavnost pomembna za kulturo in širšo družbo nasploh. V oddaji Razgledi in razmisleki bomo osvetlili problematiko prostorov, ki jih ustvarjalci potrebujejo za svoje delo. O temi bodo spregovorili Jerneja Batič z oddelka za kulturo Mestne uprave Mestne občine Ljubljana, Vojko Pogačar, predsednik Društva likovnih umetnikov Maribor, stališče pa so posredovali tudi z Mestne občine Maribor. Oddajo je pripravila Aleksandra Saška Gruden.

Oddaja prinaša izbor posnetkov slovenskih opernih pevcev. Pripravlja jo urednik za operno glasbo Dejan Juravić.

14:00
Poročila

Tokratno oddajo začenjamo tam, kjer smo končali prejšnjo, z glasbo Joachima Raffa. V izvedbi pianistke Tre Nguyen in simfonikov Praškega radia boste namreč lahko slišali Raffovo Odo pomladi, op. 76. Osrednji del oddaje namenjamo Klavirski sonati v h-molu Richarda Straussa, skladateljevemu edinemu poizkusu v tem mediju, ki bo zvenela v interpretaciji Glenna Goulda, ob koncu pa bo na vrsti še Klavirski koncert št. 3 Antona Rubinsteina, v katerem se bo kot solistka predstavila Anna Shelest, spremljal jo bo Estonski nacionalni simfonični orkester pod vodstvom Neema Järvija.
Rdeča nit oddaje bo ime Hans von Bülow; izvedeli boste namreč, kako je bil povezan z Raffom, Straussom in Rubinsteinom.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Ta teden smo pred mikrofon povabili sopranistko Nadio Ternifi, ki je spregovorila o svoji glasbeni poti in o tem, kako se študij dentalne medicine povezuje s študijem petja. Poleg pogovora pa prisluhnite še njeni interpretaciji samospevov in operne arije:
Franz Liszt (Victor Hugo): OH! QUAND JE DORS, S. 282
Charles Gounoud (Jules Barbier - Michel Carré): FAUST - ARIJA MARGARETE: IL ETAIT UN ROI DE THULE ... AH! JE RIS
Anton Lajovic (Ivo Peruzzi): POLJUB
Anton Lajovic (Robert Burns - Oton Župančič): KAJ BI LE GLEDAL

NADIA TERNIFI, sopran
TANJA ŠTERMAN, klavir

Nadia Ternifi je trenutno študentka petja v razredu Pije Brodnik na Akademiji za glasbo v Ljubljani in deluje kot zobozdravnica pripravnica, saj je leta 2019 končala študij dentalne medicine na Medicinski fakulteti. Leta 2016 je maturirala iz petja na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pod vodstvom Edite Garčević-Koželj.
Redno nastopa, tako je že nastopila v več ciklih Glasbene mladine ljubljanske, predstavila se je na novoletnih koncertih simfoničnega orkestra Domžale-Kamnik in simfoničnega orkestra KGBL, pogosto pa sodeluje tudi s komornim orkestrom Camerata medica, nazadnje na letošnjem Klicu dobrote. Leta 2015 se je udeležila mednarodnega pevskega festivala Oper-oder-Spree v Beeskowu v Nemčiji.
Leta 2013 je na mednarodnem pevskem tekmovanju Lazar Jovanović v Beogradu dosegla zlato nagrado in 3.mesto, leta 2016 in 2019 pa je bila uspešna še na Tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije, kjer je v svoji kategoriji dosegla 1.mesto in zlato plaketo ter priznanje za najboljšo izvedbo slovenskega samospeva v kategoriji.
Redno se udeležuje pevskih seminarjev pri mednarodno priznanih profesorjih, kot so Giulio Zappa, Rudolf Piernay, Nena Brzaković, Snežana Stamenkovič, Constance Fee, Peter Maus in Breda Zakotnik.

Pisateljica in političarka Nataša Sukič je ustvarila prepoznaven pripovedni opus, ki obsega tako romane kot kratke pripovedi. V roman Amplituda (s podnaslovom remiksi in drugo) je uvrstila različno dolga poglavja, od zelo zelo kratkih do daljših, od enovrstičnih do sklepnega, najdaljšega z naslovom Beg. Najkrajša poglavja zgoščeno izražajo razpoloženje celote, včasih so na meji paradoksa, sklepno poglavje pa vsebuje vrsto subtilno razvitih in ubesedenih razpoloženj, značilnih za celotno delo, tako zavest o spreminjanju, tudi staranju, in strah v svetu epidemije in nestrpnosti do drugačnih. Več o zelo osebnem romanu bo avtorica povedala v oddaji Izšlo je, v pogovoru z Markom Goljo, prebrala pa bo tudi dva odlomka. Nikar ne zamudite.

Gospe in gospodje, dobrodošli ob spremljanju koncertov Festivala SEVIQC Brežice 2020.
V vrsti posnetkov, ki jih predvajamo pet tednov zapored, se bomo danes ustavili pri avstrijskem ansamblu Rosarum flores in naslovu Arkadijski prizori.
To je skupno, pionirsko delo Festivala in Posavskega muzeja Brežice v želji približati in pokazati na izjemen kulturni zaklad znamenite Viteške dvorane, ki jo je v celoti poslikal Frančišek Karel Remb.

19:00
Pravljica: Sončne pomladi na bregovih Sotle, glasbena pravljica, interpretira Jurij Souček

V Literarni nokturno smo uvrstili odlomek iz romana Bralec pisatelja in pravnika Bernharda Schlinka, odlomek o ljubezni dijaka in šestintridesetletnice, ki je hvalnica branju, hkrati pa že nekoliko napoveduje presenetljivo razkritje. Nikar ne zamudite.

V oddaji Za en bokal muzike bomo slišali predvsem posnetke ljudskih pesmi, kot so jih leta 1978 zapele pevke iz Dokležovja, vasi na prekmurski strani reke Mure, nasproti Veržeju, s katerim je bila v preteklosti močno povezana kljub naravni prepreki, ki so jo do leta 1922 premagovali le s čolni … Tudi tako so prebivalci vasi laže ohranjali zavedanje o svoji pripadnosti in ohranjene ljudske pesmi to izpričujejo …

Komorni studio tokrat namenjamo poslušanju glasbe Lojzeta Lebiča. Ob izboru komornih del in posnetkov iz skladateljeve Antologije pa se bomo pogovarjali z dr. Gregorjem Pompetom, poznavalcem mojstrovega opusa in avtorjem monografije Zveneča metafizika: skladateljski opus akademika Lojzeta Lebiča.

22:00
Poročila

Španec Antonio Seijas Cruz je mednarodno priznan ilustrator in avtor stripov. Prejel je že več mednarodnih nagrad in sodeloval v več mednarodnih projektih. Strip z naslovom SREČEN je precej asketski in poetičen, ukvarja pa se z eksistencialističnim vprašanjem medosebnih odnosov in ljubezni. Režiserka Ana Krauthaker je v njem našla edinstven navdih za radijsko igro, ki se je je lotila kot prirejevalka in režiserka. Ustvarila je poseben svet, v katerem sta poudarjeni atmosfera in samost in v katerem so čustva toliko bolj prisotna, kolikor zvočno nabite besedne praznine govori o njih. Danes bomo prisluhnili temu delu tudi zato, ker je v njem ustvarjalno veliko prispevala glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina, letošnja prejemnica nagrade za življenjsko delo Poldeta Bibiča. Na našem radiu ustvarja kot glasbena oblikovalka, kjer ne sooblikuje le radijskih iger, temveč tudi literarne oddaje in žive dogodke. Več o njenem radijskem delu v pogovoru po radijski igri, ki ga je pripravila Vilma Štritof.

Prevajalka, prirejevalka in režiserka: Ana Krauthaker
Dramaturginja: Vilma Štritof
Tonski mojster: Matjaž Miklič
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina

Andre: Matej Puc
Marta: Sabina Kogovšek
Lucia: Iva Babić
Prvi knjigarnar: Igor Velše
Drugi knjigarnar: Karl Brišnik
Hotelir: Andrej Nahtigal
Glas: Boris Juh
Moški: Milan Štefe
Zdravnik: Zvone Hribar

Traja 24' 40''.
Uredništvo igranega programa.
Posneto v studiih Radia Slovenija maja 2009.

Glasbena medigra.

V oddaji Glasba 20. stoletja bomo spoznali glasbene estetike treh skladateljev, ki so delovali v polju glasbenega modernizma, vendar pa so do glasbenih idej pristopali povsem različno. Mauricio Kagel je glasbo povezoval z gledališčem, filmom, pogosto pa je prestopal tudi čez meje gledališča absurda. Pierre Boulez je glasbo dojemal kot umetnost pretanjenih zvočnih struktur, podkrepljenih z intelektualno vsebino, György Ligeti pa je deloval kot tenkočutni zvočni umetnik, ki je navdih za glasbene zamisli črpal iz sluha samega.

23:59
Slovenska himna

35:53
Zapin, Mak Jong - Sumatra
45:36
Europa cantat 2021
2:21
Franci Novak: Ta dežela
4:08
Glasbeni poudarki
9:57
PREZIHOV VORANC Za delom
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov