Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Ars • sobota, 22. maj. 2021

Ars • sob, 22. maj.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Raymond Carver je rad pripovedoval zgodbe in kratke zgodbe, tudi ko je pisal poezijo. Toda naj je pripovedoval o vsakdanjih ali literarnih temah, zmeraj znova je našel način, da je pripoved povzdignil v enkraten trenutek. Tako tudi v pesmi Moja vrana.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
Poročila

V Arsovem glasbenem arhivu premoremo velike zaklade. Eden izmed njih je tudi posnetek Les noces/Svatbe Igorja Stravinskega za štiri pevske soliste, zbor, tolkala in štiri klavirje.
Danes jo bomo slišali v izvedbi Zbora Slovenske filharmonije, tolkalcev Orkestra Slovenske filharmonije, solistov Vande Gerlovič, Božene Glavak, Mitje Gregorača in Dragiše Ognjanoviča ter štirih pianistov: Gite Mally, Acija Bertonclja, Primoža Lorenza in Igorja Dekleve. Dirigent je bil Samo Hubad.

11:00
Poročila

20. marca je minilo sto let odkar se je v Ljubljani rodil Primož Ramovš, in sicer v družini Frana Ramovša, slovenskega slavista, poznejšega predsednika Slovenske akademije znanosti in umetnosti.
Primož Ramovš sodi med vodilne ustvarjalce sodobne glasbe. Napisal je dolgo vrsto izključno instrumentalnih del - orkestralnih, koncertantnih za najrazličnejše instrumente, komornih in solističnih. Zanj je značilna zelo impulzivna in kontrastov polna, pri tem pa sveža tonska govorica. Njegove začetne kompozicije so nastale v duhu neoklasicizma, kasnejše pod vplivom ekspresionizma in serialne glasbe. Ramovš je začetnik slovenske glasbene avantgarde. Delal je v knjižnici slovenske akademije znanosti in umetnosti in tudi poučeval.
Kot organist je leta redno igral pri bogoslužju v uršulinski in frančiškanski cerkvi ter v ljubljanski stolnici. Bil je član Slovenske akademije znanosti in umetnosti in Evropske akademije znanosti in umetnosti v Salzburgu. Za svoje življenjsko delo je prejel Prešernovo in Kozinovo nagrado, leta 1988 je postal častni član Slovenske filharmonije.

Kvakiutl so ljudstvo staroselcev, ki živi v Severni Ameriki na severozahodni tihomorski obali. Več let je njihovo kulturo, predvsem pa glasbo spoznaval, zapisovala in snemala Ida Halpern, sicer Dunajčanka, ki je pred nacizmom zbežala in našla svoj novi dom v Kanadi. Slišali bomo nekaj značilnih posnetkov pesmi ljudstva Kvakiutl iz sredine prejšnjega stoletja, ki orisujejo njihov način življenja in nekatere najpomembnejše običaje in obrede, katerih pomemben del so te pesmi bile… Oddajo je pripravil Tomaž Rauch.

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

13:00
Poročila

Začenja se 17. mednarodni arhitekturni bienale v Benetkah. Kakšni so zapleti ob odpovedi razstave slovenskih umetnikov v Evropskem parlamentu? Na ogled sta razstavi Pismo za prihodnost slovenskih in tujih umetnikov v Mariboru in Naslednjih 21 dni bo ključnih v galeriji ŠKUC. Začenja se Teden ljubiteljske kulture 2021. Štirje slovenski muzeji so ta teden podpisali sporazum o organizacijskem, strokovnem, promocijskem in tržnem sodelovanju, Anja Mugerli je dobila nagrado Evropske skupnosti za književnost.

14:00
Poročila

Glasbena medigra

Med gosti letošnjega festivala Fabula – Literature sveta je leta 1984 rojena italijanska pisateljica Claudia Durastanti. V slovenščino imamo preveden njen roman Tujka, avtofikcijsko pripoved, ki se začne z odraščanjem ob gluhih starših; odvija se od New Yorka, prek revne južne Italije do Rima in Londona – hkrati pa gre za razmisleke o identiteti, umetnosti in življenju. S pisateljico se je na daljavo pogovarjala Ivana Zajc.

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob jazzovski glasbi različnih smeri pripravlja glasbeni urednik Hugo Šekoranja.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

7. oddajo iz cikla Potovanje po Loari v družbi Carla de Incontrere začenjamo v kraju Meung-sur-Loire, nad katerim se dviga eden najstarejših gradov ob Loari. Meung-sur-Loire je tudi rojstni kraj Jeana de Meunga, avtorja mojstrovine francoske srednjeveške književnosti – Romana o vrtnici, v tamkajšnji grajski ječi je nekaj mesecev prebil tudi veliki pesnik François Villon. Pripoved o teh dveh literatih, njuni zapuščini ter peripetijah bodo spremljale stare francoske šansone, glasba Clauda Debussyja in Kurta Weilla ter izbrane Villonove pesmi. V zadnjem delu današnje oddaje se bomo odpravili še v nekaj kilometrov oddaljeni Chambord, enega najbolj obiskanih gradov ob Loari, ki ga je Chateaubriand opisal, da je od daleč videti »skoraj kot arabeska, kot dekle z lasmi, ki vihrajo v vetru«.

Švedski pisatelj, pesnik in dramatik ter esejist Pär Fabian Lagerkvist se je rodil 23. maja leta 1891 v Växjöju na jugu Švedske. Začel je pisati že zgodaj in je v svojem triinosemdesetletnem življenju napisal izjemno velik opus romanov, poezije, esejev in gledaliških iger, zato velja za najpomembnejšega dramatika po Strindbergu. Leta 1951 je dobil Nobelovo nagrado za književnost.
Osrednja tema njegovih besedil je pogosto dualizem dobrega in zlega v okviru simbolike in likov iz krščanske tradicije.
Roman Pritlikavec iz leta 1944 je prevedel Janko Moder. Velja za Lagerkvistovo osrednje delo, ki se dogaja v nekem italijanskem renesančnem mestu. Pritlikavec pripoveduje o svoji usodi in pogledih na dogajanje okrog sebe, kot bi pisal dnevnik. Je ljudomrznež in tako rekoč poosebljenje zla. Interpretacija: Gorazd Logar.

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

Poljski pisatelj Radek Rak se je rodil leta 1987 v Dębici. Po poklicu je veterinar, piše pa tudi zgodbe in jih objavlja v revijah, tudi internetnih, in antologijah fantazijske književnosti. Doslej je izdal tri romane: Rad te imam, Lilit (2014), Prazno nebo (2016) in Pravljica o kačjem srcu ali druga beseda o Jakóbu Szeli (2019). Za zadnjega je leta 2020 prejel literarno nagrado nike in še tri poljske nagrade s področja fantazijske književnosti.
V Pravljici o kačjem srcu pisatelj svobodno poustvarja izročilo o voditelju galicijskega kmečkega upora iz leta 1846 Jakóbu Szeli in poznejšo legendo o njegovi krutosti in maščevalnosti do graščakov. Slika nepremostljivi družbeni prepad in okrutnost sveta, tako resničnega kot tistega iz ljudskih predstav in legend, povezanih z magijo in fantastičnimi bitji, ter v liričnem slogu pričara Jakóbovo napol magično preobrazbo iz tlačanskega otroka v brezobzirnega upornika. Pravljico je prevedla Jana Unuk, interpretira Željko Hrs.

Opera je pravzaprav ostala nedokončana in v izvirnem rokopisu ne najdemo naslova dela. Johann Anton André, nemški skladatelj in založnik, danes najbolj znan kot raziskovalec Mozartovega življenja, je v resnici zaslužen, da se opera imenuje Zaida in ne Seraj, s tem se je izognil morebitni zmedi s skladateljevo poznejšo opero Beg iz seraja.

Italo Calvino je na »spoštljiv in izvirnejši« način napisal nove dialoge. Pravzaprav liki govorijo ali pojejo samo izvirne besede v 15 točkah oziroma ansamblih, ki jih spremlja Mozartova glasba. Okvir zgodbe je tako zaupan vlogi pripovedovalca, ki znotraj petnajstih epizod išče hipotetične povezave med njimi.
Zgodba je na kratko taka: Zaida, zaprta v haremu sultana Solimana, se zaljubi v ujetnika Gomatza, kristijana, ki je padel v turške roke. Obema po zaslugi Allazima, sultanovega zvestega služabnika, uspe pobegniti, vse tri pa kmalu ujamejo in pripeljejo pred sultana. Zdi se, da jima ne bo oprostil …

Nastopajo:
basist Davide Giangregorio kot Osmín,
tenorist Paul Nilon kot sultan Soliman,
tenorist Juan Francisco Gatell kot Gomatz,
baritonist Markus Werba kot Allazim,
dramski igralec Remo Girone kot pripovedovalec in
sopranistka Chen Reiss kot Zaida.
Posnetek je nastal osemnajstega oktobra lani v rimski operi. Hišni zbor in orkester je vodil Daniele Gatti.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Vorančeva prva črtica Petkov Cenc (avtor je uporabil psevdonim Ivan Wastl) je izšla v mesečniku Domači prijatelj leta 1909. Takrat je bil star komaj sedemnajst let. Mesečnik je urejala Zofka Kvedrova, ki je Prežihovega Voranca v Listnici uredništva vzpodbujala in mu svetovala. Kvedrova je bila njegova prva in pa tudi edina literarna mentorica. S svojo zgodnjo črtico Petkov Cenc mlad pisatelj tematizira tragikomično smrt dveh pijancev.
Leta 1993 jo je za Radio Trst A prebrala Štefka Drolc.

23:59
Slovenska himna

40:37
Martin in Stanford
11:20
Alojz Ihan: Igralci pokra
1: 2:39
Pianist Stephen Hough in prijatelji
10:56
Festival za vse generacije in fotografije na škofjeloškem gradu
35:42
Puljski filmski festival
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov