Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Ars • sreda, 30. jun. 2021

Ars • sre, 30. jun.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Claude Goudimel (besedilo Pierre de Ronsard): Il me semble la tournée
Izvajalca: Zbor A Coeur Joie de Vincennes Fontenay; dirigentka Michelle Marzolf

Anonimus (besedilo Pierre de Ronsard): Mignonne, allons voir si la rose
Izvajalca: The King’s singers in The consort of musicke

Louis Couperin: Suita za čembalo v F-duru
Izvajalka: Blandine Verlet, čembalo

François Couperin: Narodi, Suita za orkester št. 3, Cesarska
Izvajalca: Komorni orkester Antiqua Musica in dirigent Jacques Roussel

Jean Baptiste Lully (libreto Philippe Quinault): Chaconne iz opere Roland
Izvajalci: Ansambel Les Talens Lyriques; Operni zbor iz Lozane, solisti: Delphine Gillot, sopran; Marie Hélene Essade, sopran; Anders J. Dahlin, tenor; Evgenij Aleksijev; bas; dirigent Christophe Rousset

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Felix Mendelssohn Bartholdy: Klavirski trio št. 1 v d-molu, op. 49
Izvajalec: Trio Novšak - Basler v zasedbi: Primož Novšak, violina, Susanne Basler Novšak, violončelo, in Helene Basler, klavir\t

Za sredin Lirični utrinek smo izbrali pesem Svetilka ob cesti enega umetniško najbolj plodovitih slovenskih pesnikov Srečka Kosovela. Interpretiral jo bo dramski igralec Blaž Šef.

Rado Simoniti/Srečko Kosovel: Romanca
Izvajalca: Marko Kobal, bariton, in Jelena Boljubaš, klavir

Breda Šček/Srečko Kosovel: Bori
Izvajalki: Ileana Bratuž Kacjan, sopran, in Silva Hrašovec, klavir

Alojz Ajdič: Zvočni pejsaž za flavto solo
Izvajalec: Aleš Kacjan, flavta

Alojz Ajdič: Noč – pogled v nebo za flavto in tolkala
Izvajalci: Aleš Kacjan, flavta; Franci Krevh in Matevž Bajde, tolkala

Leon Firšt: Romantične duše, fantazijska uvertura za simfonični orkester
Izvajalca: Orkester Slovenske filharmonije in dirigent Loris Voltolini

Aldo Kumar: Post art ali Glej, piše ti Wolfgang, za klavir in godalni orkester
Izvajalci: Bojan Gorišek, klavir; Komorni orkester Slovenicum in dirigent Uroš Lajovic

Posnetki iz najnovejše jazzovske produkcije, kot tudi zgodovine jazza.

10:00
Poročila

Musorgski je bil najizvirnejši med člani peterice – delno zato, ker je bil najmanj izšolan v skladanju po pravilih. Poglaviten razlog pa je bil, da je zavestno zavračal evropsko šolo. Še trdneje kot drugi narodnjaki je verjel, da lahko rusko ljudsko izročilo izniči evropsko prevlado.

11:00
Poročila

Wisława Szymborska je avtorica, ki je že nekaj časa nesporni del svetovnega literarnega kanona, čeprav njeni literarni začetki menda niso z ničemer nakazovali, da bi se to lahko zgodilo. Slovenci se lahko pohvalimo z enim najobsežnejših knjižnih izborov njenih pesmi, pripravila in prevedla ga je dobra poznavalka Szymborske, Jana Unuk. V knjigi, izšla je pod naslovom Radost pisanja, je objavljen tudi izbor njenih feljtonskih zapisov. Poezija poljske nobelovke je na prvi pogled lahkotna, pravi Jana Unuk, toda vsak prevajalec ve, da gre za zelo kompleksno in minuciozno tkanje.

Kratka glasbena medigra

12:00
Poročila

V Arsovih spominčicah vas vabimo k poslušanju komornih in orkestrskih skladb iz 19. in 20. stoletja. Slovenski solisti, komorne zasedbe in orkester bodo predstavili Introdukcijo/Uvod in Rondo capriccioso za violino in orkester v a-molu, op. 28 Camilla Saint-Saënsa, Sonato za oboo in klavir Francisa Poulenca, Kvintet za pihala Slavka Osterca in Poemo za violino in orkester op. 25 Ernesta Chaussona. Oddajo, ki jo je pripravila Tjaša Krajnc, bomo ponovili v četrtek,1. julija, ob 5.05.

13:00
Poročila

Igra, po delu pisatelja Zdenka Kodriča in v radijski priredbi Jožeta Valentiča, v obliki dnevnika, torej notranjega monologa, v nekaj potezah izriše življenje, strasti in obzorje voznika težkega priklopnika na dolgih progah.

Glasbena medigra

14:00
Poročila

V prenesenem pomenu lahko govorimo o svetu znanosti, tehnike, vesolja, jezika, vzgoje, prava, matematike, preteklosti ...

Glasbena medigra

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Najprej si bomo ogledali služenje vojaščine v Jugoslovanski ljudski armadi. Ob 30. obletnici osamosvojitve in odhoda zadnjega vojaka Jugoslovanske ljudske armade so v Muzeju novejše zgodovine Celje pripravili razstavo Služimo narodu, ki prek osebnih zgodb ponuja pogled v to obdobje preteklosti. Slovenci so služenje vojaškega roka v JLA doživljali različno, pomenilo jim je vse od nujnega zla pa do častne dolžnosti. Vsekakor je dolgo veljalo za iniciacijo v svet odraslosti in je občutno zaznamovalo življenja številnih Slovencev.

V oddaji tudi o slovenskem kratkem filmu Sestre, ki bo drevi premierno na ogled v Kinodvoru. Sestre so tri najboljše prijateljice, ki so si zaradi svojega življenjskega sloga pogosto navzkriž z lokalnimi fanti. Film je v začetku leta dobil glavno nagrado na največjem festivalu kratkega filma na svetu v Clermont-Ferrandu. Napovedali bomo tudi zadnji koncert sezone Akademije za glasbo v Ljubljani v okviru programa abonmaja Tutti.

»Imeti čudovito idejo ni nič posebnega,« se glasijo skladateljeve misli. »Ideja pride sama od sebe, nobenih zaslug nimam za to. A vzeti dobro idejo in iz nje narediti nekaj velikega, to je najtežja stvar, to je tisto, čemur se reče resnična umetnost.«
Ponižnost in hkrati samozavest se širita iz teh misli, bi lahko dodali; obe sta ga spremljali vse življenje. Ni mu bilo do razvijanja novega sloga, pa tudi ne do utiranja novih poti. A vendar so njegove glasbene umetnine edinstvene in pritegnejo vedno znova. Tudi samospevi.

Poročali bomo o začetku festivala Solo e da camera v organizaciji Akademije za glasbo, o katerem bo več povedal umetniški vodja Simon Dvoršak, poklepetali smo tudi z novim članom priznanih Berlinskih filharmonikov, mladim klarinetistom Andražem Golobom, ter preverili, kako je na Primorskem potekal tridnevni, letos že 20. festival Sanje. Pred mikrofon smo povabili tudi čembalistko Evo Dolinšek, ki je izdala svojo drugo zgoščenko s skladbami avtorjev francoske glasbe; Pihalni orkester Komen pa vas v drugi polovici avgusta vabi v Štanjel na Kras, kjer tudi letos organizira festival Musikras.

Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden.

Glasbena medigra

Roman Naše so ulice je prvoosebna zgodba britansko-pakistanskega mladeniča, ki postane samomorilski napadalec. Pisatelj Sunjeev Sahota je s svojim prvencem hitro zaslovel, za svoj naslednji roman Leto ubežnikov, izšel je leta 2015, pa je prejel nagrado Evropske unije za književnost in se uvrstil v ožji izbor za nagrado booker. Odlomek iz romana Naše so ulice je prevedla Petra Meterc. Odlomek je interpretiral dramski igralec Uroš Potočnik, za režijo je poskrbela Špela Kravogel. Glasbeno opremo je pripravila Darja Hlavka Godina, tonska mojstra sta bila Gal Nagode in Matjaž Miklič.

Francoska šansonjerka in igralka vzhodnoevropskih korenin je s svojim močnim vokalom v šestdesetih očarala ves svet, še vedno na odrih pa jo lahko ujamemo tudi danes.

V oddaji Arsov art atelje bomo predvajali posnetek sklepnega koncerta dvajsetega festivala sodobne glasbe – Festivala Slowind, ki je s šestimi koncerti potekal med 6. in 20. novembrom 2018. V tokratni oddaji bomo predvajali posnetek koncerta z naslovom Dogodki, lesketanja, sledi, sence …, ki je 20. novembra 2018 potekal v Slovenski filharmoniji.

Na sklepnem koncertu 20. Festivala Slowind sta Pihalni kvintet Slowind in sopranistka Maria Pönicke izvedla šest skladb, ki so nastale po naročilu Pihalnega kvinteta Slowind in premiero doživele prav na Festivalih Slowind. Predvajali bomo Dogodke št. 2 Lojzeta Lebiča, skladbo almost a loneliness za sopran in pihalni kvintet Urške Pompe, Obrise in sence Nine Šenk, Schimmer št. 5 Mateja Bonina, Sledi Larise Vrhunc in skladbo Avguštin, dober je vin Vinka Globokarja.

22:00
Poročila

Skozi pogovor in izbor z novejših izdaj bomo spoznavali glasbo Roka Zalokarja, jazzovskega pianista, enega najvidnejših v mlajši generaciji, vodjo več zasedb, zlasti tria, s katerim je posnel tri plošče. V zadnjem letu predstavlja tudi delo kolektiva Zhlehtet in tu se vse močneje zasliši Zalokarjeva odločna elektronska, elektroakustična produkcijska smer. Ob koncu lanskega leta je izšla druga plošča zasedbe, v maju pa koncertni posnetek Zalokarja v obliki solističnega klavirskega nastopa naslovljenega We Dream Each Night.

Posvečamo se tako zgodovini jazza kot najnovejšim jazzovskim izdajam.

23:59
Slovenska himna

40:37
Martin in Stanford
11:20
Alojz Ihan: Igralci pokra
1: 2:39
Pianist Stephen Hough in prijatelji
10:56
Festival za vse generacije in fotografije na škofjeloškem gradu
35:42
Puljski filmski festival
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov