Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Deli Televizija MMC Radio Kazalo

Ars • nedelja, 25. jul. 2021

Ars • ned, 25. jul.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Danes izpostavljamo:
Musica sacra (Ob sv. Jakobu – z glasbo Jacoba Regnarta, Polona Gantar)
Evroradijski koncert (Koncert Simfonikov Frankfurtskega radia in violinista Augustina Hadelicha, Marko Šetinc)
Musica noster amor ("Renesančni zbor – kot Feniks ...", Mihael Kozjek)
Neposredni prenos otvoritvene predstave Slavnostnih iger v Bayreuthu (R. Wagner: Večni mornar, Dejan Juravić)

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Papež Frančišek je na začetku leta ustanovil Svetovni dan starih staršev in ostarelih. V Katoliški cerkvi ga bodo obhajali četrto nedeljo v juliju. Papež Frančišek je za moto prvega svetovnega dne babic in dedkov ter starejših izbral svetopisemsko misel »Jaz sem s teboj vse dni«. Duhovnik Miro Šlibar premišljuje o sporočilu omenjene misli in pojasnjuje, kako bodo prvič zaznamovali v Katoliški cerkvi na Slovenskem omenjeni svetovni dan.

25. julija goduje sv. Jakob, eden izmed dvanajstih Jezusovih apostolov. Legenda pravi, da je več let preživel na ozemlju današnje Španije in Portugalske, kjer je oznanjal evangelij. Jacob Regnart pa je eden izmed renesančnih skladateljev, ki je dobil ime po tem svetniku. Bil je flamskega izvora, večino življenja je preživel na Dunaju in v Pragi. Njegov opus sestavljajo številna sakralna dela, med njimi jih je precej posvetil Devici Mariji in Jezusu, nekaj pa tudi svojemu zavetniku sv. Jakobu.

Iz župnijske cerkve sv. Egidija v Zrečah na 17. nedeljo med letom neposredno prenašamo sveto mašo, pri kateri sodelujejo tamkajšnji verniki. Mašuje župnik Peter Leskovar, poje mešani župnijski zbor svetega Egidija pod vodstvom Metke Potnik. Na orgle igra Andreja Črešnar.

11:00
Poročila

V oddaji Evroradijski koncert bomo v izvedbi Simfoničnega orkestra Frankfurtskega radia in violinista Augustina Hadelicha poslušali Koncert za violino in orkester v d-molu, op. 47, Jeana Sibeliusa ter uverturo Hebridi, op. 26 in Simfonijo št. 5 v d-molu, op. 107, »Reformacijska« Felixa Mendelssohna. Posnetek koncerta, ki ga je vodil dirigent Andrés Orozco-Estrada, je nastal 27. junija v cerkvi samostana Ebernach v okviru Glasbenega festivala Rheingau.

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

14:00
Poročila

Julijski niz Humoresk tega tedna z besedili Mihaila Afanasjeviča Bulgakova končujemo s humoresko Prigode Čičikova. Ruski mojster groteske je v njej oživil razvpitega junaka iz Gogoljevega romana Mrtve duše in ga postavil v okoliščine, ki jih je vzpostavila sovjetska nova ekonomska politika. Zgodbo v prevodu Draga Bajta interpretira igralec Boris Ostan.

Zvezde svetovnih opernih odrov imajo na programu Ars posebno oddajo.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:00
DIO: šport, vreme, promet

V luči pred kratkim končanega festivala Europa Cantat bomo oddajo tokrat namenili zborovski glasbi. Predvajali bomo posnetek koncerta renesančne zborovske glasbe, prepletene z orgelskimi improvizacijami, ki ga je v izmenjavo Evropske zveze radijskih postaj posredoval Nemški radio Kultur iz Berlina. Slišali boste posnetek petega iz niza sedmih koncertov Berlinskega glasbenega festivala, ki je potekal septembra lani v Berlinski filharmoniji. Tam so šestnajstega septembra lani nastopili člani Komornega zbora RIAS iz Berlina in organist Martin Baker, vodil jih je Justin Doyle.
Doyle že vse od leta 2017 opravlja vlogo šefa dirigenta in umetniškega vodje tega odličnega vokalnega sestava. Za septembrski koncertni večer v Berlinski filharmoniji je zasnoval poseben program, s katerim se je želel po prvem valu epidemije zaradi koronavirusa vrniti h koreninam zborovske glasbe. Spored, sestavljen pretežno iz renesančnih mojstrovin za zbor a cappella, je naslovil »Renesančni zbor – kot feniks….«. Za orgelske improvizacije in občasno spremljavo je poskrbel organist Martin Baker, poleg del renesančnih mojstrov, kot so di Lasso, Binchois, Palestrina in Gesualdo, je bila na sporedu še glasba Hildegarde iz Bingna, Johanna Bacha in Antonia Caldare.

Wagner se je z legendo o Holandcu seznanil med bivanjem v Rigi, kjer je bil med leti 1837 in 1839 glasbeni direktor. Ko se je julija 1839 iz Rige umaknil pred upniki in z ladjo odpotoval do Londona ter nato z velikimi upi dopotoval v Pariz, je v ožini Skagerrak doživel soočenje z divjo viharno naravo. Po njegovem pričevanju je bila to neposredna spodbuda, da se je odločil uglasbiti legendo kot »pristno dramatično« – kakor jo je sam označil.

Dragi ljubitelji Wagnerja, poleg omenjenega Večnega mornarja, letošnje otvoritvene predstave Slavnostnih iger v Bayreuthu, bodo repertoarno podobo tega festivala na severu Bavarske oblikovali operi Mojstri pevci nürnberški in Tannhäuser, glasbena drama Valkira, koncertna uprizoritev slovesne posvetitvene igre Parsifal in dva koncerta, seveda z Wagnerjevo glasbo. Pod režijo otvoritvene predstave se bo podpisal Dmitrij Černjakov, dirigentka večera, prvič v zgodovini festivala, pa bo Oksana Liniv.

V neposrednem prenosu bodo nastopili: John Lundgren kot Holandec, Asmik Grigorian kot Senta, Georg Zeppenfeld kot Daland, Eric Cutler kot Erik, Marina Prudenska kot Marija in Attilio Glaser kot Krmar.

Dunajski dečki so pevski sestav z imenitnim izročilom, velikim glasbenim žarom in zmogljivostmi. Mladi pevci se z generacijami menjavajo. Gotovo bodo ob modrem usmerjanju zborovodij in učiteljev lahko odgovorili na vse izzive današnjega razvoja pevskega poustvarjanja.

22:00
Poročila

Slovenska pisateljica Marjeta Novak Kajzer je v zgodnjih sedemdesetih letih diplomirala iz francoščine in slovenščine na filozofski fakulteti v Ljubljani. Študij jo je nato zanesel na francosko Sorbono, kjer je diplomirala še iz madžarščine in leta 1977 doktorirala s tezo iz francoske književnosti. Napisala je štiri romane za odrasle in več del za otroke in mladino. Leta 1993 je v knjigi Kako pišejo objavila pogovore s slovenskimi pisatelji. V oddaji iz leta 1990 je v središču pozornosti roman z naslovom Posebne nežnosti, v katerem se je pisateljica odmaknila od pretežno ljubezenske tematike in se preizkusila v kriminalnem žanru. O njej v oddaji razmišlja tudi pisateljica, odlomke iz romana pa interpretira dramski igralec Boris Juh.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:59
Slovenska himna

12:19
Nekoč se bova temu smejala
57:04
Radko Polič Rac
29:23
Irena Svetek: Rdeča kapica
18:55
Začetki slovenskega diplomatskega jezika
43:58
Postojnska jama
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov