Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Deli Televizija MMC Radio Kazalo

Ars • petek, 30. jul. 2021

Ars • pet, 30. jul.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

08:00
Lirični utrinek: Charles Baudelaire: Človek in morje, Prevedla Marija Javoršek, interpretira Branko Jordan.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
Poročila

"Danes verjamem, da ogrožanje civilizacije ne bo nikoli del preteklosti, vse dokler bo svoboda kjer koli ogrožena. Sami moramo biti pazljivi, sami sebe moramo opozarjati, da ne pozabimo na pretekle krutosti. Spregovoriti moramo, ko prepoznamo totalitarizem." To so besede Karla Amadeusa Hartmanna, enega največjih nemških simfonikov po 2. svetovni vojni.

11:00
Poročila

Tudi to poletje poročamo o vročinskih valovih in novih vročinskih rekordih. Če je Kanada včasih veljala za državo, kjer prevladuje mraz, zdaj ni več tako – pred kratkim so na zahodu države izmerili skoraj 50 stopinj Celzija. Podobno velja za Skandinavijo, kjer so temperature sicer za zdaj še nižje in podobne tistim pri nas. Poleg vročine pa so Evropo hudo prizadele poplave, v katerih je v Nemčiji umrlo več kot 160 ljudi. Očitno je, da tudi Evropa ni pripravljena na podnebno krizo. Predvsem pa je vse bolj očitno, kako nujen je prehod v brezogljično družbo.

Danes vabimo k ponovnemu poslušanju koncerta Mešanega mladinskega pevskega zbora Veter, ki je 21. decembra 2019 nastopil v dvorani Zavoda sv. Stanislava v Ljubljani. Na koncertu z naslovom Best of 2009–2019 je zbor predstavil najboljše, kar je poustvaril v zadnjem desetletju. Dogodek je bil tudi konec jubilejne sezone, zbor je namreč leta 2019 praznoval 30-letnico svojega delovanja in desetletnico umetniškega vodenja zborovodkinje Tereze Podlogar. Ta je želela v »eno pesem zliti pevce z vseh vetrov« in v tem duhu je zasnovala tudi program. V prvem delu koncerta je zbor izvedel dela Z. Kodalya, L. Bardosa, O. Gjeila, R. Simonitija, N. Forte, M. Kastelica, M. Seiberja in R. Faltusa.

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

13:00
Poročila

Enourni pogovori s slovenskimi skladatelji in muzikologi – o življenju, delu in ustvarjanju, skupaj z glasbo.

14:00
Poročila

Želite biti seznanjeni z aktualnim filmskim dogajanjem doma in po svetu, in tudi kritiško slediti tekočemu filmskemu sporedu?

Sedma umetnost skozi prizmo zvočne podobe.

Leta 1957 je skladatelj Gunther Schuller z izrazom Third Stream / Tretji tok / Tretja smer označil glasbeni žanr, ki združuje klasično glasbo in jazz. Pripravlja Hugo Šekoranja.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Sedimenti in kamnine pod našimi nogami imajo dolg spomin. V njih lahko najdemo sledi zelo oddaljenih obdobij, kot tudi tistih nekoliko bolj »nedavnih«, izpred le nekaj tisočletij. Zgodba, ki jo pripovedujejo, je neverjetno razgibana in polna presenečenj. V tleh so zapisane sledi katastrofalnih potresov kot tudi prihod človeka in, morda presenetljivo, močan vpliv, ki ga je skoraj nemudoma pustil na okolju. Toda takšne sledi se vendarle ne ohranijo povsod, ampak na primerno zavarovanih območjih, denimo pod dnom naših alpskih jezer ali na dnu Tržaškega zaliva, kjer so nekdaj tekle neke povsem drugačne reke. Raziskuje jih geolog prof. dr. Andrej Šmuc z Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Z njim smo se v Podobah znanja pogovarjali o neprestanih spremembah, podnebnih in drugih, ki določajo naš planet in življenje na njem.

V Recitalu bomo danes predstavili trio Aratos, ki so ga leta 2014 ustanovili Katarina Popović - violina, Mihailo Samoran klarinet in Vanja Šćepanović - klavir. Danes boste torej slišali, kako so glasbeniki 26. februarja lani igrali v Studiu 6 Beograjskega radia. Zazvenela bodo dela Giana Carla Menottija, Alexandra Arutiunianija in P. D. Q. Bacha.

Aktualno likovno dogajanje, predvsem v Sloveniji, v obliki pogovorov z umetniki, kustosi in strokovnjaki, objavljamo tudi strokovna besedila in občasno opozorimo na večje likovne dogodke v tujini.

Glasbena medigra

Pisatelj je bil rojen leta 1867 v Valenciji, znan je po vzdevku »španski Zola«. Pisal je naturalistično zgodovinske romane z nacionalno in družbenokritično vsebine, črtice in novele. Humoresko Plen, ki govori o tatu s preveč nežnim srcem, je prevedel Stanko Leben, interpretiral jo bo dramski igralec Matija Rozman.

V izvedbi uveljavljenih glasbenikov bomo predvajali Serenado za godala v E-duru, op. 22, češkega skladatelja Antonina Dvořaka iz leta 1875. Izvedli jo bodo člani Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije in gostujoči nemški pianist Aleksander Lonquich.

Na drugem koncertu Simfoničnega orkestra Slovenskega narodnega gledališča Maribor v sezoni 2017/2018 je orkester vodil uveljavljeni kitajski dirigent Hongjia Cui, sicer umetniški vodja in šef-dirigent Filharmoničnega orkestra Velikega gledališča v Šenzenu. Z mariborskim simfoničnim orkestrom je izvedel skladbo Iz škotskega dnevnika za simfonični orkester Iva Petrića, prejemnika Prešernove nagrade za življenjsko delo leta 2016, v drugem delu koncerta pa obsežno Simfonijo št. 5 v B-duru, op. 55, z imenom Heroična Aleksandra Glazunova. Kot koncertantno delo so izvedli Koncert za violončelo in orkester v h-molu, op. 104, Antonina Dvořaka, v katerem je kot solist nastopil uveljavljeni slovenski violončelist Jaka Stadler, član simfoničnega orkestra Bavarskega radia v Münchnu. Oddajo in pogovor z Jako Stadlerjem je pripravila in uredila Tjaša Krajnc.

22:00
Poročila

Gospe in gospodje, vabimo vas k spremljanju prve polovice koncerta Nizozemskega radijskega zbora in dirigenta Benjamina Goodsona. To bo posnetek zborovske in komorne glasbe iz cerkve sv. Jakoba v Utrechtu, narejen novembra lani, nanj pa so se ujeli
Moteti Strathclyde Jamesa MacMillana,
Sonata za orgle št. 4 v B-duru, op. 65 Felixa Mendelssohna
in njegov motet Richte mich, Gott iz opusa 78
ter kompozicija z naslovom Fragmenti starega besedila/Bruchstücke eines alten Textes Roberta Heppenerja.

V oddaji se posvečamo predvsem ključnim jazzovskim osebnostim, ki so zaznamovali zgodovino jazza. Raziskujemo pa tudi povezave jazzovske glasbe z drugimi umetnostmi – od slikarstva, fotografije do literature.

23:59
Slovenska himna

38:06
Glasba Edisona Denisova in Sofije Gubajduline
54:48
Glasba 20. stoletja - Galina Ustvolska, Edison Denisov, Sofija Gubajdulina
1:54:13
Slokarjev koncert pozavn na 69. Festivalu Ljubljana 2021
23:25
Brezovi dol, Korinj
9:01
Rok Grohar: Na prehodu za pešce
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov