Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Radio Prvi • sobota, 6. mar. 2021

Radio Prvi • sob, 6. mar.

00:00
Poročila

Nočni program s petka na soboto že po ustaljenem običaju pripravljajo kolegi v Regionalnem RTV Centru v Kopru. Tokrat se bodo oglasili iz radijskega studia v Novi Gorici, kjer bo vaš gostitelj novinar Valter Pregelj. V prvi nočni uri boste lahko poslušali pogovor z Alešem Štrancarjem, ustanoviteljem in prvim možem visokotehnološkega podjetja Bia Separations iz Ajdovščine, ki je od oktobra lani del nemške multinacionalke Sartorius. Dr. biotehnologije Štrancar ni samo znanstvenik in poslovnež, ampak tudi velik domoljub in oče petih otrok s Planine pri Ajdovščini, ki brez dlake na jeziku analizira tudi zdajšnje epidemiološke in družbenopolitične razmere.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Po vseh slovenskih regijah in krajih iščemo in predstavljamo lokalne junake, ki zavzeto, nadpovprečno in predano opravljajo svoje delo ali prostočasno dejavnost.

Moj sosed zna vse in tudi prijazen je. Odličen risar, sicer pa električar. V dar mi je prinesel še po barvi dišečo panjsko končnico. Dobila je prostor na vidnem mestu. Prikazuje sedanji čas; koronovirusnega. Sonce črno, na sivomodrikastem nebu trije rdeči okodrani virusi, na tleh nekaj človeških kosti, iz kalnega potoka zajema vodo zamaskirana, tista znana in pridna čebelica Maja. Ni Maja, mi je rekel sosed, Ana je. Tako je ime njegovi mami. Vidim ga vsak dan, ko jo gre že zjutraj pozdravit dol v vas. Vse to mi pa daje misliti. Spomin me prestavi v otroška leta, ko še ni bilo nikjer nobenega virusa; bogve ali so zdravniki vedeli zanje ali še ne. Kar me pa hkrati spomni na radijsko oddajo izpred najmanj tridesetih let. V njej je novinar prosil znanega zdravnika – Ježkovega, torej humoristovega rodnega brata dr. Janeza Milčinskega –, naj opiše razliko med nekdanjim in takrat sedanjim časom.
Rekel je, da brez težav. Nekdaj da je nad secirnico pisalo Tukaj mrtvi učijo žive, zdaj pa piše: za garderobo ne odgovarjamo. Če to ni sporočilno! In takó je, da živimo v sporočilnih časih. Le da so sporočila zelo različna.
Ko sem bila otročaj, smo otroci na vprašanje odraslih, češ da čigav pa si, odgovorili: atov pa mamov pa bohkov pa kruhkov. Ko sem tako zelo zrasla, da sem že sama poučevala, je neka učenka nepozabno! izjavila, da oče v družini sploh ni potreben. Ko se mi z leti vse več izgubi iz spomina in se mi ponuja vse več v premislek, imam občutek, da padam v črno luknjo. V táko iz vesolja, o kateri je kdaj govor in česar sploh ne razumem. Približno tako se mi dogaja ob tem okronanem virusu. Natikam si masko, kjer je to ukazano, in mislim na sosedovega Kastorja. To je bil pes čuvaj, in če so ga spustili z verige, to vedno le z nagobčnikom. Rečem si: Kastor, zdaj pa v trgovino; Kastor, zdaj pa k maši. Za vsem tem pač tiči koronavirus. A tudi Šembilja; ona Mogla umreti ni stara Sibila, da so prinesli ji z doma prsti … Ki je, Šembilja, prerokovala, da bodo prišli taki časi, ko si bosta dva preživela klicala vsak z druge visoke gore: Kje si pa ti bil, da si obstal? Upam, da to ni naš čas.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Osrednja jutranja informativna oddaja, Jutranja kronika, prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Strnjena, verodostojna in zmeraj aktualna. Ob nedeljah ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Gotovo ste v tem času v medijih zasledili pridevnike: pandemičen, pandemski in epidemičen, epidemski, celo pandemijski in epidemijski. Kaj je KiKs, kaj ni in v čem je razlika med omenjenimi dvojnicami, če sploh je? KiKs je pripravila Darja Pograjc.

08:00
Poročila

Radijski ringaraja tokrat prinaša lepe vtise z zimskih počitnic in spomine iz časov, ko smo še lahko potovali onkraj slovenskih meja. Slišali bomo zanimivosti o različnih državah, se z ljudsko glasbo sprehodili po Sloveniji in prisluhnili dogodivščinam osnovnošolcev na šolskih izletih.

Ko nas pot zanese po Sloveniji, ne moremo mimo ljudske glasbene zapuščine, od ljudskih pevk in pevcev ter godk in godcev, ki ohranjajo našo tradicijo. Seveda jo malce prilagodijo sodobnemu ušesu in poslušalcu, ki je lahko tako mlad, kot vi. Violinček vas bo popeljal po ljudskem zvočnem svetu od prekmurske ravnine do naše morske obale.

09:00
Poročila

Večina otrok sanja o tem, da bi bi imeli domačo žival. Hrčka, zajčka, mucko, kužka ali morda še kaj bolj eksotičnega. Toda z živaljo pride tudi odgovornost. Živali potrebujejo skrb, nego in čas. In nemalokrat se zgodi, da začetno navdušenje hitro mine.

Mlade novinarke iz Osnovne šole Poljane na Škofja Loko so prek novinarskih delavnic na daljavo pred mikrofon povabile vodjo zavetišča in znano Slovenko, ki je posvojila mucko, posnele pa so tudi anketo med odraslimi in otroki ter se pozanimale o njihovih najljubših živalih. Kaj vse moramo vedeti, preden v svoj dom sprejmemo novega živalskega družinskega člana, kdaj se odločimo za posvajanje in kdaj za nakup rodovniške živali, kakšna je primerna oskrba domačih ljubljenčkov in zakaj živali niso primerna darila – o vsem tem v oddaji Hudo!.

11:00
Poročila

V teh dneh imajo ljubitelji in ljubiteljice filma na razpolago kar nekaj prireditev, ki jih lahko spremljajo iz udobja svojih naslanjačev. Izteka se 71. mednarodni filmski festival v Berlinu, ki je letos prinesel zanimiv tekmovalni program in stranske sklope filmov: denimo, film Jaz sem tvoj človek, znanstveno-fantastično romantično komedijo režiserke Marie Schrader, edinstveno Malo mamo francoske režiserke Céline Sciamma, ki je svojo značilno naturalistično estetiko tokrat združila z magično-realističnimi pripovednimi elementi, ali pa marksistično komedijo Krvosesi nemškega režiserja Juliana Radlmaierja, ki se je odločil Marxov Kapital v filmskem scenariju brati dobesedno. Poročali bomo seveda o letošnjih nagrajencih in nagrajenkah festivala, pozornost pa bomo posvetili tudi domačemu filmskemu dogajanju od Dni etnografskega filma do Feminističnega filmskega festivala in novih ponudnikov videa na zahtevo.

11:50
Obvestila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Poslušamo ponovitev oddaje Prva vrsta, v kateri sta pred dnevi gostovala Miro Božič in Benjamin Barbarič.

13:00
Poročila

13:10
Osmrtnice, obvestila

V Labirintih sveta bomo preverili, kako napreduje svetovni boj proti trdovratnemu koronavirusu. Vse več članic Evropske unije se zaradi počasne dobave cepiv na evropski ravni ozira po ruskih in kitajskih cepivih. Pogledali bomo tudi v Evropski parlament, kjer je vladajoča madžarska stranka Fidesz protestno zapustila poslansko skupino Evropske ljudske stranke. Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump pa je v prvem javnem nastopu, odkar je zapustil Belo hišo, pozval k poenotenju republikanske stranke. Pod njegovim vodstvom, seveda.

14:00
Poročila

14:12
Napoved GLC 6.3..2021

Sobotno branje govori o knjigah na poseben način. Pripoveduje o konkretni knjigi – leposlovni, poljudno-znanstveni ali strokovni – in njenem širšem kontekstu, o dogajanju na literarnem prizorišču in njegovih lavreatih. Za ljudi, ki berejo. Za ljudi knjige. Ob sobotah ob 14.30 na Prvem.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

Gašper Krajnc je vse prej kot običajen človek. Čeprav je risati znal od nekdaj, se je z risanjem zares začel ukvarjati šele s 25 leti, in to brez predhodne strokovne izobrazbe. Že 20 let živi v Ljubljani, ki jo gleda z očmi nekoga, ki opazuje detajle, ne širšo sliko. Vse to je prenesel v risoroman Mestne ptice. Knjiga, ki je hkrati žanrska podzvrst stripa, razkriva subtilno izpoved nekoga, ki je želel povedati zgodbo Ambroža, človeka, ki se znajde na življenjski prelomnici, na koncu pa je narisal in zapisal svojo zgodbo. Risar Gašper Krajnc jo je Juretu K. Čoklu razkril v oddaji Razkošje v glavi.

17:00
Poročila

Za sodobno glasbeno prizorišče v Sloveniji je značilna močna kantavtorska nota. Namenjamo ji oddajo Pesem v žepu, ki jo pripravlja glasbena urednica Teja Klobčar. To je repriza oddaje, ki teče vsak četrtek ob 22:30 na Prvem.

18:12
Napoved GLC 6.3..2021, Na sporedu ob 18.30

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Marec, prvi pomladni mesec, nekateri imenujejo mesec žensk. 8. marca ženske praznujejo mednarodni praznik žensk, 25. marca materinski dan. Po cerkvenem koledarju je na ta dan tudi praznik Marijinega oznanjenja. Zato v tokratni oddaji Sledi večnosti postavljamo v središče vlogo žensk v Katoliški cerkvi. Dobra poznavalka te teme je zagotovo dr. Marija Sraka, ki je svojo poklicno pot kot laikinja posvetila delu v Katoliški cerkvi. Desetletja je poučevala verouk, predavala staršem otrok, pisala skupaj z drugimi avtorji veroučne učbenike in delovala skoraj desetletje na Katehetskem uradu v Ljubljani. Danes kot upokojenka vodi duhovne vaje.

» Opice in ptice, žabe in lisice, prav vse je nahodno. In celo lev hripa. To je prava gripa! «
Pripoveduje: Milena Janežič.
Napisala: Desanka Maksimović.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1991.

V Sobotnem glasbenem večeru urednik Jane Weber poglobljeno analizira širok razpon glasbenih del, predvaja posnetke pomembnejših koncertov domače in tuje glasbene produkcije, prireja žive koncerte in ureja neposredne prenose. Ob sobotah ob 200.00 na Prvem.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Na Arsu začenjamo ponedejkov cikel premier šestih radijskih iger in pogovorov z naslovom Obrazi migracij. v njem se bodo zvrstila besedila petih avtorjev iz tujine, udeležencev dramskih delavnic leta 2016 na Kitajskem, v organizaciji norveške agencije za mednarodno izmenjavo na področju uprizoritvenih umetnosti Ibsen International. Na delavnicah je kot dramaturginja in mentorica sodelovala Vilma Štritof, ki je med osmimi besedili izbrala pet in jih dramaturško priredila za radio. Besedilo kratke radijske igre z naslovom Moja domovinamlade italijanske dramatičarke in dramaturginje Letizie Russo je tako le del dramskega besedila za gledališče, ki je nasal v okviru mednarodnih dramskih delavnic na temo migracij. Igra se osredotoči na dialog med migrantko v Evropi, ki pride na razgovor za delo k lastniku lokala, ekstremnemu nacionalistu. V kratkem pogovoru izrečeta bistveno o stališčih in ideoloških pozicijah obeh strani migranstva, zato konflikt med njima prežeče ostaja v zraku. Prav tako se ustvarja nenehna napetost in zamenja razmerje moči. V gostem dialogu je kljub temu prostor za močna humana sporočila. To pa je tudi zadnja radijska igra, v kateri je igral Milan Štefe, ki premiere, žal ni dočakal. To pa je tudi zadnja radijska igra, v kateri je igral Milan Štefe, ki premiere, žal, ni dočakal.

Prevajalka Silvana Orel Kos
Dramaturginja Vilma Štritof
Režiserka Špela Kravogel
Tonska mojstrica Sonja Strenar

Ona Nina Valič
On Milan Štefe

Traja 5' 13"
Uredništvo igranega programa

23:00
Poročila

Avstrijska koroškoslovenska pesnica in pisateljica Maja Haderlap, ki bo 8. marca dopolnila 60 let, v romanu Angel pozabe, za katerega je prejela več odmevnih nagrad, med drugim leta 2011 nagrado Ingeborg Bachmann, pripoveduje zgodbe treh generacij in osvetljuje upor koroških Slovencev proti nemški vojski. Izbrani odlomek opisuje nesrečo, ki se pripeti deklici pripovedovalki in krivdo, ki jo zaradi tega občuti in ki jo blaži samo spoznanje, da obstajata krivda in nesreča, še veliko večji od njene. Knjigo je v slovenščino prevedel Štefan Vevar, odlomek bo interpretirala dramska igralka Maja Sever.

Curtis Salgado: Damage Control. Sočen, polnokrven preplet r & bja, soula, prvinskega rock'n'rolla in množice njihovih vmesnih derivatov.

2:20
Novice ob 23h
7:32
Letizia Russo: Moja domovina
15:46
Tina Šutej srebrna na atletskem EP
1:58:59
Sobotni glasbeni večer PORTRET DOCA WATSONA
8:58
Nahod v živalskem vrtu
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov