Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Radio Prvi • sobota, 24. apr. 2021

Radio Prvi • sob, 24. apr.

00:00
Poročila

Noč ima svojo moč, pravijo, in noč na Prvem je vsakič drugačna. S posebnim ozračjem in zanimivim poudarkom, ki ga dajejo raznovrstni gostje Nočnega obiska: športniki, umetniki, popotniki, gospodarstveniki, znanstveniki in drugi. Ljudje različnih poklicev in starosti, vendar zmeraj s svojimi zgodbami, ki se v sproščenem pogovoru razgrinjajo pred poslušalci.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

Figa je roman prepletajočih se zgodb o Aleksandru in Jani, Vesni in Safetu, pa Jadranu in Anji. In drugih. A predvsem o Jadranu, ki iz mozaika zgodb, sestavlja veliko zgodbo povezav med njimi, da bi razumel svojo. Ker ne razume, zakaj je Anja odšla iz njunega skupnega življenja, si poskuša razložiti, zakaj je, domnevno s pomočjo sumljive stekleničke zdravil, odšel njegov dedek Aleksandar. Poskuša razumeti odhajanje babice Jane, razkroj njenih spominov, njeno pozabo, njeno življenje v svetu demence. Jadran se trudi razumeti odhod očeta Safeta, njegovo izginotje iz Ljubljane v prvem letu balkanske vojne. In svojo mamo Vesno, njeno nerazložljivo jezo na dedka, njeno zamolčano razočaranje nad očetom. Iz drobcev spominov in védenja, Jadran sestavi veliko zgodbo preteklosti, da bi razumel svojo sedanjost. Ko pa je zgodba sestavljena, vzroki pojasnjeni, povodi osmišljeni in motivi razkriti, spozna, da nas preteklost ne odvezuje odgovornosti za prihodnost.
Zvočno knjigo Figa, posneto na Radiu Slovenija, poiščite na https://cutt.ly/figa

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno zabavne glasbe.

Po vseh slovenskih regijah in krajih iščemo in predstavljamo lokalne junake, ki zavzeto, nadpovprečno in predano opravljajo svoje delo ali prostočasno dejavnost.

Ali ima svet kak smisel tudi tedaj, če odmislimo končni cilj vsega bitja in žitja, tisto poslednjo eshatološko »Točko Omega«, kot bi rekel filozof in teolog Pierre Teilhard de Chardin? – Seveda ima! Dokaz je preprost: kadar poslušam Bacha, njegovo vesoljno umetnost fuge, vem, da ima svet smisel, ne glede na to, ali bo »ob koncu časov« res prišel Odrešenik ali ne. Smisel sveta imam tako rekoč tik pred očmi tudi tedaj, ko gledam čudežen pasijonkin cvet, čeprav dvomim, da je v njem namenoma upodobljena Odrešenikova trnova krona. Ob tem pa moram priznati, da nisem povsem prepričan, da bi v najtežjih trenutkih še znal najti smisel sveta v Bachovi fugi ali v pasijonkinem cvetu – a tudi takrat bom morda v ugašajočem spominu nanju našel nekaj utehe.
V človeški podobi, v lepoti človeških oči, kadar iz njih sijeta veselje in ljubezen, je smisel biti očiten, ne glede na to, ali je človek resnično ali zgolj v prispodobi ustvarjen kot »podoba božja«. – Kaj pa, če se ozrem v nočno nebo, k tisočerim zvezdam in galaksijam: ali v vsej tej brezmejnosti prostorij in časovij še lahko najdem smisel sveta, neodvisno od kakega »višjega namena«? Namreč, človeški smisel, v tem pomenu, da ga doumem ali vsaj zaslutim in da lahko vanj verjamem tudi brez svetopisemskega razodetja? Ali pa ne morem drugega, kot da s strahospoštovanjem in tesnobo strmim v veličastje zvezdnega neba ter onemim ob vsem tolikanj neznanem in tujem?
Če bi živel v grških časih, bi ob pogledu na zvezde, ki so jih takrat imeli za »vidne bogove«, v njihovi nebeški lepoti in sijaju, najbrž lažje uzrl človeški smisel neba kot dandanes. – A čeprav je že Heraklit izrekel znamenite in globoko resnične besede, da se »narava rada skriva«, pa glede smisla vesolja v našem času bolj kot kdaj prej velja naslednja misel: moderni kozmos se je skril v enačbe matematične fizike, v »lepe teorije«, medtem ko pred našimi očmi ostajajo razsute kopice zvezd in zgolj umišljeno »domače« konstelacije, ki so vsaj na videz še vedno takšne, kot so jih opazovali in poimenovali stari zvezdogledi.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Osrednja jutranja informativna oddaja, Jutranja kronika, prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Strnjena, verodostojna in zmeraj aktualna. Ob nedeljah ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Kratka informativna koristna slovenščina

08:00
Poročila

Ob svetovnem dnevu knjige se bomo skupaj z drugošolci in tretješolci potopili v svet knjižnih junakov in se igrali z besedami. Reševali bomo zanke in uganke in izvedeli, kaj je Ugibanica in kako uganke nastajajo. Sicer pa se boste šolarji zbudili v prvomajske počitnice. Te so zadnje v letošnjem šolskem letu in so za vse dobrodošel oddih.

Z glasbenimi ugankami in vprašanji se lahko vedno naučimo kaj novega, saj nam lahko zvočni posnetki služijo kot odgovor na zastavljeno vprašanje. Kot recimo to - katero glasbilo slišiš na posnetku, koliko pevcev prepeva v tercetu, kako še drugače rečemo ustvarjalcu glasbe ... tudi Violinček si je zamislil nekaj glasbenih ugank oziroma vprašanj. Dobro prisluhnite in preverite svoje glasbeno znanje.

09:00
Poročila

V tokratni oddaji Hudo! bomo v studiu gostili mladega, uspešnega pevca Žana Serčiča. V živo bo zapel in odigral nekaj svojih skladb, mlade novinarke pa imajo zanj pripravljena številna zanimiva vprašanja.

Pridružite se nam lahko tudi vsi mladi poslušali s svojim vprašanjem na 01 475 22 22.

Tokrat nas boste lahko tudi videli, ne le slišali - na Facebooku Prvega in na spletni strani Prvega bo namreč poteka tudi video prenos v živo.

Bodite z nami - v soboto po 9h!

11:00
Poročila

V noči z nedelje na ponedeljek bo Ameriška filmska akademija podelila oskarje. Ozrli se bomo k nominirancem in spremembam, ki bodo zaznamovale letošnji pričakovani dogodek. Ker vsi že resno pogrešamo oglede filmov v kinematografih, se bomo posvetili filmom, v katerih najdemo nekatera od najlepših posvetil kinu kot prostoru filmske magije. Poleg tega bomo vzeli pod drobnogled filmsko klasiko Cesta Federica Fellinija, ki bo v petek na ogled na TV SLO v rubriki Kinoteka.

11:50
Obvestila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

12:15
Glasbena repriza: KATALENA

13:00
Poročila

13:10
Osmrtnice, obvestila

Vzbudila se je nada o pravičnejši družbi brez sistemskega rasizma, ko je porota v ZDA obsodila nekdanjega policista, pod kolenom katerega se je zadušil temnopolti George Floyd, a olajšanje je bilo kratkotrajno, Ni minilo dolgo in pod streli policistov je ugasnilo življenje temnopolte 16-letnice. Medtem Evropa sanja o prihodnosti, njena institucionalna politika želi slišati predlog malih ljudi, kakšno Unijo si želijo. S svoji rednim nagovorom se je k Rusom obrnil njihov predsednik, pri tem pa se osredotočil bolj k aspiracijam za domači razcvet kot k problemom sveta oziroma Rusije v njem.

14:00
Poročila

14:13
Napoved GLC 24. 4. 2021

Sobotno branje govori o knjigah na poseben način. Pripoveduje o konkretni knjigi – leposlovni, poljudno-znanstveni ali strokovni – in njenem širšem kontekstu, o dogajanju na literarnem prizorišču in njegovih lavreatih. Za ljudi, ki berejo. Za ljudi knjige. Ob sobotah ob 14.30 na Prvem.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

Pri svojem delu neizmerno uživa. Prepričan je, da ima toliko idej, da jih do upokojitve ne bo mogel uresničiti. Tone Krampač, višji arhivist, je v Nadškofijskem arhivu Ljubljana kot riba v vodi. Ceni dragocenosti, ki jih hrani arhiv, in vedno znova naleti na doslej neznane zgodovinske podrobnosti. Tisti, ki se obrnejo pri sestavljanju družinskega drevesa na arhiv, ga dobro poznajo. Leta 2013 je uspešno zagovarjal magistrsko delo z naslovom Cerkvene matične knjige na Slovenskem kot zgodovinski vir. V oddaji razmišlja o tem, kaj prinaša digitalizacija gradiva, o največjih dragocenostih, ki jih je držal v rokah in o zgodovini nasploh, ki se zrcali ravno prek arhivskih dokumentov.
________________________________________

17:00
Poročila

V Pesmi v žepu poslušamo nekaj pesmi s koncerta Tomaža Pengova, 28. novembra 1994. V Klubu K4 je nastopil pred ameriškim kantavtorjem Townesom Van Zandtom, koncert pa je posnel Radio Slovenija. Leta 2019, ob sedemdesetletnici rojstva Tomaža Pengova, je izšel na dvojni zgoščenki »Kamor greš …«, skupaj z novimi predelavami Pengovovih pesmi v izvedbi zasedbe David in ukradeno pero.

18:12
Napoved GLC 24. 4. 2021, Na sporedu ob 18.30

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Aktualna vprašanja duhovnosti, vere, religij in teologije osvetljujemo skozi prizmo humanističnih znanosti, kot so filozofija, sociologija in zgodovina, obravnavamo pa tudi pomembne krajevne in svetovne dogodke.

Jazbec priredi zabavo za vse živali, ki so slabe volje …
Pripoveduje: Martina Maurič Lazar.\t
Napisal: Udo Weigelt.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2006.

V Sobotnem glasbenem večeru urednik Jane Weber poglobljeno analizira širok razpon glasbenih del, predvaja posnetke pomembnejših koncertov domače in tuje glasbene produkcije, prireja žive koncerte in ureja neposredne prenose. Ob sobotah ob 200.00 na Prvem.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

V satirični kratki radijski igri slovenski dramatik, pisatelj in humorist v svoj kritični precep tokrat vzame predvajanje narodnozabavne glasbe.

Dramaturg Pavel Lužan
Režiser Gregor Tozon
Tonski mojster Matjaž Miklič
Glasbeni opremljevalec Andrej Karoli

Režiser spota Marko Mandić
Pevka Sulejka Saša Mihelčič
Menedžer Gregor Čušin

Traja 6' 32''
uredništvo igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija oktobra 2008

23:00
Poročila

France Pibernik, pesnik, pisatelj, esejist in literarni zgodovinar je avtor sedmih pesniških zbirk, treh avtobiografskih del, pa številnih publicističnih in strokovnih besedil. Posebej se je namreč posvečal raziskovanju avtorjev, ki so bili v času komunističnega režima politično prepovedani in zamolčani. Pripravil je antologijo Jutro pozabljenih, pa knjige poezije Franceta Balantiča, Ivana Hribovška in Franceta Kunstlja. Napisal je monografijo o Edvardu Kocbeku, knjigo intervjujev z Zorkom Simčičem in biografijo o Alojzu Rebuli.
Pesnik Tone Pavček je zapisal: "Pibernikova poezija je zagotovo najbolj intimna in najbolj tenka žila izpovednosti, pričevanja o njegovem bivanju med nami, zato zagotovo tudi njemu, če že ne toliko svetu - sveta stvar."
Pesmi iz Pibernikove zbirke Ajdova znamenja interpretira dramski igralec Boris Juh.

Aprilska invazija reggae singlov - drugič. ....od Dub Pistols do Rubi Du.....

3:04
Novice ob 9h
29:44
Glavobol nam lahko zmanjša kakovost življenja
2:12
Novice ob 8h
7:45
Sajenje paprike
21:13
Od danes spet dovoljeno prehajanje med vsemi regijami
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov