Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Radio Prvi • sobota, 8. maj. 2021

Radio Prvi • sob, 8. maj.

00:00
Poročila

V prvi dve uri nočnega programa prihajata glasbeni zgodbi. V prvi vam predstavljamo mlado pevko Špadnih fantov z Vipavskega, Nino Kovšca s Cola pri Ajdovščini. Med drugim je bila tudi na enomesečni turneji z veliko rusko operno divo Ano Netrebko. Druga glasbena življenjska zgodba pa se je začela pred 91. leti. V naši družbi bo zelo iskan briški glasbenik Karli Zuljan iz Kojskega, po čigar stopinjah je šel tudi njegov sin Bor, eden najboljših slovenskih kitaristov. V nočni družbi bosta z vami Smilja Baranja in Armando Šturman.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

Figa je roman prepletajočih se zgodb o Aleksandru in Jani, Vesni in Safetu, pa Jadranu in Anji. In drugih. A predvsem o Jadranu, ki iz mozaika zgodb, sestavlja veliko zgodbo povezav med njimi, da bi razumel svojo. Ker ne razume, zakaj je Anja odšla iz njunega skupnega življenja, si poskuša razložiti, zakaj je, domnevno s pomočjo sumljive stekleničke zdravil, odšel njegov dedek Aleksandar. Poskuša razumeti odhajanje babice Jane, razkroj njenih spominov, njeno pozabo, njeno življenje v svetu demence. Jadran se trudi razumeti odhod očeta Safeta, njegovo izginotje iz Ljubljane v prvem letu balkanske vojne. In svojo mamo Vesno, njeno nerazložljivo jezo na dedka, njeno zamolčano razočaranje nad očetom. Iz drobcev spominov in védenja, Jadran sestavi veliko zgodbo preteklosti, da bi razumel svojo sedanjost. Ko pa je zgodba sestavljena, vzroki pojasnjeni, povodi osmišljeni in motivi razkriti, spozna, da nas preteklost ne odvezuje odgovornosti za prihodnost.
Zvočno knjigo Figa, posneto na Radiu Slovenija, poiščite na https://cutt.ly/figa

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Po vseh slovenskih regijah in krajih iščemo in predstavljamo lokalne junake, ki zavzeto, nadpovprečno in predano opravljajo svoje delo ali prostočasno dejavnost.

Morda ste kot pubertetnik ali pubertetnica svoje dni zardevali in v zadregi gledali v tla, ko so zavele pomladne sape … v vas pa je pelo, pelo in se napenjalo … dokler ni počilo in ste zagrešili kakšno pesem ali pa s kredo na zid nakracali srček in vanj poleg svojega vpisali še kakšno ime. Morda ste srček vrezali z nožem v deblo drevesa. Naj se vidi, da je ljubezen večna!
Morda ste že stari in se ne sramujete več godrnjanja in slabe volje – z leti se zlepa ne sramujemo več, nas je pa za vedno več reči, ki smo jih v življenju zagrešili, sram – a na pomlad se boste spet sprehodili mimo tistega zidu, ki ga je pred mnogimi leti krasil s kredo narisani srček … in se boste spomnili tiste (ali tistega, če ste gospa), čigar ime ste takrat zapisali poleg svojega. In če boste našli tisto drevo, katerega lubje ste kot otrok z nožem ranili, boste opazili, kako je srce vsako leto večje … kot je v vaših spominih vsako leto večja ta rosna prva ljubezen. In vse pomembnejša! Kajti ljubezen je večna!
Če si priznate ali ne: pomlad je pomembna!
Zato jih tudi štejemo. Človek je lahko že tako krepko zakorakal v jesen življenja, da je z eno nogo že v grobu, a še vedno bo rekel, da šteje – ne vem, recimo – sto dve pomladi! In čeprav ste bili vse življenje nadvse zoprna, nadležna in tečna oseba, nihče ne bo rekel, da štejete - ne vem, recimo – triinšestdeset zim! Pa čeprav bi si to zaslužili … tečni, kot ste bili … ali ste … še vedno!
Če se zavedate ali ne: pomlad je pomembna.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar, 8. maj

06:15
Vreme z meteorologom

Osrednja jutranja informativna oddaja, Jutranja kronika, prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Strnjena, verodostojna in zmeraj aktualna. Ob nedeljah ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Po besedah lektorice Teje Završnik iz prevajalskega podjetja Leemeta je eno od težjih pravopisnih vprašanj pri postavljanju ločil povezano s citiranjem in premim govorom, kjer imamo spremni stavek in dobesedni navedek. Ločilo znotraj dobesednega navedka se vedno ravna po njem, zato ga postavimo pred zadnji narekovaj.

08:00
Poročila

V naš studio vstopa vonj po sveže pokošeni travi pa tudi glasovi učencev 3.a razreda Osnovne šole Miška Kranjca v Ljubljani, ki se odpravljajo na sprehod. Ajda, Bogdan, Brina, Ula, Sven in Jakob poznajo majske športe, odlično se znajdejo tako pri vrtnarjenju kot pri senčenju. Za našo oddajo pa so še enkrat preverili, ali so kolesa pripravljena, da se z njimi lahko varno odpeljejo novim dogodivščinam naproti.

Včasih se v glasbi družijo glasbila, ki jih morda ne pričakujemo skupaj. Pa vseeno zvenijo zelo lepo in prijetno. Poslušajte zasedbo kontrabasov, tolkal, brenkal, harmonik in trobil. Na koncertnih odrih niso najpogosteje, so pa izvrstna popestritev.

09:00
Poročila

V oddaji Hudo! so voditeljsko mesto tokrat zasedli zagnani bralci, osnovnošolci 9. razreda Waldorfske šole Ljubljana: Jara Sofija Ostan, Miriam Sofhia Kärcher, Jasna Krek in Maj Levstik Radin. Med prvomajskimi prazniki so v roke vzeli pravkar izdano knjigo z naslovom Modri otok. Ob branju pa se jim je zbudilo veliko zanimivih vprašanj, zato se nam je v studiu pridružila tudi avtorica knjige Irena Androjna, ki je mladim odgovarjala na razna vprašanja. Skupaj smo tako predstavili knjigo in poskušali navdušiti mlade poslušalce, da jo preberejo še sami.

Po telefonu pa se nam je pridružila tudi Alenka Veler, ki je mladim poslušalcem predstavila poklic urednice.

ODLOMEK IZ KNJIGE
»To je bil otok in ni bil samo otok. Vsakogar, ki je stopil nanj, se je prej ali slej polastil s svojimi skrivnostnimi zvoki, omamnim vonjem po zeliščih in nenavadnimi pticami. Črne, srebrne in bele so se spreletavale med krošnjami, se spuščale proti zemlji, proti morju, in se spet dvigale nazaj v nebo. Tako ali drugače se je Modri otok dotaknil vsakega obiskovalca, ga prevzel in mu spremenil življenje, povsem nepredvidljivo in za vedno.« (Androjna 5)

O ČEM GOVORI KNJIGA
Ko Adrijan, Ernest in Lena prispejo na Modri otok, se jim še sanja ne, kako bo štirinajst dni, kolikor jih bodo preživeli na njem, za zmeraj zaznamovalo njihova življenja. Kot udeleženci raziskovalnega tabora naj bi se poglobili v navade prebivalcev otoka, se zabavali in počeli reči, ki jih pač počneš na morju, a že prvi dan se nehote zapletejo v skrivnostno mrežo, ki jo tke zlovešči svetilničar Stibor ...

KDO JE IRENA ANDROJNA
Avtorica številnih radijskih iger za otroke je svoj drugi roman za mladino postavila na namišljen otok nekje na Jadranu. V napeto pustolovsko zgodbo je spretno vtkala fantazijske elemente, ki nas popeljejo v skrivnostno Kraljestvo neskončne zarje.

11:00
Poročila

Z režiserjem in scenaristom Vinkom Möderndorferjem se bomo pogovarjali o njegovem novem filmu Zastoj, ki bo v soboto doživel svetovno premiero na 49. beograjskem filmskem festivalu FEST. Organizatorji načrtujejo projekcije v kinu z do 500 gledalci. Tudi pri nas se že lahko odpirajo kinodvorane, vendar trenutno še s precej strožjimi omejitvami do 10 gledalcev.
V ljubljanskem Kinodvoru in na spletni platformi Art kino mreže Slovenije si tako lahko ogledate film Izbrisati zgodovino, satiro francoskih avtorjev Benoîta Delépina in Gustava Kerverna o človeku v primežu digitalnih tehnologij. V oddaji bomo napovedali še, katere filmske festivale načrtujejo v poletnih mesecih pri nas in v tujini, ter predstavili cikel predavanj, s katerim se bomo do konca leta sprehodili po izbranih poglavjih iz zgodovine filmske umetnosti.

11:50
Obvestila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

S prepletanjem ljudske glasbe, glasb svetov in avtorskih skladb trio Hedera Vento glasbeno krajino bogati že skoraj desetletje, posnel pa je tudi že dva albuma. Navezanost na filozofijo esperantskega jezika je zasedbi nadela tudi ime, Hedera Vento namreč pomeni Bršljanov veter. Trio sestavljajo violistka Mojca Kamnik, violinistka Urša Lorber in kitarist Aljaž Lipuš. Živo v studiu 13 je zasedba predstavila pet skladb.

13:00
Poročila

13:10
Osmrtnice, obvestila

Po Indiji pustoši tako imenovani indijski sev novega koronavirusa. Evropska unija pa pozornost glede cepljenja zdaj usmerja proti državam na Balkanu. Pandemija covida-19 je med drugim pokazala na pomen medijev in potrebo po zaščiti novinarjev, je ob letošnjem svetovnem dnevu svobode medijev poudarila evropska komisarka Vera Joureva, ki prihaja na obisk v Slovenijo. In kaj je v Ljubljani o boju beloruske opozicije zoper avtokratski režim Aleksandra Lukašenka povedala Svetlana Tihanovska? Več v oddaji Labirinti sveta, ki jih je pripravila Sandra Krišelj.

14:00
Poročila

14:15
Napoved GLC 8. 5. 2021

Claudia Durastanti velja za eno najbolj prodornih italijanskih pisateljic, ki v svoja dela vnaša veliko avtobiografskih elementov. Svetovno znana avtorica vstopa v slovenski prostor z romanom Tujka, v katerem skozi prvoosebno izpoved in različne življenjske determinacije obravnava tujstvo, migracije, razred, identiteto in diskriminacijo.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

V oddaji Razkošje v glavi bo tokrat svoje poglede na antiko in kulturo sodobne Grčije predstavila profesorica stare in moderne grščine ter latinščine, doktorica jezikoslovnih ved Dragica Fabjan Andritsakos, tudi prevajalka iz stare in moderne grščine ter latinščine. Njene študijske, delovne, raziskovalne, prevajalske in poti zasebne narave jo vodijo iz Ljubljane do Aten in po številnih krajih, v katerih oči obiskovalca iščejo slike ostalin preteklosti in podobe sedanjosti.

17:00
Poročila

Igralec Boris Cavazza in jazzovski kitarist Igor Leonardi sta prvo skupno glasbeno poglavje, šansone s Cavazzevimi besedili in Leonardijevo glasbo, napisala leta 2005 z albumom »11 korakov«. Sledili so koncerti, tudi na Festivalu slovenskega šansona (2011), prvotni kvartet se je razširil v kvintet, obenem pa so nastajale tudi nove pesmi. V letu 2020 je Boris Cavazza Kvintet posnel ploščo »Sprehod«, ki nam jo v Pesmi v žepu predstavlja kar sam.

18:13
Napoved GLC 8. 5. 2021, Na sporedu ob 18.30

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

V katoliški cerkvi tako pri nas kot v celotnem zahodnem svetu primanjkuje duhovnih poklicev. Po drugi strani imata na primer evangeličanska cerkev, pa tudi srbska pravoslavna in islamska skupnost v Sloveniji, dovolj duhovnikov za duhovno oskrbo svojih vernic in vernikov.
To primerjavo pa je treba pojasniti tudi v luči dejstva, da se po podatkih katoliške cerkve na Slovenskem nekaj čez 70 odstotkov prebivalcev Slovenije izreka za katoličane. O razmerah na področju duhovnih poklicev v oddaji Sledi večnosti govorijo rektor Bogoslovnega semenišča v Ljubljani Peter Kokotec, škofom evangeličanske cerkve mag. Leon Novak in paroh Srbske pravoslavne cerkve v Kopru Dejan Mandić.

Nesrečni medo ne more in ne more zaspati. Kdo mu bo priskočil na pomoč?
Pripoveduje: Klemen Janežič.
Napisala: Polonca Kovač.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2018.

V Sobotnem glasbenem večeru urednik Jane Weber poglobljeno analizira širok razpon glasbenih del, predvaja posnetke pomembnejših koncertov domače in tuje glasbene produkcije, prireja žive koncerte in ureja neposredne prenose. Ob sobotah ob 200.00 na Prvem.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Kratka drama s krožno zgodbo treh parov treh različnih generacij. Je igra na izločanje. Kdo bo koga. Kot je življenje tudi v resnici polno takšnih iger. V bistvu gre samo za to - kdo zmaga, kdo se izmaže, kdo koga pretenta. Igra za premoč v najbolj osebnih odnosih. Drama o medsebojni odvisnosti, o zbliževanju in razhajanju, o odlašanju z odločitvami. A ne samo to – poslušalcu je ponujen vpogled tudi pod površino takšnih odnosov, v ranljivo intimo posameznika.

Scenarij in režija Eva Nina Lampič
Tonski mojstri Jure Culiberg, Miro Marinšek in Sonja Strenar

Receptor Vito Weis
Žena Tjaša Hrovat
Punca Nina Rakovec
Fant Blaž Setnikar
Starejša gospa Nina Rakovec
Mož Matevž Mueller

Traja 12'56
Koprodukcija Radia Slovenija in
Akademije za gledališče radio film in televizijo v okviru predmeta Radijska igra in režija pod mentorstvom red. prof. Aleša Jana v študijskem letu 2009/2010.

23:00
Poročila

Barica Smole redno obnavlja svoja kratka besedila v Literarnem nokturnu: nekatera zajemajo iz življenja, druga so intelektualne skoraj igre, priostrene in intenzivne. Takšna je tudi kratka pripoved Spomeniki. Nikar ne zamudite.

Appleseed: Roots & Branches (prvič). Novejša od kompilacij ameriške založbe družbeno angažiranega folka Appleseed z izzivalnim izborom, od akustičnega Toma Morella (RATM) prek Brucea Springsteena, Tima Robbinsa in Natalie Merchant do Joan Baez ...

30:04
Katja Koren
2:33
Novice ob 14h
25:23
V primorsko-notranjski regiji se epidemija umirja veliko počasneje, kot bi si želeli
15:32
Izpolnjeni pogoji za rumeno fazo
6:11
11. maj
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov