Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Radio Prvi • petek, 3. jul. 2020

Radio Prvi • pet, 3. jul.

00:00
Poročila


Življenje Tatjane Fink, gostje Nočnega obiska, je zaznamovalo žalovanje po smrti očeta v rani mladosti, kar je utrlo pot njenemu kasneje prepoznanemu življenjskemu poslanstvu. Od ustanovitve slovenskega hospica leta 1995 s svojim znanjem in osebnostjo živi za poslanstvo sodobnega gibanja hospica. Kot diplomirana sociologinja to gibanje soustvarja v smislu drugačnega netabuiziranega odnosa do smrti, umiranja in žalovanja. Prizadeva si za sočutno in dostojanstveno oskrbo hudo bolnih ob koncu življenja. V tem času je tudi izvedla številne učne delavnice na temo odnosa do minljivosti. Pred 10 leti je soustvarila prvi in doslej še vedno edini stacionarni hospic, ki ga vodi deveto leto in ki deluje zadnja štiri leta v okviru Zavoda hospic Ljubljana kot Hiša Ljubhospica. S Tatjano Fink se bo v Nočnem obisku pogovarjala Petra Medved.


01:00
Poročila


02:00
Poročila


02:10
Ponovitev


02:35
Ponovitev


03:00
Poročila


04:00
Poročila


Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.


05:00
Poročila


05:10
Jutranji program


05:20
Vremenska napoved


Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.


V tokratni duhovni misli evangelijski pridigar Silvester Molan razmišlja o našem odnosu z Bogom. Poglobimo ga lahko tudi z duhovnimi vajami.


06:00
Poročila


06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar 3.7.


06:15
Vreme z meteorologom


06:30
Poročila


Edina jutranja rubrika, v kateri se lahko znajde vse. In v kateri povemo (skoraj) vse.


Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.


Če vam je po pomladni setvi vrtnin na vrtu ostalo še kaj prostora ali če ste del pridelka že pobrali, lahko prazno gredo v juliju še izkoristite in posadite nizki fižol. Katero sorto izbrati, kako pripraviti tla in seme ter kakšni pogoji nizkemu fižolu najbolj ustrezajo, v Zelenem nasvetu pojasnjuje dr. Ana Slatnar z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.


08:00
Poročila


Letos še toliko bolj kot prejšnja leta velja, da se je treba na brezskrbne počitnice dobro pripraviti. To med drugim vključuje načrtovanje poti, spremljanje aktualnih informacij o koronavirusnih ukrepih v državi, v katero potujemo, ter preverjanje stanja na cestah, na pot pa se odpravimo le s tehnično brezhibnim in ustrezno servisiranim vozilom ter pravilno naloženo prtljago. Kdaj se odpraviti na pot, kako se izogniti gneči in kaj vse je treba pred odhodom preveriti, bo povedal AMZS-jev inštruktor varne vožnje Mitja Jeseničnik.


Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.


08:42
Obvestila


09:00
Poročila


10:00
Poročila


11:00
Poročila


12:00
Poročila


Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.


12:24
VEŠ KAJ BI TI MOGU (Prva vrsta)


25 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.


13:23
Osmrtnice, obvestila


14:00
Poročila


V Labirintih sveta ponujamo komentirani preplet mednarodnih političnih in družbenih tokov, v katerih se zrcali svetovno dogajanje iztekajočega se tedna. Ob petkih ob 14.30 na Prvem.


Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.


16:15
Obvestila


17:00
Poročila


Ob vnovičnem povečevanju števila okužb s koronavirusom pri nas in v sosednjih državah je vlada v okviru četrtega protikoronskega zakona predlagala tudi pravno podlago za uvedbo mobilne aplikacije za spremljanje stikov z okuženimi in nadzora karantene. Kdo bo razvil aplikacijo, katere podatke bo zbirala, koliko časa, kje se bodo hranili, kdo vse bo do njih dostopal, za koga bo prostovoljna in za koga obvezna in koliko ljudi si jo mora namestiti, da bo učinkovita? Ali bo slovenska aplikacija sledila samo okužbam ali tudi ljudem? Kakšne so izkušnje v Italiji in Nemčiji? Odgovore išče voditeljica Urška Henigman z dopisnikoma Igorjem Juričem in Jankom Petrovcem ter gosti v studiu: - Tina Bregant, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje, - Jelena Burnik, vodja mednarodnega sodelovanja in nadzora pri informacijski pooblaščenki, - Filip Dobranić, Inštitut Danes je nov dan, - Mako Grobelnik, glasnik digitalnih tehnologij in raziskovalec.


18:00
Poročila


Vsak delavnik ob 18.15 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.


Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 19.00 na Radiu Slovenija.


Ni glavni tisti, ki pleza na drevo. Glavni je tisti, ki pride z njega. Pravljico pripoveduje Martina Maurič Lazar. Napisal jo je Jurij Černič. Posneta je bila v studiih Radia Slovenija leta 2011.


Kulturni fokus je analitičen pogovor z ustvarjalci z različnih področij. Osredotoča se na določeno temo, jo obdeluje iz številnih zornih kotov, daje prostor pomembnim posameznikom in si privošči edinstven pogled na izbrano temo z njihovimi očmi. Vsak petek ob 20.00 na Prvem.


21:00
Poročila


V oddaji Slovencem po svetu boste lahko prisluhnili zgodbi glasbenika slovenskih korenin iz Avstralije Lentija Lenka, ki v svoji glasbeni šoli v Melbournu poučuje klavir, diplomiral je tudi iz orgel, zelo rad pa poprime tudi za harmoniko, še posebej na prireditvah v slovenski skupnosti . Podali se bomo tudi k slovenskim rojakom v Švico in se z učiteljem slovenskega dopolnilnega pouka Rajkom Tekalcem ob zaključku šolskega leta pogovarjali o učenju slovenskega jezika in kulture v spremenjenih razmerah zaradi pandemije , ki so bile prisotne tudi v slovenski šoli v Švici. V oddaji vas bomo seznanili tudi z letošnjo 39. Poletno šolo slovenskega jezika, ki se začenja v ponedeljek , tokrat pa bo potekala popolnoma drugače kot do sedaj.


Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.


23:00
Poročila


Je servilnost ena izmed težav današnjega sveta, morda celo vaše bližnje okolice? Te teme se je v svoji kratki humoreski hudomušno lotil hrvaški pisatelj Ante Tomić. S podobno, vendar popolnoma drugače, se je skupaj z Rajkom Grlićem ukvarjal tudi kot soscenarist v filmu Ustava Republike Hrvaške. Zgodbo je prevedel Štefan Kutoš, interpretiral pa Uroš Potočnik.


Jazz pred polnočjo prinaša izbor najznamenitejših posnetkov iz svetovne džezovske literature. Oddajo pripravlja Hugo Šekoranja.


22:56
Duhovnost in šport
11:37
Medijski zakoni
30:09
Ali predlogi sprememb treh medijskih zakonov vodijo v »orbanizacijo« slovenske medijske krajine?
13:25
Labirinti sveta
24:56
17 novih primerov okužb, številni posledica domačih druženj
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov