Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Radio Prvi • torek, 21. jul. 2020

Radio Prvi • tor, 21. jul.

00:00
Poročila


Drage poslušalke, dragi poslušalci! Samo z zadržkom lahko rečemo, da smo tokratni zgodovinski portret protestantskega jezikoslovca in šolnika Adama Bohoriča pripravili ob 500. obletnici njegovega rojstva. V listinah iz tistega obdobja je namreč premalo podatkov, da bi lahko literarni in drugi zgodovinarji zapolnili vse vrzeli v njegovem življenjepisu, med drugim letnico njegovega rojstva. Toda kljub tako imenovanim »sivim lisam« v njegovi biografiji je dediščina, ki nam jo je Adam Bohorič s svojim delom zapustil, tako bogata in pomembna, da jo bomo lahko analitično in celovito predstavili tudi v oddaji Sledi časa, ki jo je pripravil – Dušan Berne.


01:00
Poročila


Radijske dokumentarne oddaje nas pogosto peljejo na katerega izmed slovenskih gradov in nam predstavijo zgodbe njegovih zidov, muzejskih zbirk in nekdanjih plemiških lastnikov. V tokratni Nedeljski reportaži pa se bomo spraševali, kako se v gradu živi in zanj skrbi, če si njegov lastnik danes. Oddaja nas bo peljala na grad Tuštanj v Moravški dolini, ki ga ima že nekaj rodov v lasti družina Pirnat. Grad je nedotaknjen preživel drugo svetovno vojno, po spletu naključij pa po njej ni bil nacionaliziran; to je pri nas edinstven primer. Družina Pirnat tako v njem živi nepretrgano od 19. stoletja, njegov trenutni gospodar Peter Pirnat pa se je skupaj z ženo lotil njegove obnove ter grajske zidove in sobane napolnil z najrazličnejšimi vsebinami.


02:00
Poročila


Albert Camus po splošni sodbi velja za enega ključnih mislecev filozofije eksistencializma in enega največjih pisateljev francoske oziroma svetovne književnosti 20. stoletja. Ta slava temelji predvsem na izjemni umetniški moči in miselni globini dveh romanov – Tujca iz leta 1942 in Kuge, ki je luč sveta ugledala pet let pozneje. Gre za tako rekoč večni deli, ki ju lahko beremo kadar koli in kjer koli, pa nam bosta vsakokrat odpirali nova obzorja in zastavljali nova vprašanja. Treba je reči, da se zdi naš »koronski« čas še prav posebno primeren za bodisi prvo bodisi ponovno branje Kuge. Kakor namreč pove že naslov, Camus v njej piše o epidemiji, izmišljenem izbruhu morda najstrašnejše kužne bolezni, ki je v romanu v štiridesetih letih prejšnjega stoletja prizadel Oran, pristaniško mesto v Alžiriji. Kaj živega, aktualnega in nepogrešljivega nam to tri četrt stoletja staro delo francoskega nobelovca lahko pove o našem položaju, smo v tokratnem Sobotnem branju preverjali v pogovoru z literarnim kritikom Urbanom Vovkom, ki je novemu natisu Kuge – ta je v dobrem starem prevodu Jožeta Javorška nedavno izšel pri založbi Beletrina – pripisal spremno besedo. Oddajo je pripravil Goran Dekleva.


03:00
Poročila


04:00
Poročila


Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.


05:00
Poročila


05:10
Jutranji program


05:20
Vremenska napoved


Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.


Jutra na Prvem prinašajo tudi razmišljanje o temeljnih življenjskih, religioznih in duhovnih vprašanjih. V tokratni Duhovni misli binkoštna vernica Vasiljka Gamser premišljuje o preroditvi v duhu, ki jo potrebuje vsak kristjan.


06:00
Poročila


06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar 21.7.


06:15
Vreme z meteorologom


06:30
Poročila


06:45
Torkov kviz: "Od vseh vrst metuljev jih 90 odstotkov leta ponoči", Pri nas je znanih okoli 3400 vrst nočnih metuljev


Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.


Drugi pogled je zmeraj zanimiv, saj razkriva, da samopodoba ni zmeraj enaka podobi, ki si jo o nas ustvarijo drugi. Številni tujci si za novo deželo prebivanja izberejo prav Slovenijo, še zlasti odkar je članica Evropske unije. Pripeljejo jih ljubezen, poslovne priložnosti, študij ali stiske. Kakšno je njihovo življenje pri nas in med nami? Kako je vse, kar imamo za značilno slovensko, videti z očmi drugih? O tem v Drugem pogledu vsak torek ob 7.40 na Prvem.


08:00
Poročila


Potem ko so se po preklicu epidemije odprle tudi knjižnice, je način izposoje in vračanja knjig na začetku deloval nekoliko drugače. Zdaj je znova omogočen dostop do knjižničnega gradiva ter obisk dogodkov, ki jih pripravljajo knjižnice, še vedno pa veljajo nekateri ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Poletje je čas, ko beremo več, in zanimivo bo izvedeti, po katerih naslovih ta čas najbolj segamo. Na vprašanja odgovarja Vesna Horžen, predsednica Združenja slovenskih splošnih knjižnic.


Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.


08:42
Obvestila


09:00
Poročila


10:00
Poročila


Zdravstvene in socialne delavke, trgovke, zaposlene ženske z otroki, učiteljice, matere samohranilke, prekarke. Obdobje karantene in postkoronska kriza najvišji račun izdajata prav njim. Tako kažejo vse tuje in domače raziskave, ki hkrati svarijo pred največjim vračanjem v preteklost, poskusi ukinjanja že doseženih pravic in vsesplošnim nazadovanjem na področju zagotavljanja enakopravnosti v zgodovini. O tem, kako pandemija ogroža in odpravlja pravice žensk, o problemu feminizacije dela od doma, poglabljanju neenakosti in retradicionalizaciji v družbi bomo govorili v tokratni Intelekti.


11:00
Poročila


12:00
Poročila


Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.


25 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.


13:23
Osmrtnice, obvestila


14:00
Poročila


Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.


16:15
Obvestila


17:00
Poročila


Ker se težkih kompromisov med vsaj 27-imi bolj ali manj različnimi interesi ne da sklepati na daljavo, prek videopovezav, so voditelji članic in institucij Evropske unije tokrat prvič po izbruhu pandemije pripotovali na zasedanje v Bruselj. O ambicioznem predlogu sklada za okrevanje in zahtevnem sedemletnem proračunskem okviru so se pogajali na ločenih in skupnih sestankih, sklepali so načelne in nenačelne koalicije, ponujali konstruktivne in sebične rešitve. Kakšen je končni izplen, kakšna so sporočila zasedanja in kaj čaka države, Evropejce in Unijo, predstavljamo, razčlenjujemo in kometiramo v tokratnem Studiu ob 17-ih.


18:00
Poročila


Vsak delavnik ob 18.15 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.


Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 19.00 na Radiu Slovenija.


Vsak večer si majhne in velike povedo pravljico … Pravljico pripovedujeta Gregor Zorc in Martina Maurič Lazar. Napisal jo je Mitja Šegina. Posneta je bila v studiih Radia Slovenija leta 2020.


Poletje, ta najbolj pričakovani letni čas, barva naravo živo, polno, bujno. Zelena drevesa, modro nebo in zlato rumena polja. Zrno žita, eno samo drobno zrno, je pomenilo kruh oz. preživetje. Žetev je bila skupinsko delo, torej spravljanje žita s polja. Žitno klasje so žele ženske s srpom, redkeje so ga rezali moški s posebno koso. Za žanjicami ali žanjci je bilo treba sproti vezati snope z narejenim povéslom – krajevno so to orodje tudi drugače poimenovali – iz nekaj klasja. Ko je bila njiva požeta, so snope odpeljali domov in jih zložili v late kozolca, da so se posušili. Ko so se žanjice po končani žetvi vračale domov, so bile zgarane in zaradi obilnega potenja izsušene, v žepih pa so jim žvenketali goldinarji in jih navdajali s prijetno zavestjo, da pozimi ne bo treba stradati in prezebati. Goldinar je imel to hvale vredno lastnost, da je nekaj zalegel, kamor se je potočil. (Iz knjige Preproste zgodbe s solčavskih planin Joža Vršnika, Celjska Mohorjeva družba, 2005.) V oddaji bomo pluli med žitnimi polji, težaškim delom za preživetje in glasbo, ki je spremljala skupinsko delo na vasi, ki je danes že v pozabi. Zapeli nam bodo pevke in pevci iz Grobelnega, Sel pod Uršljo goro, Murske Sobote, Otíškega vrha pri Dravogradu in Lancove vasi, zaigral Trio Pegrin z Obírskega, pri citrah pa bo Franc Roban. Svojevrstne izvedbe slovenskih ljudskih so prispevale glasbeni skupini Noreia in Katalena ter pevka Brina.


21:00
Poročila


Radijska komedija Blazno resno slavni slika satirično podobo preveč ambiciozne matere. Ta v prividu svoje filmske slave razkrije vso svojo plitvost in maloumnost, pa tudi zgodbo najstnikov, sicer stalnih junakov pripovedi Dese Muck. Torej se nam izriše resnica sveta s smehom in avtoričino svojevrstno duhovitostjo in lucidnostjo. Režiser je Tugo Štiglic, dramaturgija in radijska priredba sta delo Pavla Lužana, tonski mojster je Jure Culiberg, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, asistentka režije Bernarda Černe, tehnični asistent pa Dušan Fortuna. Hijacinta, starega in mladega, igra Gregor Čušin, Grega je Vitja Čretnik, Gregova mama Vesna Jevnikar, Veronika Saša Mihelčič, Toni Ferderber Roman Končar, Kokoroko Pavle Rakovec, Karla Marijana Brecelj, Marta Stannia Boninsegna, Žan Gašper Jarni, Otroški glas Pia Škulj, Minister za notranje zadeve Slavko Cerjak, Glas iz reklame pa Ivan Lotrič. Igra traja 50 minut in 11 sekund. Produkcija uredništva igranega programa. Posneta je bila v studiu Radia Slovenija oktobra 2007.


Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.


Letos je minilo 14 let, odkar nas je zapustil pianist, skladatelj, dirigent in aranžer Mario Rijavec. Mario Rijavec se je rodil 17. maja 1921 v Zagrebu. Kmalu je začel igrati klavir in leta 1968 diplomiral iz glasbene zgodovine na ljubljanski glasbeni akademiji. V Plesnem orkestru je začel igrati že jeseni leta 1945, bil je član Ljubljanskega jazzovskega ansambla ter član vokalne skupine Optimisti. Pisal je tako glasbo za film kot scensko glasbo, glasbo za radio in televizijo, pisal je tudi šansone in popevke. Ni se velikokrat podpisal kot avtor, bil pa je izjemen aranžer in v našem radijskem arhivu hranimo približno 1000 njegovih aranžmajev. 10 let je bil član Plesnega orkestra Radia Ljubljana, pozneje glasbeni producent, pa tudi urednik v uredništvu za zabavno glasbo. Upokojil se je leta 1984 kot vodja produkcije zabavne glasbe. Mario Rijavec je umrl 17. julija 2006. V slovensko glasbeno zgodovino se je zapisal kot izjemen aranžer in eden glavnih ustvarjalcev in pobudnikov pri razvoju slovenskega džeza in popularne glasbe.


23:00
Poročila


Črtica Vsiljivka Jorgeja Luisa Borgesa je bila prvič objavljena v drugi izdaji El Alepha leta 1966, štiri leta pozneje pa je bila prva izmed črtic v Brodijevem poročilu. V obsežnem Borgesovem opusu je prav ta črtica nenavadno kruta. Razlagali so jo z vidika psihoanalize, antropologije, družboslovja in drugih ved. Prevedla jo je Milena Ahčin, leta 2014 jo je interpretiral Milan Štefe.


23:28
V Libanon prihaja mednarodna pomoč
12:15
S starodobniki okoli Slovenije
6:56
Četrtek, 6. avgusta
15:38
Pomembno je zavedanje, da imamo bližnjega z demenco
45:47
Drago Šauperl
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov