Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Radio Prvi • sobota, 7. nov. 2020

Radio Prvi • sob, 7. nov.

00:00
Poročila


Na nočni obisk prihaja Maša Klavora, direktorica Fundacije Poti miru v Posočju, občinska svetnica in podžupanja Občine Tolmin, nekdanja predsednica Kluba tolminskih študentov, predvsem pa ljubiteljica doline Soče. Kako gre aktivizem skupaj s funkcionarstvom in (lokalno) politiko in kako jo je pri svojem delu zaznamovala aktivna družina in ljubezen do domačih krajev, se bo pogovarjala z Marišo Bizjak.


01:00
Poročila


02:00
Poročila


03:00
Poročila


04:00
Poročila


04:45
Dnevni koledar


05:00
Poročila


05:10
Jutranji program


05:20
Vremenska napoved


Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.


Če se vprašam, ali je skrivnostna globina, tista sublimna, popolna in večna lepota, ki sije iz Bachove glasbe, izraz njegove osebne vere, še več, ali je Bachova glasba kot taka religiozna – ali pa, če si zastavim vprašanje drugače, manj osebno: ali je smisel, ki ga nosi ta glasba v sebi in s tem »dokazuje« tudi véliki smisel sveta, navsezadnje religiozni smisel, smisel vere, morda celo izraz poslednjega, eshatološkega upanja – potem lahko na to vprašanje odgovorim samo dvoumno, s paradoksom: »da in ne«.
Iz Bachove biografije vemo, da je bil globoko veren človek, napisal je tudi veliko sakralnih del, glasbenih maš, oratorijev, koralov idr., vendar pa okoliščina, da njegovo, zlasti »posvetno« glasbo (preludije, fuge, partite, sonate, koncerte idr.) posluša nekdo, ki ni kristjan, na primer kak Japonec, prav nič ne zmanjšuje njene vrednosti za tega poslušalca. Prepričan sem, da tudi če bi Bacha poslušali glasbeno občutljivi »marsovci«, bi v tej glasbi slišali tisto vesoljno lepoto in harmonijo, ki jo slišimo mi.
Po drugi strani pa je religiozna vsaka, tudi najmanjša »posvetna« skladba velikega mojstra, recimo Mali harmonični labirint za orgle – tako kot so religiozne Van Goghove slike zvezdnega neba. Podobno, čeprav seveda drugače, je »religiozna« tudi znanost: takrat, ko išče resnico narave, ko skuša razbrati »božje misli«. Tako je treba razumeti tudi tiste slavne Einsteinove besede: »Znanost brez religije je hroma, religija brez znanosti je slepa.« Einstein ni bil konfesionalno veren, verjel pa je v vesoljnega Boga, podobno kot pred tremi stoletji njegov najljubši filozof Spinoza. Naj torej sklenem z mislijo, da je lepota, bodisi umetniška bodisi znanstvena bodisi lepota same narave, tudi religiozna, vselej ko je v njej globina, skrivnost – kajti – nič ni samo to, kar se kaže na površini, obenem pa ni globine brez površine.


06:00
Poročila


06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar, 7. 11. 2020


06:15
Vreme z meteorologom


06:30
Poročila


Tudi ta teden so najmlajši imeli zelo veliko tem, o katerih so povedali marsikaj zanimivega. Razmišljali so o epidemiji, policistih, Antarktiki … Ob koncu tedna pa so nas tudi naučili nekaj stvari. Prisluhnimo, kaj vse so strnili v svoje pripovedi. Sledi Tedenski aktualni DJO.


Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.


Se spomnite kakšne besede, ki vam je v otroštvu delala težave in je nikakor niste znali izgovoriti? Tokrat o "kiksih", ki jih delamo v prvih letih učenja govora.


08:00
Poročila


V tokratni oddaji bomo pred radijski mikrofonom poleg ljudi povabili tudi živali. Spomnili se bomo, zakaj so lipicanci sivi oz. beli, kako živijo čebele, kakšne so ptičje hišice, družbo nam bodo delali tudi psi in mačke. Otroke iz podružnične šole Krtina pa bomo vprašali, kaj se skriva na karticah, ki jih zbirajo. Violinček pa nas tokrat vabi na Živalski karneval.


Violinček bo predstavil mimohod različnih živali, ki jih je v glasbeni izvedbi poskusil prikazati francoski skladatelj Camille Saint-Saëns. Glasbeno delo ima naslov Živalski karneval. Zaprite oči in si zamislite ta sprevod.


09:00
Poročila


V Tednu solidarnosti Rdečega križa Slovenije se bomo tudi v oddaji Hudo! ukvarjali s tem, kaj je solidarnost, kaj je dobrodelnost in kako ju zares živimo v teh turbulentnih časih številnih stisk, tudi in predvsem za otroke in mlade. Z nami bo Anita Ogulin iz Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje ter najstnika Nikola in Teodora Nesterović, ki že od ranega otroštva živita z dobrodelnostjo. Pridružite se nam to soboto od 9.00 do 11.00 na Prvem, veseli bomo vaših razmišljanj in izkušenj, mladi poslušalci, s solidarnostjo in dobrodelnostjo, pokličite nas na 01 475 22 22.


11:00
Poročila


V pogovoru s programskim direktorjem Simonom Popkom predstavljamo 31. Liffe, ki bo potekal v celoti po spletu z nakupom vstopnic za posamezne projekcije, in se z daljšim zapisom spominjamo prejšnji teden umrlega škotskega igralca Seana Conneryja. Napovedujemo 10. mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Enimation, ki se bo prav tako preselil na splet, predstavljamo tudi nagrajence Društva slovenskega animiranega filma in petkov kinotečni spored na TV Slovenija, kjer bodo zavrteli znanstveno fantastiko Johna Carpenterja Oni živijo.


11:50
Obvestila


12:00
Poročila


Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.


Poslušamo ponovitev oddaje Prva vrsta, v kateri je pred dnevi gostovala zasedba Leonart.


25 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.


13:23
Osmrtnice, obvestila


V Združenih državah Amerike so potekale ene najbolj razburljivih in nenavadnih predsedniških volitev. K temu je prispeval že celotni štiriletni mandat Donalda Trumpa, ki pravzaprav le nadaljuje in stopnjuje svojo retoriko označevanja vsega, kar mu ni všeč, za »lažne novice«. Avstrijo je pretresel teroristični napad na Dunaju. Evropa pa se spopada z drugim valom koronavirusa – pri čemer obstaja strah, da najhuje šele prihaja. Jesen se je namreč šele začela.


14:00
Poročila


Zbirka kratkih zgodb Bizarne zgodbe je v originalu izšla leta 2018, torej v letu, ko je poljska pisateljica Olga Tokarczuk prejela Nobelovo nagrado. V avtoričinem opusu kratke zgodbe sicer niso tako v ospredju kot romani. A Bizarne zgodbe enako prepričljivo raziskujejo tisti pogled, ki Olgo Tokarczuk vselej najbolj zanima, pogled, ki svet motri iz nenavadne, bizarne, ekscentrične perspektive. Svetovi, ki se odpirajo v deseterici Bizarnih zgodb, so tako najrazličnejši. Segajo od skorajda običajnih do povsem futurstičnih, vse pa, naslovu primerno, odlikuje močan element bizarnosti.
"Bizarnost in čudaškost teh zgodb sta ravno v pogledu nanje in ne v upovedani resničnosti,« pravi prevajalka Jana Unuk.
Prav skozi ekscentrični pogled se namreč po mnenju Olge Tokarczuk šele lahko človeški psihološki vzgibi in eksistencialne dileme odprejo na način, ki omogoča dejansko osmišljanje sodobnega sveta in človekovega mesta v njem.


Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.


16:15
Obvestila


Doktorica Barbara Juršič že več kot dvajset let prevaja in tolmači iz portugalščine, španščine in francoščine v slovenščino in obratno. Na področju leposlovja je doslej prevedla že 25 književnih del zlasti iz portugalske književnosti, pri čemer skuša, kot sama pravi, »vselej zlesti avtorju nekako pod kožo«. Zato, še preden se loti prevajanja, vselej prebere vse, kar je bilo do takrat o avtorju napisanega, poleg tega pa se, če je to le mogoče, sprehodi tudi po »kulisi« dogajanja v romanu, ki ga namerava prevesti. »Pri meni torej velja, da se moram poistovetiti s književnim delom, ki ga prevajam, in od tega, koliko se vanj vživim, je odvisno, kako bom lovila avtorjevega duha in kako se bodo v meni porajale besede.« Doktorico Barbaro Juršič, ki je letos na svoji poklicni poti sprejela nov delovni izziv, ko je bila imenovana za direktorico Tehniškega muzeja Slovenije, je za oddajo Razkošje v glavi v studio povabil Dušan Berne.


17:00
Poročila


Oči svetovne javnosti so bile te dni usmerjene predvsem v vse bolj razklane Združene države Amerike, v živčno preštevanje glasovnic in v pričakovanje razglasitve, kdo bo prihodnja štiri leta bival v Beli hiši. V Sloveniji smo medtem na vrhu drugega vala epidemije, ko novikoronavirus zahteva vse več življenj, bolnišnične zmogljivosti pa so praktično povsem zasedene in še komaj zmorejo naval bolnikov. Tudi zato vlada podaljšuje omejevalne ukrepe in sprejema nove obliže za prizadeto gospodarstvo. Kakšne so želje in kaj je pričakovati, pa tudi, kakšna je varnost v regiji po terorističnem napadu na Dunaju v tokratnem Tedenskem aktualnem mozaiku.


18:00
Poročila


Poslušamo ponovitev oddaje Big Band RTV Slovenija se predstavi, ki jo namenjamo skladatelju in dolgoletnemu vodji Plesnega orkestra Radia Ljubljana Bojanu Adamiču.


Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 19.00 na Radiu Slovenija.


Bolnega Tomaža zabavajo mesečevi sinčki.
Pripoveduje: Štefka Drolc.
Napisal: Branko Rudolf.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1987.


Sobotni glasbeni večer je namenjen raznovrstni glasbi Bojana
Adamiča. Ob 25. obletnici njegove smrti mojstrove partiture igrajo
instrumentalisti Big Banda RTV Slovenija, ki letos zaznamuje svojo
75-letnico.
Adamič je bil prvi dirigent te odlične zasedbe, ki se je ob nastanku
imenovala Plesni orkester Radia Ljubljana. Mojster je temu osrednjemu
nosilcu nastanka in razvoja slovenske zabavne in džezovske glasbe postavil trdne umetniške temelje.
Big Bandu RTV Slovenija dirigira Lojze Krajnčan, gost solist je pianist Klemen Golner, poje Anja Hrastovšek.
Koncert v studiu 26 povezuje Milan Krapež.


21:00
Block


Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.


22:40
Kratka radijska igra: Moja punca


23:00
Poročila


Zgodba Premene, impresija o stresnem delovniku nekega pripravnika, je napisana v slogu ludističnega poskusa: vse besede se začenjajo na črko P. Ta omejitev močno oteži pisanje, pa vendar je avtorici uspelo preseči formalizem in napisati napeto kratko zgodbo, ki bralca takoj potegne v pripovedovalčev svet. Ta je izrisan groteskno, vendar ohranja jasne poteze resničnosti, saj se posveča žgočim socialnim temam, kot sta slabo plačano začasno delo in zapuščenost ostarelih, hkrati pa opozarja tudi na težo osebne odgovornosti in etičnih odločitev.


Asian Dub Foundation: Access Denied. Trd obračun z britansko zablodo, imenovano brexit, pa tudi s celo paleto strelov v nogo zahodne družbe, ki jih v zadnjih letih streljajo njeni voditelji.


10:16
Delo od doma ima skrite negativne plati, je pa odlična novica za ekologijo
7:10
Izpoved mamice, ki se je po letih nasilja z otroki umaknila na varno
24:48
Prepolne bolnišnice zaostrujejo kriterije sprejemov bolnikov s Covidom
6:53
Na današnji dan, 25. novembra
23:22
Galerija Cukrarna
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov