Trenutno se predvaja:
7. februar 2019 ob 14:00Glasba

Aleksander Mežek: inspiracija ni nekaj, kar se dobi s pritiskom na gumb, treba je tudi počakati

Pred kulturnim praznikom smo gostili enega prvih in najuspešnejših slovenskih kantavtorjev, ki po naključju živi v soseščini Prešernove Vrbe.

Pred slovenskim kulturnim praznikom lahk prisluhnete pogovoru Smilje Baranja z Aleksandrom Mežkom, enim od prvih slovenskih kantavtorjev in umetnikom, ki je rojen v Prešernovih krajih, o čemer ima kaj povedati. Morda ni naključje, da je njegova pesem Julija, in da je posnel tudi Prešernovo pesem Kam.

V rodni Žirovnici živi Aleksander Mežek zadnja štiri leta. Še prej se je z glasbo potepal po svetu. V Anglijo je odšel star dvajset let, pri dvaindvajsetih je prvič nastopal na Slovenski popevki in bil nagrajen kot debitant. Nastopal je doma, v Angliji, v Ameriki ... Stal je na številnih odrih sveta.

Angleške producente je prepričal s pesmijo Krila in s še dvema pesmima Boba Dylana, v času, ko ta še ni bil svetovno znan. Aleksander Mežek je tudi eden prvih, takrat jugoslovanskih glasbenikov, ki je v Angliji pripovedoval o naši deželi in prvi, ki je spoznaval svetovne glasbene in druge umetnike. Cliff Richard je v svoj repertoar vključil štiri njegove skladbe.

Mežek je človek, ki gleda na svet s srcem. Podarjeno srcu je skladba na enem od njegovih albumov, vsi pa so oblikovani, kot zgodba, pravi.

Pred leti je zbolel za rakom. V oddaji govori o svoji bolezni odkrito in brez predsodkov, vliva upanje in je ambasador programa Svit. Star sedemdeset let in po triinpetdesetih letih glasbene poti, ima še vedno kaj povedati. Če potrebujete navdih, upanje ali ne veste, skoz katera očala pogledati, da bi videli svet v barvah, kakršen je zares, prisluhnite oddaji Odprto za srečanja.

Smilja Baranja


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki