Trenutno se predvaja:
8. januar 2019 ob 15:00Glasba

Aleksander Mežek na odrih že več kot pol stoletja

Je eden najbolj prepoznavnih slovenskih glasbenikov, brez njegove Sive poti pa si ne predstavljamo nobene zabave ali izleta.

Otroštvo je preživel v Žirovnici na Gorenjskem. V srednji šoli na Jesenicah se je izobraževal za metalurga, vendar se je kmalu zavedel, da to ne bo njegova življenjska pot. V glasbeni šoli se je na prigovarjanje staršev učil igrati violino, kar pa je zdržal le eno leto. Po ogledu filma The Young Ones, v katerem so vodilno vlogo igrali Cliff Richard in njegova skupina The Shadows, ga je očaral rokenrol in v roke je vzel kitaro. Ta je zdaj njegova stalna sopotnica.

Aleksander Mežek bo osrednji glasbeni gost prireditve Osebnost Primorske, ki bo to soboto v dvorani Sv. Frančiška v Kopru. Pred nastopom je bil gost v programu Radia Koper, kamor ga je povabil Iztok Novak Easy.

Njegov prvi nastop je bil leta 1965 v radijski oddaji Pokaži, kaj znaš. Leta 1968 je v Zagrebu srečal svojega idola pevca Cliffa Richarda in pevko njegove spremljevalne skupine The Settlers Cindy Kent, ki ga je povabila v Veliko Britanijo. Po uspehu njegove prve slovenske izdaje Siva pot leta 1975 je njegova glasbena kariera tekla vzporedno doma in v tujini.

Vaša kariera, je zgodba dveh dežel, ste tudi sami rekli. Zakaj ste v svojih 70tih izbrali Gorenjsko?

Vse tiste osnovne stvari, ki jih je potrebno v življenju narediti, da prideš do zaključka delovna dobe, sem naredil. Veš, pri 70tih začneš razmišljat, da bi se razbremenil in ne obremenil. To jemljem kot zahod življenja, moja generacija je že "mimo". Zavesa se spušča. Saj ne, da sem nehal, le malce sem se zaustavil in živim od dela, ki sem ga opravil v preteklosti.

Lahko pričakujemo, da se boste vrnili na Otok? Vas še vleče tja?

Jaz sem samo zamenjal pot. Jaz ne prihajam več v Slovenijo iz Londona, temveč v London iz Slovenije. Se pravi, da sem ponovno vzpostavil ravnotežje. Tako kot je bilo v srednješolskih letih. Tu sem doma.

Če je komu, je vam uspelo živeti daleč od medijske pozornosti. Govorim o zasebnem življenju. Ste načrtno poskrbeli za to, da nimajo o vas kaj pisati, razen o glasbi, ki ste jo ustvarjali?

Lahko bi kdo kaj napisal, sploh tisti, ki me poznajo. Moram pa povedati, da sem jaz v Londonu delal predvsem glasbo in vse se je vrtelo okrog nje. Vsako poldrugo leto sem izdal ploščo in tako sem v 50 tih letih, večino teh sem preživel v Londonu, izdal 30 in več albumov.

70 let ste praznovali novembra. Pred desetimi leti, bi vas kmalu nekaj zaustavilo, pa se niste dali. V enem intervjuju ste povedali, da je dobro imeti v glavi, da ne živiš samo zase, ampak tudi za druge. Tedaj ste tudi posneli album Tečem skozi čas. Razlogov tedaj nisem poznal. Je v bistvu res sebično obupati?

Ja, je, ker nisi ti edini. To, da se ti umakneš, prizadene tiste ljudi, ki živijo s teboj, družino...

Tudi vnuka imate?

Zdaj čakam že drugega. Ta izkušnja je zalo pomemba. Prinese željo po temu, da živiš in delaš, da se ukvarjaš s tistimi, ki prihajajo za teboj. Sploh, če so iz tvojega debla zrasli.

Z Aleksandrom Mežkom se je Iztok Novak Easy pogovarjal tudi o tem, kako je bilo odraščati z dvema precej starejšima sestrama, pa o koncertih, ki jih je imel po stanovanjih v Kranju, pripovedoval nam je o svoji londonski izkušnji, kamor ga je na nek način odpeljal Cliff Richard, pa o Franku Marvinu in Shadowsih. Na vprašanje, če se še vedno z isto strastjo loti izvajanja skladb, kot tedaj, ko so nastale, pa je odgovoril z mislijo Joni Mithchell: "Kako zavidam Van Goghu. On je sliko narisal enkrat, jaz pa svoje pesmi vedno znova "rišem"...."

Prisluhnite celotnemu intervjuju s klikom na povezavo.


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki