Trenutno se predvaja:
18. november 2020 ob 14:55 Glasba

Band mora delovati kot ekipa, da lahko lepo zazveni

V Glasbeni šoli Tolmin je pred letom nastala komorna zasedba, v kateri so se zbrali mladi glasbeniki različnih generacij, ki so se želeli preizkusiti tudi v igranju manj klasičnih, predvsem jazzovskih skladb.
Foto: Maja Klanjšček
Foto: Maja Klanjšček

Z rojstvom Jazz Punt Big Banda (leta 2005), katerega umetniški vodja je pozavnist Matija Mlakar, se je tudi na Tolminskem med mladimi prebudilo zanimanje za jazzovsko muziciranje in improvizacijo. V okviru pouka komorne igre Glasbene šole Tolmin je tako lani septembra Mlakar ob sebi zbral pestro druščino mladih glasbenikov, sedanjih in nekdanjih učencev šole, ki so oblikovali pestro jazz komorno skupino. 18-letni trobentač Rok Kaltnekar, 17-letni Nejc Simčič z električno kitaro, tolkalca 16-letni Leon Benko in 15-letni Aljaž Mašera, 15-letna harmonikarica Lara Fortunat, 15-letni flavtistki Vita Kutin in Kaja Sokol ter 35-letni bas kitarist Klemen Leban, ki ga občasno nadomesti 41-letni bas kitarist Tomaž Mlakar.

"Ker vodim mladinski pihalni orkester, učim v glasbeni šoli in sem močno vpet v glasbeno življenje Tolmina, poznam seveda tudi mnogo mladih glasbenikov. Tako sem že takoj na začetku vedel, kateri učenci bi se želeli preizkusiti tudi v drugih zvrsteh. Pri sestavi programa se poskušam osredotočiti na raznolikost skladb. Ker igramo šele prvo leto, sem najprej poiskal skladbe, ki povezujejo klasiko in jazz. Njim sem dodal seveda tudi nekatere bolj rockovsko ubrane, kasneje pa v repertoar vključil tudi jazz standarde," je povedal Matija Mlakar.

Primorski glasbeni talenti
Rubrika Primorski glasbeni talenti, ki uvaja oddajo Glasbeni abonma, je na sporedu vsak četrtek ob 20.00. V njej predstavljamo najbolj obetavne mlade glasbenike, ki dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. Tokrat predstavljamo jazz komorno skupino Glasbene šole Tolmin, prijetno druščino glasbenikov, ki jazzovske veščine muziciranja osvajajo pod mentorstvom Matije Mlakarja. Predstavljajo se v izvedbah skladb Summertime, Mo' Better Blues in Tio Macaco.

Tudi sam s svojo pozavno plemeniti zvok te malce neobičajne jazzovske zasedbe, v kateri je svoje mesto dobila tudi harmonika: "Menim, da je v jazzu dobrodošel prav vsak inštrument. Laro sem spoznal kot harmonikarico, ki je odlično izvajala klasične skladbe, a sem prepričan, da ima velik velik potencial tudi v jazzu," je še pojasnil Mlakar.

Osvajanje jazzovskih veščin pomeni prav vsem članom velik izziv, ki jim nudi tudi povsem novo, čudovito izkušnjo skupne igre. "Band mora delovati kot ekipa, kot eno, saj le na tak način lahko ustvarimo lep zvok. In ko slišim melodije, ki se odbijajo ena od druge in se hkrati dopolnjujejo, me to muziciranje povsem prevzame," je razkril trobentač Rok.

V imenu vseh članov jazz komorne skupine se je mladi tolminski trobentač, sicer tudi član Jazz Punt Big Banda, želel zahvaliti mentorju: "Mladinska in jazzovska glasbena scena v Tolminu bi brez Matije ne bila to, kar je. Ni mu potrebno razlagati, zakaj in kako. Če sreča mlade ljudi, ki imajo radi muziko, preprosto naredi in uredi vse potrebno. Z njim raste skupnost tu, v Tolminu. Je navdih tako meni kot številnim drugim."

Tatjana Gregorič


Zadnji prispevki