Trenutno se predvaja:
15. september 2020 ob 13:27 Glasba

Boris Cavazza je uglasbil `Sprehod´

Boris Cavazza, eden največjih še živečih igralcev pri nas, je po petnajstih letih posnel  drugi album z naslovom Sprehod, ki v mnogočem odslikava njegovo mogočno, tudi pretresljivo življenjsko zgodbo.
Boris Cavazza Foto: Vid Palčnik/SNG Drama Ljubljana
Boris Cavazza Foto: Vid Palčnik/SNG Drama Ljubljana

Nekaj utrinkov njegovega bogatega življenja, ki so ga močno zaznamovali in opažanja, ki so pripeljala do njegovih poezij, je zaupal Iztoku Novaku Easyju.

Ravno te dni namreč minevata dve leti, odkar je Cavazzi možganska kap nekoliko umirila življenje in pognala strah v kosti. "Danes je bolje", je povedal. "Kdaj sicer kaj pozabim, nagajajo mi spremembe vremena, lunine mene... Več bi moral gibati..."
Je pa v Borisovem življenju smrt kosila zelo blizu. In zato na pričujočem albumu z desetimi skladbami `minljivost´ prvo vlogo: "Veš, jaz imam smrt kar v podzavesti. Verzi, ki sem jih pisal, končajo tragično. Nekateri tragikomično. Najhujša in obenem meni najljubša je pesem v kateri pišem: `Ko nož govori, sem krvnik brez vesti.´"

Boris Cavazza Kvintet sestavljajo: kitarist in skladatelj Igor Leonardi, saksofonist Primož Fleischman, kontrabasist Tadej Kampl in bobnar Enos Kugler. Na albumu lahko slišimo tudi trobento Gašperja Selka in nekaj klavirskih akordov Borisove žene Ksenije Benedetti.

Vlog, ki jih je Ksenija odigrala pri tem albumu, je sicer več. Brez nje, tega albuma ne bi bilo, pravi Boris: "Moram reč, da jo lahko imenujemo kar producentka. Zelo se je angažirala in ves čas tiščala na gas."

Vabljeni k poslušanju intervjuja, v katerem je Boris Cavazza med ostalim povedal še, da si, ne glede na leta, 81 let je star, nikdar ne bi želel nehati igrati. Ali režirati. Zelo je bil vesel Vinčijeve (op.p. Vinči Vogue Anžlovar) ponudbe k igranju v filmu `Dedek gre ne jug´. Le kdo bo igral dedka....

Iztok Novak

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete s klikom na pričujoči posnetek.

Zadnji prispevki