Trenutno se predvaja:
14. november 2019 ob 12:24 Glasba

"Če ne bi igrala v pihalni godbi, bi bila drug človek."

Saksofonistka Katarina Lazar je zaznamovana z idrijsko pihalno godbo.
Foto: Radio Koper/Tonja Lapanja Brenčič
Foto: Radio Koper/Tonja Lapanja Brenčič

15-letna Katarina Lazar iz Idrije je dijakinja prvega letnika Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana v razredu profesorja Oskarja Laznika. Njeno mladostno glasbeno pot so pomembno zaznamovali oče, brat, učitelj na Glasbeni šoli Idrija in Godbeno društvo rudarjev Idrija, ki s 354-letno tradicijo predstavlja najstarejši pihalni orkester v Evropi.

Katarina Lazar se je najprej preizkusila s kljunasto flavto, nato si je želela igrati klarinet. Oče, ki je včasih tudi sam igral ta inštrument, a se je kasneje kot samouk preusmeril na pozavno ter je že 25 let član idrijske pihalne godbe, jo je prepričal, da je izbrala saksofon. "Že prvi stik s tem zlatim inštrumentom mi je razkril njegovo lepoto in kjerkoli sem bila, sem nestrpno čakala, da grem lahko domov in zaigram nanj," se spominja Katarina.

Katarina Lozar v uniformi Godbenega društva rudarjev Idrija. Foto: Radio Koper/Jaka Jež

Svojo predanost muziciranju je tehtno bogatila ob spremljanju vztrajne vadbe starejšega brata Filipa, danes študenta tretjega letnika roga na Hochschule für Music v Frankfurtu. V Glasbeni šoli Idrija je vsa leta njen talent prizadevno razvijal učitelj Bojan Zupančič in pod njegovim mentorstvom je tudi na letošnjem državnem tekmovanju Temsig osvojila visoko zlato priznanje. "Tekmovanja mi veliko pomenijo, saj lahko odkrivaš, kako igraš, če si pod velikimi pritiskom. Rezultati sami pa mi niso zelo pomembni. Več mi pomeni sama izkušnja tekmovanja," pripoveduje mlada idrijska saksofonistka, ki se je v času šolanja na nižji glasbeni šoli udeležila tudi seminarjev pri profesorjih Janu Gričarju in Betki Bizjak Kotnik. Ker razmišlja o profesionalni glasbeni poti, se je vpisala na Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljano, kjer jo sedaj poučuje profesor Oskar Laznik: "Njegov način dela me navdušuje, je zelo sproščen, hkrati pa tudi resen. Prehod iz Idrije v Ljubljano me ni niti malo pretresel, saj sem že pred tem imela veliko prijateljev iz višjih letnikov, ki so mi utirali pot."

Katarini, ki sicer trenutno najraje izvaja melodične skladbe starejših mojstrov klasične glasbe in izbrana sodobna dela, predstavlja poseben izziv tudi jazzovska glasba: "Saksofon je inštrument, ki ti omogoča soočanja z najrazličnejšimi zvrstmi glasbe in tovrstno raziskovanje je nujno, ker ti odpira nove, drugačne možnosti igranja."

Z velikim navdušenjem in naklonjenostjo pa Katarina govori o svojem sodelovanju z Godbenim društvom Idrija. "S pihalnim orkestrom, v katerem igram zadnja tri leta, zelo rada nastopam. Preprosto rada imam te ljudi, ki so posebni, prijetni, razumevajoči in vedno se imamo lepo. Morebiti tudi zaradi očeta, ki je z njim že 25 let. Ko deliš koncertni oder s 60 glasbeniki, vsak od njih prispeva majhen delček k veliki celoti, je to izjemna izkušnja. Prepričana sem, da bi bila drugačna osebnost, če te godbe ne bi bilo."
Kako pa Katarina in prosti čas? "Včasih sem trenirala akrobatiko, ki mi je bila zelo všeč. Rada sem tudi jahala. Včasih grem v naravo teč, najbolj pogosto, ko mi vadba saksofona ne gre najbolje. Takrat vzamem jakno in se za deset minut odpravim ven."

Tatjana Gregorič


Zadnji prispevki