Trenutno se predvaja:
17. april 2019 ob 20:17 Glasba

Cilj Glasbene šole Idrija je ustvarjati ljubiteljske glasbenike

V četrtkovi večerni oddaji Klasično, mladostno ... in živo! se bo v našem studiu Hendrix predstavila Glasbena šola Idrija.
Sredi decembra 2018 so v studiu Hendrix svojo pestro dejavnost predstavljali učenci in učitelji Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel Gorica.
Sredi decembra 2018 so v studiu Hendrix svojo pestro dejavnost predstavljali učenci in učitelji Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel Gorica.
Od leta 1960 ima GŠ Idrija prostore v drugem nadstropju gradu Gewerkenegg.

Od leta 1960 ima GŠ Idrija prostore v drugem nadstropju gradu Gewerkenegg.

Podružnična glasbena šola Cerkno.

Podružnična glasbena šola Cerkno.

Učenci GŠ Idrija med enim od prejšnjih nastopov.

Učenci GŠ Idrija med enim od prejšnjih nastopov.

"Z glasbo v srcu" je slogan Glasbene šole Idrija, ki sodi med starejše in manjše glasbene šole na Slovenskem, a se hkrati lahko pohvali z velikim številom učencev, kar 20% osnovnošolskih otrok je vključenih v glasbeno šolo (slovensko povprečje je 13%). V matični šoli v Idriji, podružnici v Cerknem in dislociranem oddelku na Črnem Vrhu nad Idrijo spoštljivo in odgovorno nadaljujejo zelo staro glasbeno tradicijo na Idrijsko-Cerkljanskem. Ob številnih, tudi najvišjih nagradah učencev na tekmovanjih je vedno v ospredju ustvarjanje ljubiteljskih glasbenikov.

Glasbena šola Idrija je, poleg postojnske, najstarejša glasbena šola na Primorskem, ustanovljena po koncu 2. svetovne vojne. Svojo zgodbo gradi na pestri in zanimivi zgodovini, v kateri izstopajo najdba piščali v Divjih babah na Cerkljanskem, protestantske šole v 16. stoletju, ki so veliko pozornosti dajale pomenu dobre glasbene izobrazbe, tamburaški zbori in orkestri ter nenazadnje idrijska rudarska godba na pihala s 354-letno tradicijo, ki velja za eno najstarejših na svetu. Šola, kot jo poznamo danes, je bila uradno ustanovljena 27. junija 1946, čeprav je začela delovati že februarja 1946. "V dvainsedemdesetih letih se je zvrstilo deset ravnateljev, svoje znanje je učencem delilo več kot 80 učiteljev, šolo pa je vse od leta 1975/76 samo v Idriji vedno obiskovalo okrog 200 učencev letno. Še dodatnih sto učencev redno obiskuje podružnično glasbeno šolo v Cerknem. Toda njen vpliv in pomen zaradi soustvarjanja kulturnega in glasbenega življenja na Idrijskem in Cerkljanskem ter nenazadnje postopnega širjenja in razvijanja glasbenega okusa občinstva segata še dosti dlje," je ob 70. jubileju zapisala Marija Terpin Mlinar, nekdanja učenka in zgodovinarka, višja kustosinja v Mestnem muzeju Idrija.

V letošnjem šolskem letu je v šoli zaposlenih 27 strokovnih delavcev, ki izvajajo tri vzgojno izobraževalne programe, v katere so vključeni predšolski otroci, osnovnošolci, srednješolci in odrasli. Poučujejo vse inštrumente razen fagota, harfe in orgel, edini na Primorskem pa poučujejo tudi citre. Šolo obiskuje 278 učencev in mnogi med njimi igrajo tudi v treh orkestrih: godalnem, pihalnem in harmonikarskem. Veliko nekdanjih učencev je danes aktivnih pri pihalni godbi v Idriji in Cerknem. Veliko je tudi tistih, ki so nadaljevali svojo pot v profesionalnih vodah in med temi zagotovo izstopajo imena Aldo Kumar (skladatelj), Cveto Kobal (flavtist), Elvira Hasanagić (sopranistka), Marko Hatlak (harmonikar) in Armin Čoralić (pianist).

Ena največjih težav idrijske šole je bila že v preteklosti zagotovitev ustreznih prostorov. Vse od začetka šestdesetih let se je morala šola večkrat seliti, poleg tega so bile učilnice raztresene po različnih delih mesta: v stari osnovni šoli, na gimnaziji, v stavbi nekdanje ubožnice na starem trgu (danes mesnina), nad Antonijevim rovom in v nekdanjem župnišču. V šolskem letu 1960/61 je vendarle uspela pridobiti prostore v drugem nadstropju gradu Gewerkenegg, kjer, z izjemo krajšega gostovanja med obnovo sredi devetdesetih let 20. stoletja, domuje še danes. A tudi Tonja Lapanja Brenčič, ki je vodenje idrijske šole prevzele leta 2015, se sooča s prostorsko stisko: "Vse učilnice in dvorana so med tednom zapolnjene. Že nekaj let imamo gradbeno dovoljenje za širitev, s katerim bi pridobili štiri nove prostore: dve učilnici, eno večjo za vaje orkestra in prostor za arhiv. Žal še vedno čakamo, da bo ta projekt občina sprejela v proračun." A utesnjeni prostori nikakor ne vplivajo na zelo dobro klimo v kolektivu. Sestavljajo ga učitelji, ki v Idrijo in Cerkno radi prihajajo, čeprav se nekateri vozijo od daleč.

"Manj razveseljiva je ugotovitev, da otroci vsako leto pokažejo manj interesa za domače delo. Čeprav imamo prednost individualnega pouka, je otroka, posebno v starosti okrog enajstega leta, zelo težko motivirati za vadbo," ugotavlja ravnateljica. Kljub temu pa se šola lahko pohvali z vidnimi uspehi učencev na različnih tekmovanjih in z lepim številom tistih, ki glasbeno šolanje nadaljujejo na srednji in akademski stopnji v Sloveniji in tujini.

Tatjana Gregorič


Zadnji prispevki