Trenutno se predvaja:
7. april 2021 ob 14:45 Glasba

"Črta je nastala po naročilu …"

Nova skladba glasbene naveze Bas in glas, sicer Pesem tedna Radia Koper, je zasnovana nekoliko bolj kompleksno, vendar ohranja duh minimalizma.
Na sliki nastop skupine Bas in glas v studiu Hendrix leta 2015. Foto: Radio Koper/Alan Radin
Na sliki nastop skupine Bas in glas v studiu Hendrix leta 2015. Foto: Radio Koper/Alan Radin

Bas in glas, Jaša Hedžet in Nejc Sajovic, po najboljših močeh sodelujeta že vse od leta 2008. Lahko bi rekli, da je že dolgo tega, kar je izšel tudi njun album Časovni (u)stroj. Očitno normala zanju ni stimulativna, še hujši pa je pandemični dolgčas.

Lepega dne je s strani koroškega društva ROŽ prišla želja, da napišeta skladbo, s katero bi obeležili stoletnico plebiscita, ki se je dogodil 10.10.1920.

Prvotni namen je bil, da bi skladbo izvedel lokalni dekliški pevski zbor, kar pa je nastala situacija onemogočila, saj zaradi omejitve stikov dekleta skladbe niso uspele zvaditi. Pajdaša sta se tako odločila pesem izdati v klasični zasedbi, kar je bil pravzaprav del prvotne zamisli.
Črta ima tako od »koroškega« in za povrh nadvse estetsko dovršeno video podobo. Ideja, da bi skladbo vendarle izvedel tudi pevski zbor ROŽ, pa ostaja »na mizi«.

Gre za skladbo, ki je odraz domovinske identitete in je hkrati večno aktualna. Črta simbolizira razdeljevanje na kakršenkoli način, delitve so pač aktualne: "Nenazadnje se delimo na cepilce in anticepilce," pove Jaša …

Izid singla pa je tudi dejansko spodbuden in Nejc obljublja, da bosta v kratkem zarisala še kakšno črto.

S klikom na povezavo lahko prisluhnete pogovoru urednika glasbenih oddaj Armanda Šturmana z Jašo Hedžetom in Nejcem Sajovicem, ki tvorita tole zanimivo navezo Bas in glas.

Bas in glas - Črta

Zadnji prispevki