Trenutno se predvaja:
12. november 2020 ob 07:41 Glasba

Dekle mnogih talentov zmaguje s harmoniko

Vsestransko nadarjena 13-letna osmošolka Tadeja Udovič Kovačič obiskuje Osnovno šolo Oskarja Kovačiča na Škofijah in Glasbeno šolo Koper. Ukvarja se še s športom in petjem, svoje čarobne prste pa uporablja za različne spretnosti in za igranje harmonike.
Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Tadeja Udovič Kovačič, ki si je s harmoniko priigrala številne nagrade in priznanja z regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanj mladih glasbenikov, je na letošnjem Temsigu v 1.b kategoriji prejela zlato plaketo in tretjo nagrado.

Najprej se je sicer začela učiti kljunasto flavto, a je imela harmonika premočen magnet, zlasti v njeni družini, kjer sta že dve mojstrici tega instrumenta: mama Erika Udovič Kovačič je profesorica harmonike in zdaj tudi njena učiteljica na Glasbeni šoli Koper, sestra Teja pa harmoniko študira na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Zato zdaj tudi Tadeja pridno in zavzeto, hkrati pa zelo sproščeno in veselo stopa po njunih stopinjah.

Primorski glasbeni talenti
Rubrika Primorski glasbeni talenti, ki uvaja oddajo Glasbeni abonma, je na sporedu vsak četrtek ob 20. uri. V njej predstavljamo najbolj obetavne mlade glasbenike, ki dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. Gostja tokratne rubrike bo 13-letna harmonikarica Tadeja Udovič Kovačič, ki jo boste ob pogovoru lahko slišali še v izvedbi njenega letošnjega tekmovalnega sporeda, ki ga je posnela konec junija v studiu Hendrix Radia Koper.

A malce tudi razmišlja o tem, da bi na koncu ubrala drugačno pot, čeprav ima doma najmanj 14 najvišjih harmonikarskih priznanj, vsaj enajstkrat je na tekmovanjih zasedla prvo mesto, štirikrat je prejela tudi posebne nagrade za najbolj perspektivne tekmovalce ali najboljše izvedbe obveznih skladb in zelo pogosto je s svojo muzikalnostjo prepričala žirijo, da ji je prisodila maksimalnih 100 ali vsaj 99 točk. Rada tekmuje, saj ji vsako tekmovanje pomeni nov cilj, ki si ga sama zastavi in vselej tudi uresniči. Vendar je Tadeja mladenka mnogih talentov, saj je tudi odlična pevka, odbojkarica pa dobra prijateljica in likovna ustvarjalka; pod njenimi prsti nastajajo čudovite voščilnice in drugi izdelki, člani njene družine pa se celo radi prepustijo tem čarobnim prstom, ko je razpoložena za kakšno masažo … Zato zelo resno razmišlja o študiju fizioterapije, ki jo zanima tudi kot zavzeto športnico. Ker je vseskozi odlična učenka, nima težav z nobenim predmetom in se kar z lahkoto preusmerja z družboslovja na naravoslovje, iz umetnosti v šport in obratno. Tudi časa ji ne zmanjka: ne za vadbo harmonike, niti za vaje Mladinskega pevskega zbora Glasbene šole Koper, še najmanj pa za treninge (kar štirikrat tedensko!) Odbojkarskega kluba Luka Koper.

Foto: Osebni arhiv

Zato trenutno preživlja težke trenutke, saj vsi treningi in pevske vaje odpadajo. Kakšno vajo sicer opravi prek spleta, pa tudi z žogo se vsak dan poda pred hišo, a "… ne moreš v nedogled vaditi sam! Odbojka je skupinski šport in če ni ekipnega duha, je vse zaman … Tudi pevski zbor je razlog več za druženje, ki ga trenutno zelo pogrešam," pravi Tadeja, ki je res zelo komunikativno, simpatično in zgovorno dekle, zato ima tudi veliko prijateljev, ki jih trenutno ne more srečevati. Ima pa to srečo, da ji vsaj pouka harmonike ni treba opravljati na daljavo, saj ga z mamo rešita kar doma. Tam, kjer je res glasba doma. Poleg mame in sestre, je glasbenik tudi oče, ki se je učil igrati klarinet in saksofon.

In morda ne bo nič čudnega, če se bo po dolgotrajni karanteni iz njihove hiše začel oglašati kvartet.

Lea Hedžet


Zadnji prispevki