Trenutno se predvaja:
5. december 2019 ob 06:30 Glasba

Doživetje, ki odpre radost in samozavest

»Živ, živ, živ uživalice!!!« je gledališki koncert, ki je nastal na podlagi zbirke poezij novogoriške pesnice Vide Mokrin Pauer.
Foto: Radio Koper/Matej Vidmar
Foto: Radio Koper/Matej Vidmar

Trinajst njenih pesmi je za zbor, soliste in klavir uglasbil skladatelj Bojan Glavina. Razigrano, sproščeno, prikupno in navdihujoče pa so ga poustvarili člani večkrat nagrajenega Mladinskega pevskega zbora Osnovne šole Frana Erjavca Nova Gorica z zborovodkinjo Mileno Prinčič. Od premiere 5. novembra je Muzikalček uživalček še večkrat navdušil tako mlade kot starejše, veliki oder Kulturnega doma Nova Gorica bo zadnjič letos zasedel danes ob 19. uri.

Kako živali, ki se predstavljajo kot otroci, samozavestno delijo svojo zgodbo in ob tem prekipevajo od življenja in moči samoizražanja, spoznavamo na gledališkem koncertu, ki ga je več kot leto dni skupaj s pesnico Vido Mokrin Pauer snovalo 54 pevk in pevcev, učencev 6. razreda Osnovne šole Frana Erjavca Nova Gorica. "Za uresničitev tega projekta sem se odločila zato, ker smo imeli lani v 5. razredu dobro generacijo pevcev, ki so imeli vse potrebne sposobnosti in so bili dovolj glasbeno ozaveščeni. K sodelovanju pa smo privabili tudi druge otroke, ki sicer ne prepevajo v zboru," pripoveduje zborovodkinja Milena Prinčič.

Premiera tudi na Radiu Koper
Nocoj ob 20ih boste lahko na Radiu Koper prisluhnili posnetku premiere gledališkega koncerta Živ, živ, živ uživalice!!! ki je bil 5. novembra v Kulturnem domu Nova Gorica.

Piščanček Robi, Krava Ava, Čriček Milo, Osliček Albinček, Kozica Karlinca so samo nekateri naslovi pesmi, ki jih je raznoliko, a hkrati povezano in z dopadljivim sodobnim zvokom uglasbil Bojan Glavina: "To je ena igra, eno samo veselje, tako, kot je prisotno tudi v poeziji Mokrinove, ki te preprosto ne pusti ravnodušnega. Če se vanjo potopiš, se lahko samo veseliš življenja, vesolja in pozitivne energije. In živalce so vedno pozitivne. So to, kar so." V okviru razširjenega tonalnega sistema napisane pesmi so se stkale v muzikalček, ki prekipeva od veselja in samozavesti. "Tako kot je živalski svet vedno svež in zato neizčrpen vir navdiha, je tudi razširjeni tonalni sistem brez meja," je prepričan skladatelj.

Foto: Radio Koper/Matej Vidmar

Glasbene točke zbora ob odlični spremljavi Andreje Konjedic spretno in duhovito povezujeta dijaka gledališke gimnazije Nova Gorica, Dana Gulobič Grižančič in Luka Seražin. Za režijo gledališkega koncerta je poskrbela Kristina Mihelj, ki je svojo prvo tovrstno izkušnjo opisala z besedami: "Ob tem projektu mi je postalo jasno, kako pomembno je, da imajo mladi odraščajoči otroci priložnost, da se soočijo z gledališkim dogodkom. Na tak način namreč lahko razmišljajo širše, lahko predstavljajo svoje ideje, razmišljajo o prostoru, o situaciji na odru, o odnosih ter o tem, kako drug drugega poslušati. Za to pa je potrebna povsem drugačna pozornost, ki jim izgrajuje samozavest."

In prav samozavest, tako vseh šestih odličnih solistov (Teje Kobal, Erika Osojnika, Eve Marvin, Jakoba Cijana Kanteta, Zoje Ocvirk in Julije Miklavec) kot celotnega pevskega sestava je na nastopu najbolj fascinirala, nam z izbrano odličnostjo in visoko kultiviranostjo pričarala svet radosti, nas spomnila na tako potrebno otroško veselje do življenja, nas opozorila na pomembnost uveljavljanja lastnega jezika. "Zakaj bi se še kar naprej pozdravljali s 'čau' in 'adijo'? Izberimo raje 'živ, živijo', kajti v teh naših besedah je veliko več energije kakor v besedi 'čau'," nam priporoča pesnica Vida Mokrin Pauer.

Tatjana Gregorič


Zadnji prispevki