Trenutno se predvaja:
8. oktober 2019 ob 14:26 Glasba

Elvis Šahbaz: "Moja naloga je, da materializiram, kar slišim kot medij"

Elvis Šahbaz, kitarist samouk, ki svoje zgodbe pripoveduje s strunami, je v torkovem Dopoldnevu in pol predstavil svoj novi album Io.

Zakaj Io?

Prvi album sem nekako posvetil Izoli, mestu, v katerem živim in tudi iz katerega črpam navdihe, inspiracijo. Na nek način mi je to uspelo. Za naslednji album pa sem si želel, da bi bil bolj osebne narave. Gre za moje osebne zgodbe iz otroštva - in zato tak naslov.

Osebno imam zelo rad ljudi, ki pozabijo, da igrajo, da postanejo del instrumenta. Ti si eden od njih. Pa ti je uspelo v studiu ustvariti ta »šentiment«?

Ja, kdor ni poskusil ustvarjati v studiu, se mu ne sanja, za kaj gre. Z enimi skladbami se da manipulirati, z drugimi spet ne. To je kot ljubezen. Prvič je vedno prvič. Pesem odigraš. Točno veš, kaj si odigral. Nato delaš popravke. Ampak naslednjič ni več, kot prvič, ker si že toliko bolj pozoren na to, kje si prejšnjič naredil napako, pa bi rad potem tisto popravil. Moj proces dela z Andreo (Flego – op. a., producent albuma) je, da gledam, da dam čim več od sebe iz prve, da potem čim manj nekaj dodajamo, pa lepimo. Takrat se izgublja bistvo, se izgublja energija, v bistvu se izgublja ljubezen do tega, kar počnem.

Praviš, da si postal del instrumenta. Obstaja neka osnovna zamisel, nekaj, kar je navdahnilo večino pesmi na tem albumu? Je morda kakšna rdeča nit med vsemi skladbami?

Koncept je bil zastavljen tako, da bi vse skupaj bilo kot ena zgodba. Tako so včasih delali Pink Floydi. Da ima album koncept. Že v samem startu, ko sem si zastavljal ta cilj, sem pesmi zlagal skupaj in imel idejo, kaj bi rad posnel. Iz njih sem hotel narediti eno zgodbo in tako se je tudi zgodilo.

Kdaj ustvarjaš, kako pri tebi nastajajo skladbe, je vse improvizacija?

Ne, to je kar nekaj dela, trdega, trdega dela, en kup emocij, en kup solz. Če se poglobiš in preposlušaš, vidiš, da je notri prav vse, od solz naprej. Ustvarjam večinoma dopoldan, sicer pa je odvisno tudi od situacije v življenju. Sam ustvarjam tako, da se prepustim. Kar pride iz mene, pride. Moja naloga je samo, da sem neke vrste medij, da tisto, kar sem slišal, nekako materializiram.


Zadnji prispevki