Trenutno se predvaja:
18. februar 2020 ob 14:32 Glasba

Fed Horses: "V materinščini si lahko bolj odkrit!"

Fed Horses so slovenska alternativna country skupina, ki se je s svojim zanimivim pristopom h glasbi že ustalila v slovenskih ušesih, na koncertnih prizoriščih in radijskih postajah. Iztok Novak je gostil pevko Uršo Mihevc in basista Roka Škrlja.
Foto: Radio Koper/Iztok Novak - Easy
Foto: Radio Koper/Iztok Novak - Easy

Glasbeni čudež iz Logatca, kot jih je poimenoval Jure Longyka, se je začel leta 2013 kot studijski projekt Jureta in Urše Mihevc. Ta petek ob 20.30 bo skupina nastopila v koprskem CMK-ju, občinstvo bo ogrel Primorec s Šareda nad Izolo, Matija Štrasner, ki se na tujem predstavlja z umetniškim imenom Matt Strassner.

Pogovor je Easy začel z vprašanjem o začetkih. Zanimalo ga je, ali so od nekdaj Fed Horses. "Ja, Jure je sanjal to ime. Meni je bilo to zelo zanimivo, konji kot nek simbol, arheptip moči, ranljivosti. Pa še nasiteni smo!" je v smehu povedala Urša v odgovor.

Rok pa se je razgovoril o vplivih na zasedbo: "Največji vpliv na nas je imel kar Jure Mihevc, ker je naš avtor. Z njim sem igral že kot srednješolec. Nekoč smo cele večere predvajali in poslušali glasbo, tako da ko me je povabil k novemu bendu, sem takoj bil za. Jure je preposlušal toliko countryja, jazza in ima toliko širine, da si lahko privošči različne glasbene stile."

Člani skupine Fed Horses
Fed Horses sestavljajo: Urša Mihevc - vokal, Jure Mihevc - kitara, Danijel Bogataj - violina, kitara, Jure Maček - bobni, Rok Škrlj - bas, Mitja Kavčič - klaviature

Kaj pa meni Urša o ustvarjanju o slovenskem jeziku - začeli so namreč z ustvarjanjem v angleščini? "V Sloveniji country žanr kot tak ni tako priznan, angleščina je morda primernejša za to zvrst. Slovenščina je tako bila za nas tektonski premik, predvsem pa velik izziv. Najprej sta nastali Ti ne poznaš konjev in Spremembe. Sem pa spoznala, da si lahko v maternem jeziku bolj odkrit, neposreden, gol – in tako boljše izpoješ zgodbe, pa tudi predstaviš to, kar si, skozi svoje bistvo."

Urša se je razgovorila tudi o t. i. temačnosti, ki veje iz besedil. "Obožujem temačnost, žalost, rada imam žalostne ljudi. Solze so biseri duše. Želim družbeno provocirati, dajmo, sprejmimo ranljivost pri ljudeh, to je ena najlepših lastnosti, ki jih premoremo! Žalost je po moje zelo diskriminirana. Ni poanta v tem, da smo vsi popolni in veseli, da imamo samo navidezno družbeno sprejemljive lastnosti. Človek je kompleksno bitje! Človek človeka spozna skozi ranljivost in žalost. Zato to želim provocirati in to včasih tudi pokažem na odru. Vse to sem želela povedati tudi v pesmi Ti ne poznaš konjev."

O tem, kako zasedba Fed Horses dojema, kaj se jim dogaja, kaj vse se jim je spremenilo od lanske Eme, na kateri so predstavili svojo prvo pesem v slovenskem jeziku, kako vidijo vpliv medijev na njihov razvoj in kaj imata skupnega aktualni single Zahodno dekle in Slavoj Žižek, pa tudi na spodnji povezavi.


Fed Horses na Radiu Koper o njihovi glasbi in skorajšnjem koncertu v CMK-ju/ foto: Urša Premik

Zadnji prispevki