Trenutno se predvaja:
29. julij 2020 ob 13:07 Glasba

Festival Sajeta letos drugačen

V Tolminu se začenja 21. kreativni tabor Sajeta, eden najbolj samosvojih festivalov na domačem festivalskem prizorišču. Zaradi koronavirusa bo tokrat izveden v več etapah in ne na običajnem prizorišču, tolminskem Sotočju.
Prizor s festivala Sajeta 2015. Foto: David Verlič/Sajeta - Art & Music Festival / David Verlič
Prizor s festivala Sajeta 2015. Foto: David Verlič/Sajeta - Art & Music Festival / David Verlič

Festival Sajeta, ki je vsa leta na enem mestu, na idiličnem Sotočju, povezoval različne ustvarjalne prakse in izkušnje, je bil še pred tedni edini festival, ki naj bi ga Zveza Mink letos izvedla v Posočju. Ker pa je na prvem mestu zdravstvena varnost obiskovalcev, nastopajočih in vseh, ki so vpleteni v organizacijo, so se pred dnevi na podlagi negativnega mnenja NIJZ odločili, da bodo festival sicer izpeljali, a na precej drugačen način.

Z osrednjega prizorišča se bodo nekateri dogodki preselili v Tolmin in okolico, nekateri bodo izvedeni v živo, drugi pa na spletu. Poskusili bodo izvesti zastavljen program z vsemi napovedanimi slovenskimi izvajalci, le da ne v enem tednu, kot je običajno, ampak ga bodo razporedili do novembra.

"Letošnja Sajeta bo resnično nekoliko drugačna, kot smo pričakovali. Do zadnjega smo namreč verjeli, da nam bo uspelo izvesti zastavljeni program na Sotočju z vsemi delavnicami in koncerti, zgoščenimi v enem tednu. Ker pa smo dvakrat prejeli negativno mnenje NIJZ, smo se odločili, da vseeno ne bomo odpovedali, ampak bomo festival pripravili v drugačni, za nas in obiskovalce, sicer precej čudni obliki. Dogodke bomo razporedili na več vikendov v naslednjih mesecih. O programu, ki se je v tem času zaradi nastale situacije že večkrat spremenil, pa bomo obiskovalce redno obveščali prek naših spletnih kanalov," je povedal direktor festivala Janez Leban.

Za zdaj so napovedani štirje dogodki, od tega dva koncerta v živo z občinstvom.
Uvodni večer bo nocoj ob 20. 00 na Trgu 1. maja v Tolminu (pri fontani), kjer bo nastopil harmonikar Bratko Bibič s skupino Dedley Woodleybears. V petek, 31. julija ob 18.00 vabijo pred tolminsko knjižnico na javno razpravo o premikih v čezmejnem kulturnem sodelovanju v obmejnem območju Goriške regije na poti do Evropske prestolnice kulture 2025. 1. avgusta bosta na YouTube kanalu Sajeta in FB/Sajeta koncerta skupin Svojat in Etceteral. V nedeljo, 2. avgusta ob 17.00 pa bo v cerkvi sv. Marka v Žabčah nastopil tolminski kitarist Sebastjan Grego.

Tatjana Gregorič


Zadnji prispevki