Trenutno se predvaja:
17. februar 2020 ob 14:08 Glasba

Imset: "Vsi se malo upiramo"

Glasbena skupina Imset je na slovensko glasbeno sceno vnesla svežino in mladostno energijo. Po zmagi v rubriki Pesem in pol smo se pogovarjali s pevcem in kitaristom skupine Jako Peterko.
Foto: Arhiv izvajalca
Foto: Arhiv izvajalca

Iskrene čestitke za vašo uspešnico Upornika z razlogom. Brala sem, da ste Imseti začeli že zelo zgodaj, mladi. Nekateri celo pri 12-ih letih?
Ja, v bistvu smo res začeli nekateri pri 12-ih letih. Takrat smo začeli s tem, da smo igrali priredbe drugih bandov in izvajalcev. Zadnjih pet let, odkar smo izdali naš prvi album, smo okrepili ustvarjanje in izvajanje avtorske glasbe.

Imset ste rockerji, moderni rockerji, pravzaprav. To je širok pojem. Govori se, da ste tudi radovedni in da radi prestopate meje, se spogledujete z drugimi žanri. Pomembna pa vam je vaša avtorska poetika?
Ja, na koncu kadar potegnemo črto, delamo tisto, kar pač radi počnemo. Glasbo, ki jo imamo radi obenem tudi poslušamo. Za glasbo, ki jo ustvarjamo, stojimo sto odstotno. Veseli nas, da so nas poslušalci podprli in da smo zmagali v vaši glasbeni rubriki.

Primorci so vas vsekakor prepoznali. Pozna se, da ste bili tudi v Kopru. Ampak najprej mi povejte, kako pomembna je bila vaša plošča Persona? Zanimivo ime, tako kot je zanimivo tudi ime vaše glasbene skupine.
V bistvu je bila prva plošča kar pomembna, glede na to, da je bil to naš prvi otroček, če lahko tako rečem, naša prva deklica. V bistvu potaneš z izdanim albumom pravzaprav bend. Mi smo že kar nekaj časa "pacali" naše avtorske skladbe in potem enkrat to zapakiraš in greš ven.

Persona torej pomeni, da so mogoče različni vplivi članov zasedbe povezani skupaj v nekaj posebnega?
Predvsem smo prišli na to ime, ker je vsak izmed nas štirih zelo poseben, vsak je tu s svojim zelo različnim okusom. To pol združimo v celoto. V "persono", ki jo mi imamo.

Ime Imset zasledimo že pri egipčanski mitologiji. Povejte tistim, ki vas ne poznajo, da bodo vedeli za kaj gre?
Ime smo si izbrali kot "mulci". Čisto iskreno nismo sploh vedeli, kaj to pomeni. Po egipčanski mitologiji je Imset eden izmed treh bratov, oziroma štirih, ki je imel edini človeško glavo. Ostali so imeli šakalovo, orlovo in tako naprej. Imset je bil tako bolj človeški.

Kot uporniki z razlogom ste pri nas zmagali - čestitam! Zakaj se pravzaprav upirate?
Ker se mi zdi, da se vsi malo upiramo. Povsod: ali doma staršem ali v šoli ali na splošno v sistemu, ker imamo določen razlog.
Zmagovalna skladba ima dobro besedilo, ki ga je podpisal Rok Lunaček. Kaj pa ostali pri tej skladbi, koga bi še izpostavili?

Definitivno našega producenta Mateta Pečaverja, ki z nami dela že kar nekaj časa. Potem je tu že omenjeni Rok Lunaček, z njim smo se tudi spontano našli in je preskočila tista iskrica in smo začeli sodelovati. Omeniti velja tudi producenta Chrisa Graingerja iz New Yorka.
Menda se boste podali v boj za letošnjo Emo?
Drži. Moram reči, da je kar gneča, ko govorimo o naših obveznostih v bendu. Se pa zelo pridno pripravljamo na Emo, kjer bomo nastopili z novo skladbo. Predstavimo jo 22. februarja 2020.

Potem lahko poveva tudi naslov pesmi?
Naslov pesmi je Fan fatal.

Janja Lešnik


Zadnji prispevki