Trenutno se predvaja:
9. december 2019 ob 11:06 Glasba

Junema z novim singlom "Ne veš"

Poslušalke in poslušalce Radia Koper je v minulem tednu najbolj prepričala skladba Ne veš, ki jo izvaja glasbena skupina Junema. V ponedeljkovem Dopoldnevu in pol smo se pogovarjali s predstavnikom benda Luko Snojem.
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Ali je to, da se kot skupina žanrsko ne opredeljujete, težje ali lažje, ko gre za ustvarjanje?
Trenutno nam je lažje, ker smo tudi sami člani zasedbe žanrsko različno orientirani. Ko združiš vse različne interese in želje, lahko lažje sklepaš kompromise in posegaš po različnih glasbenih žanrih.

Ne omejujete se niti pri glasbenih povezovanjih, sodelujete s kar nekaj glasbeniki. Kako pride do teh sodelovanj?
Konkretno z Anjo, ki jo lahko slišimo tudi v zmagovalni pesmi, smo veliko sodelovali že pri prvemu albumu. Meni je zelo všeč njena glasba, veliko sem poslušal skupini Tretji kanu in Indigo. Potem smo kaj hitro vključili spremljevalne vokale v vse naše skladbe.

Koliko članov šteje vaša zasedba?
Po zadnjih podatkih nas je šest, smo pa v zadnjem času imeli kadrovsko spremembo, in sicer na bas kitari je Blaža Veharja zamenjal Anže Čuček, ki tudi sodeluje pri skupini Indigo. Ostali člani pa so še Anže Sitar na bobnih, Mark Ovčak na električni kitari Luka Hočevar na klaviaturah, moja malenkost na akustični kitari in pevka Neža Trošt.

Nimate težav, da se zedinite pri vseh odločitvah?
Tu pa tam pride do kakšnega trenja oziroma nesoglasja, vendar smo že po karakterju umirjene osebe, tako da se vse zmenimo. Tudi s producentom dobro sodelujemo in rad prisluhne našim željam.

Kdo piše besedila vaših pesmi?
V glavnem sem sam avtor besedil, vendar jih skušam prilagoditi Neži, da se ona z njimi lahko poistoveti. V vseh teh letih sem se že naučil katere metafore ji bodo všeč in katere ne.

Lani ste izdali debitantski album »Ko se ustavi čas«, kakšni so bili odzivi?
Publika se je zelo dobro odzvala, vedno več ljudi prihaja na naše koncerte, pridno delamo naprej zdaj se spogledujemo že z drugim albumom, vendar o datumu njegove izdaje še ne bi govoril.

Boste prihodnje leto kakor koli obeležili 10. obletnico obstoja zasedbe?
Na to nismo še pomislili, vendar bomo zagotovo začeli o tem razmišljati na naslednjih vajah.

Kako bi opisali zmagovalno skladbo?
Gre za zelo melodično skladbo, za novodobni lirični pop, inštrumenti se kar zlijejo en v drugega, vokal pa nam prigovarja, da čeprav so razhajanja lahko težka, moramo kljub temu gojiti pozitivna čustva.

Anita Urbančič


Zadnji prispevki