Trenutno se predvaja:
14. marec 2019 ob 15:46Glasba

Klavir v trenutku oživi, se v 'veselkota' sprosti

14 mladih pianistov in devet profesorjev je s pesnico Vido Mokrin Pauer ustvarilo čudovit šopek poezije. Z izbranimi klavirskimi skladbami je dobil trajen zapis v knjigi in na zgoščenki 'S poezijo in z glasbo klavirja od jutranjih do nočnih zvezd'.
Skupinska fotografija je ovekovečila večino sodelavcev pri zgoščenki S poezijo in z glasbo klavirja od jutranjih do nočnih zvezd. Foto: arhiv Glasbene šole Nova Gorica

Pesnica Vida Mokrin Pauer.

Projekt, predstavljen na 16. Klavirskih dneh.

Projekt je nastal v okviru 16. slovenskih klavirskih dni Epta novembra 2016 v prostorih Glasbene šole Nova Gorica.

"Zaslutimo jezik, doživimo glasbo, poiščimo besedo v glasbi in glasbo v besedi, vsebino v glasbi in glasbo v vsebini, poslušajmo zvok besede in prisluhnimo besedi zvoka. Tišina. Besedo naj ima glasba in beseda naj bo glasba!" je o temi 16. Klavirskih dni zapisala pianistka in profesorica klavirja Aleksandra Pavlovič. Njene besede so navdahnile klavirsko pedagoginjo Andrejo Konjedic Lenardič, ki je k sodelovanju privabila učitelje klavirskega aktiva in novogoriško pesnico Vido Mokrin Pauer. Ta je za mlade pianiste pripravila tri pesniške delavnice, na katerih jim je igrivo, hudomušno in duhovito odstirala čarnost poezije. Učitelji klavirja so izbrali skladbe, večinoma s programskimi naslovi, na katere so učenci napisali vsak svojo pesem, na pobudo mentorice pa še dve pesmi na naslova Skladba Veselina in Klavir Srečko. Pesmi naj bi prebujale in ozaveščale veselje ob učenju in igranju klavirja.

"Otroci - pianisti še posebej, saj so okuženi z božansko glasbo - so hitro razumeli, sprejeli, da je vse živo, vse je odnos, nič ni tam zunaj, vse je popolnoma povezano in hoče z njimi razživeti ljubezen in radost in hvaležnost, če se v te vrednote usmerijo. Zato so napisali fantastične pesmi iz spoznanja, da jim je s klavirjem in z glasbo lepo, da so pravzaprav Srečke in Srečkoti, izbranci, genialci, z vami profesorji glasbe vred. Izbrali so ljubezen in igrivost," je v knjigi zapisala Vida Mokrin Pauer.

Mladi novogoriški pianisti so se večinoma prvič srečali s tovrstnim snovanjem poezije, med njimi je bila tudi Kaja Fornazarič: "S pomočjo kristalov nam je mentorica izvajano skladbo predstavila z drugega obzorja in morali smo jo tudi zapeti pred vsemi. Izkušnja je bila zelo zanimiva. Pesmi, ki sem jih napisala, je potem pesnica interpretirala in zazvenele so povsem drugače, kot sem si predstavljala, veliko bolj doživeto."

Vid Mladovan je zamisel za pesem Nocturno, navdahnjeno ob Nokturnu v cis-molu, op. Post Frederica Chopina dobil v knjigah. Erika Šavli je za pesem Kolovrat na istoimensko skladbo F. Menselssohna - Bartholdya na navdih čakala kar nekaj tednov.

Nastal je enkraten projekt 42 novih pesmi. Vse so objavljene v prikupni knjigi, ki ji je priložena zgoščenka s 14 izbranimi pesmimi v iskrivih interpretacijah Vide Mokrin Pauer in 14 skladbami v izvedbah pianistov. Za posnetek v živo v dvorani Glasbene šole Nova Gorica je poskrbel Aleksander Sluga.

Novogoriška pesnica, ki je imela doslej veliko pesniških delavnic po Sloveniji, je navdušena: "Ta delavnica je bila preprosto najbolj fantastična, in to samo tri minute hoda od mojega doma. Vsi smo bili presenečeni: učenci nad tem, kako v resnici ljubijo poezijo in jo znajo pisati, kar do tedaj niso vedeli, sama pa nad tem, kako zelo ljubim klasično glasbo. Ugotovili so, da imajo veliko talentov za jezik, ritem, zrasla jim je samozavest, meni pa so se odprla ušesa za vso to lepoto glasbe. Kdorkoli bo hotel navdušiti otroka ali odraslega za glasbo, klavir ali poezijo, mu bo lahko dal naš izdelek. Kot velja za vse najboljše antologije, se ga ne naveličaš brati in poslušati, ker ti vedno da energijo, upanje, zaupanje in nove vpoglede vase. Po obeh naših nastopih v Novi Gorici sem dobila ogromno čestitk, vzhičenih, hvaležnih, kaj vse smo jim dali."

Tatjana Gregorič

Rubrika Primorski glasbeni talenti, ki uvaja oddajo Glasbeni abonma, je na sporedu vsak četrtek ob 20.00. V njej predstavljamo najbolj obetavne mlade glasbenike, ki dosegajo opazne uspehe doma in na tujem.

Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki