Trenutno se predvaja:
10. oktober 2019 ob 09:33 Glasba

Ko ustvarjalnost prekipeva

Koprčanka Nastasja Češnjevar Ušumović se pri svojih 15 letih lahko pohvali z 21 prvimi nagradami z mednarodnih, državnih in regijskih tekmovanj mladih pianistov.
Osebni arhiv
Nastasja Češnjevar Ušumović se lahko pohvali tudi z vrsto samostojnih koncertov in nastopov ter z avtorstvom treh skladb, dveh romanov in dveh balad; ena je izšla v knjižni obliki ob koncu njenega osnovnega šolanja. Foto: osebni arhiv
Osebni arhiv

Nastasja je glasbeno šolanje okronala z zmago in maksimalnim številom točk na letošnjem državnem tekmovanju Temsig.Osebni arhiv


Danes je Nastasja Češnjevar Ušumović dijakinja 1. letnika razreda prof. Denysa Masliuka na Umetniški gimnaziji v Kopru, kjer je obiskovala tudi nižjo šolo, vseh osem let v razredu svoje mame, prof. Valentine Češnjevar. Glasba ji je bila očitno položena že v zibel, saj je pri devetih letih izvedla prvi samostojni koncert z avtorsko glasbeno pravljico in bila nagrajena za svojo skladbo na mednarodnem tekmovanju Tartini, na katerem je kot absolutna zmagovalka med mladimi pianisti prejela vseh možnih 100 točk. Enak uspeh si je priigrala leto kasneje na Mednarodnem tekmovanju »Spinchich« v Trstu. Posebne nagrade je prejela še v Legnagu, na tekmovanju »A. Salieri« je kar štirikrat zmagala, in Bruslju, kjer si je na prestižnem tekmovanju »Merci, Maestro« med 35 tekmovalci prislužila tretjo nagrado.

Leta 2014 je krstno izvedla noviteto ameriškega skladatelja Stuarta Diamonda na Bienalu sodobne glasbe v Kopru, 2017 je nastopila s Simfoničnim orkestrom Vladimir Lovec v Beethovnovem klavirskem koncertu, letos pa je gostovala v BiaŁistoku na Poljskem. Lani je na zaključnem koncertu GŠ Koper prejela zlati violinski ključ, kot »zlata pianistka« na Temsigu je dvakrat snemala za ploščo v Pianoroomu, večkrat pa tudi za programe RTV Slovenija. Izjemna izkušnja je bilo zanjo sodelovanje z lastnimi zvočnimi improvizacijami v predstavi »Čarovnik iz Oza«, posebna zgodba pa je bil njen koncert ob zaključku nižjega glasbenega šolanja, na katerem je zablestela z izvrstnimi izvedbami zahtevnega programa, obenem pa z izidom in recitalom svoje balade »Carica pekla«, ki je po zaslugi mentorice Patricije Kravanja izšla v knjižni obliki z ilustracijami njenega vrstnika Fabiana Fontanota na Osnovni šoli Antona Ukmarja v Kopru.

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki je na sporedu vsak četrtek ob 20,00, predstavljamo najboljše mlade primorske glasbenike, ki dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. Gostja tokratne istoimenske rubrike v oddaji Glasbeni abonma, bo 15-letna pianistka Nastasja Češnjevar Ušumović iz Kopra. Ob pogovoru z njo boste lahko prisluhnili njenim izvedbam tekmovalnega sporeda, pa tudi posnetek rock benda Fasada in njeni Baladi v interpretaciji Ane Zupan.

Da Nastasja tudi očetovih (pisatelj Neven Ušumović) genov ne more zatajiti, dokazuje še pravkar končani (njen že drugi) roman »Plamen hrepenenja«. Očitno se ob vrenju ustvarjalnosti tudi hrepenenje kaj rado razleze v najstniško dušo, ki Nastasji kdaj pa kdaj ponagaja, a, kot sama pravi, ji v takih trenutkih prav glasba priskoči na pomoč.

Za sprostitev najraje posluša rock in metal glasbo in tudi sama igra v Rock bendu »Fasada«, ki na Glasbeni šoli Koper deluje pod mentorstvom prof. Boštjana Andrejca – Bushyja. »Misim pa, da je prav klavir tisti, ki me je naučil trdega dela in tega, da ne smem nikdar obupati,« rada pove Nastasja. »Z njim si zastavljam cilje in jih uresničujem. V igranju, nastopanju in tekmovanju neizmerno uživam. Najbolj sem srečna, ko dobro zaigram, ko se zavem, da se nisem izneverila sebi in svojim ciljem. Klavir mi tudi daje navdih za druge aktivnosti in neko notranjo globino, v katero se zatečem, ko mi je najtežje…« Zato ima Nastasja najraje eterične pa tudi energične, a vselej molovske skladbe, ki prijajo njenemu najstniškemu razpoloženju. V njem se nenehno spopada z vzponi in padci, z omahovanjem med literarno in glasbeno kariero, a »vsaka nova zmaga mi vlije novih moči, saj si res želim nekaj doseči v življenju.«

Tako Nastasja češnjevar Ušumović. Ali bo več dosegala na glasbenem ali literarnem področju, ali bo vselej zmogla ubežati kritičnim trenutkom, je stvar prihodnosti. Vsekakor pa je njena sposobnost prehajanja iz površinskega lagodja v globine spoznavanja sveta odlična popotnica za ranljiva in krhka najstniška leta.

Lea Hedžet


Zadnji prispevki