Trenutno se predvaja:
15. september 2019 ob 11:13 Glasba

Koncert upanja za kulturno rast Kopra

Koper je v soboto doživel svojo Simfonijo, ki se je razlegala od potniškega terminala Luke Koper do Titovega trga in vzdolž Belvederja k poslušanju privabila več kot 1.000 obiskovalcev.
Radio Koper/Lea Hedžet|
Foto: Slovenski filharmoniki v neobičajnem ambientu med luškimi dvigali in ladijskimi kontejnerji. Foto: Radio Koper/Lea Hedžet

Simfonija Kopra je združila različne organizatorje v edinstven projekt, ki si ga vsi, od dirigenta in članov Slovenske filharmonije do glavnih organizatorjev, želijo čim prej ponoviti. Mestna občina Koper in Društvo prijateljev glasbe sta s simfoničnim koncertom v neobičajnem ambientu med luškimi dvigali in ladijskimi kontejnerji naredila pomemben skupni korak k dvigu nivoja kulture v Kopru.

Pol ure pred koncertom so se člani orkestra, oprtani s svojimi inštrumenti, z Verdijeve ulice z dvigalom spuščali proti prizorišču, kjer so se obiskovalci razvajali na pogostitvi z istskimi dobrotami. Na razgledni ploščadi na Belvederju in ob severni obvoznici pa so se že zbirali številni domačini.

Koncertni program je pod taktirko karizmatičnega nemškega dirigenta Philippa von Steinaeckerja, od letos stalnega gostujočega dirigenta Slovenske filharmonije, uvedla simfonična suita Istralja slovenskega skladatelja Alda Kumarja, nakar je prvič v Sloveniji zazvenel koncert za klarinet in orkester finskega skladatelja Magnusa Lindberga s solistom večera, italijanskim klarinetistom Michelejem Marellijem.

Dirigent je bil zelo vesel, da je že na začetku sezone doživel to izkušnjo.

"Svež zrak, čarobnost morja in sončnega zahoda ter industrijski videz pristanišča, vse to mi je bilo zelo lepo."

Navdušen je bil tudi solist.

"To je bila neponovljiva izkušnja, saj ne vem, če bom lahko še kdaj igral v takem ambientu s tako izvrstnim orkestrom."

Največ navdušenja nad izjemno uspelim koncertom pa je izrazila predsednica Društva prijateljev glasbe, ki je s tem veličastnim dogodkom odprlo svojo 57. koncertno sezono, Tatjana Jercog:

"Zelo smo zadovoljni, ker smo prebili led. Zdi se mi, da je to lahko začetek ene nove zgodbe, sam župan je rekel, da bi to lahko bil »koncert upanja…, da se dvigne nivo kulture, da se vse bolj združujemo in prirejamo še naprej take dogodke, ki dajejo Kopru neko novo obliko."

In tej (novi obliki Kopra) je bilo naklonjeno tudi vreme, celo ladje in luški stroji so za dve uri potihnili, le prometa na severni obvoznici ni nihče uspel utišati.

Lea Hedžet


Zadnji prispevki