Trenutno se predvaja:
30. november 2020 ob 08:32 Glasba

Letošnji mednarodni bienale sodobne glasbe Koper razširil prizorišča

Od 30. novembra do 5. decembra se bo na spletu zvrstilo šest koncertov in pogovorov s skladatelji. V novih, korona razmerah, bo festival razširil svoje prizorišče in krog občinstva na vso Slovenijo, pa tudi Nemčijo, Italijo, Poljsko, Anglijo in ZDA.
Michele Marelli in Georges-Emmanuel Schneider v izvedbi Stockhausna v dvorani sv. Frančiška. Foto: Bienale sodobne glasbe
Michele Marelli in Georges-Emmanuel Schneider v izvedbi Stockhausna v dvorani sv. Frančiška. Foto: Bienale sodobne glasbe

V organizaciji Društva prijateljev glasbe in Glasbene šole Koper sezačenja že sedmi Mednarodni bienale sodobne glasbe, ki pa bo iz znanih razlogov v celoti potekal po spletu.

Kjer je volja, je tudi pot je moto letošnjega bienala, zato je v središče postavil izvedbo Messiaenovega Kvarteta za konec časa, ki je nastal leta 1940, svoj krst pa je doživel leto kasneje v koncentracijskem taborišču. V tem duhu bodo letos z veliko organizacijskih naporov in dobre volje izvajalci svoje koncerte zaigrali kar doma. "Če gostje niso mogli priti v Koper, smo se mi povabili k njim domov. In ne samo k njim, temveč tudi k vam, poslušalcem, ki si boste lahko letošnji bienale ogledali oziroma poslušali kar z domačega kavča. Tako smo letos razširili prizorišča na druga evropska mesta, kot so Köln, Rim, Trst, Alessandria in Ljubljana," pravi umetniška vodja festivala, Tatjana Jercog.

Carl Rosman v izvedbi Schönbergove skladbe Pierrot Lunaire v Pokrajinskem muzeju. Foto: Lea Hedžet

Otvoritveni koncert bo spletna predstavitev elektronske glasbe, torkov bo potekal v neposrednem video prenosu iz Kölna, v sredo bo koncert Ansambla Slowind prenašal Radio Koper iz studia Hendrix, v četrtek pa bo v Rimu zaigral pianist Erik Bertsch. Petkov in sobotni koncert bosta predvajala vnaprej posneta videa, ki so ju na daljavo med Anglijo, Nemčijo, Poljsko, Slovenijo in ZDA snemali člani Colorado Piano Tria ter Tria Estatico. Slednjega sestavljajo trije violisti, sicer člani najpomembnejših evropskih sestavov za novo glasbo, slovitih ansamblov Modern, Inter Contemporaine in Recherche.

Vsi koncerti se bodo začeli ob 19.00, le četrtkov bo ob 20.30. Obsežnejše pogovore s skladatelji pa bo mogoče spremljati ob 17.00. Vsi bodo dosegljivi na spletnih in Facebookovih straneh Društva prijateljev glasbe, Bienala sodobne glasbe Koper ter drugih koprskih platformah, v torek in sredo pa bo video prenos ansamblov Musikfabrik iz Kölna in Slowind na ogled tudi na Facebookovi strani Radia Koper.

Lea Hedžet


Zadnji prispevki