Trenutno se predvaja:
21. november 2019 ob 09:49 Glasba

Manca Udovič: "Če stvari delamo počasi, jih verjetno delamo dobro!"

Manca Udovič je večkrat mednarodno nagrajena pianistka, ki ob klavirju spretno združuje klasično in jazzovsko znanje. Vpliv obeh zvrsti je slišen tudi v njeni avtorski glasbi, kateri je v preteklih letih namenila največ časa.
Manca Udovič je bila gostja Dopoldneva in pol. Foto: Radio Koper/Anita Urbančič
Manca Udovič je bila gostja Dopoldneva in pol. Foto: Radio Koper/Anita Urbančič

Njen prvi album z naslovom Počasi in previdno, ki ga izdala v začetku jeseni, je nastal v družbi vrhunskih slovenskih glasbenikov, združenih v zasedbi Romanca.

Bi lahko rekla, da najdeš svoj mir na klavirju?

Seveda. Igram zelo veliko, od jutra do večera. Zjutraj, preden grem v službo, najprej igram uro in pol na klavir, potem pa pridejo na vrsto ostale obveznosti.

Gre za vajo?

Absolutno. Pred koncerti, in ko se dela novi repertoar, gre za redno in zelo strogo vajo, ko pa imam koncertno zatišje, pa gre za preigravanje mojih najljubših melodij.

V glasbi si zelo široka. Od kod je glasba padla vate?

Težko bi to povezala s kakršnim koli dogodkom. Starejši brat je igral klavir in to zelo dobro. Želela sem ga posnemati in to so mi starši omogočili z zgodnjim vpisom v glasbeno šolo. V glasbi sem se vedno znašla, tako med vajo kot na odru. Nikoli mi ni bilo nič pretežko, kar je bilo povezano z glasbo.

Kako se je kasneje izoblikoval tvoj glasbeni karakter?

Velika spodbuda je bil vpis na jazz oddelek Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani. Do takrat sem preigravala zgolj klasiko, kasneje sem spoznala tudi druge žanre in veliko glasbenikov, s katerimi sem kasneje sodelovala.

Si oseba, ki se v glasbi prepustiš. Kaj pa v življenju?

Včasih se tudi sprostim oziroma prepustim, drugače pa imam rada sigurnost. Trdno verjamem, da če stvari delamo počasi in previdno, jih verjetno delamo dobro in pošteno.

Kako si sestavila tvoj kvartet?

Obkrožena sem s čudovitimi glasbeniki in dobrimi ljudmi. Prava sanjska ekipa. Zelo sem si želela delati z vsemi glasbeniki, ki so danes člani zasedbe. Poznala sem jih že od prej in jih oboževala. Skupaj smo uspeli ustvariti eno lepo energijo in se imamo lepo.

Od kod ime Romanca?

Niti sami čisto ne vemo, vemo le, da romanca nosi tudi moje ime znotraj te besede, v resnici je Romanca tudi ena naša pesem pa tudi prvi projekt, ki smo ga ustvarili se je tako imenoval.
Besedila in pesmi pišem sama.

Je glasba, ki jo pišeš, ogledalo sveta, v katerem živiš?

Do neke mere so to moja čustva. Težko se je skriti kot avtor. Vedno izhajaš iz sebe in iz svojih občutenj. To pa še ne pomeni, da so se mi vse te zgodbe res zgodile. V teh skladbah je absolutno res veliko mene.

Kaj pri tebi spodbuja umetniške metamorfoze?

Življenje samo. Skrivnosti, odnosi in resničnost, ki ji moramo pogledati v oči.

Iztok Novak - Easy


Zadnji prispevki