Trenutno se predvaja:
8. april 2021 ob 08:40 Glasba

Mladostni šopek avtorskih skladb

V okviru nadstandardnega oddelka Glasbene šola Nova Gorica so se učenci jazz in pop petja v šolskem letu 2016/17 preizkusili v pisanju svojih izvirnih skladb. Deset pesmi so posneli na lični zgoščenki, ki odraža raznolikost slogov mladih pevk in pevcev.
Skupina učencev jazz in pop petja v nadstandardnem oddelku Glasbene šole Nova Gorica. Foto: Glasbena šola Nova Gorica
Skupina učencev jazz in pop petja v nadstandardnem oddelku Glasbene šole Nova Gorica. Foto: Glasbena šola Nova Gorica

Pobudo za pripravo mladostnega šopka avtorskih pesmi je podal učitelj petja Ivo Špacapan:

"Zamisel je posledica večletnega dela v nadstandardnem programu in študija različnih skladb tujih izvajalcev in avtorjev. Učence sem zato izzval, naj napišejo izvirno skladbo. Čeprav dotlej niso imeli s tem nikakršnih izkušenj, so se odzvali z navdušenjem, a tudi s strahom. Na vsako lekcijo so morali prinesti osnutek ideje teksta ali melodije, ki smo jo potem naprej razvijali. Sprva so bili precej zadržani, nesamozavestni, počutili so se zelo nelagodno, saj niso bili vešči takega načina dela, zato sem kar veliko stvari sam popravil, uredil in pripravil harmonizacijo. A tako so vsaj lahko spoznavali razliko med zgolj izvedbo pesmi in njenim precej bolj zahtevnim nastajanjem."

Oddaja Glasbeni abonma, vsak četrtek ob 20.00
Tokrat predstavljamo deset učencev jazz in pop petja, ki so svoje ustvarjalne in poustvarjalne veščine strnili v avtorskih skladbah. V osrednjem delu oddaje pa vas vabimo v Kulturni dom Nova Gorica na koncert, ki so ga oblikovali člani Godalnega kvarteta Dissonance in sopranistka Theresa Plut.

Pod budnim mentorstvom in avtorsko pomočjo Špacapana je nastalo deset novih skladb, ki so jih Lara Dovier, Maruša Kos, Ana Cencič, Nina Sirk, Patricija Bizjak, Tomaž Bone, Eva Šinigoj, Lea Školaris, Helena Cej in Lara Colja prvič javno izvedli na nastopu leta 2017 v baru Arena v Solkanu. Ob koncu šolskega leta, v juniju leta 2017, so ta dela skupaj s takratnimi in nekdanjimi učenci Glasbene šole Nova Gorica v glasbenem studiu Gimnazije Nova Gorica tudi posneli. Skupino spremljajočih glasbenikov je za to priložnost mentorsko usmerjal in pripravil učitelj Marijan Mlakar, ki je sicer izdelal tudi aranžmaje za spremljajoči bend. Ker so bili v skupini učenci različnih starosti in nivojev znanj, so se odločili, da vsak dobi priložnost in skladbe so tako tudi oblikovali.

Again, Cry For Me, Ahtej me, Untold, Edina Zvezda, Our Way, Pravljica, Not Missing You, When I Will Be Old, Vedno z mano so naslovi pesmi, ki so jih napisali in izvedli mladi goriški pevci in pevke. V njih prepoznamo seveda vplive različnih tujih, a tudi domačih jazz in pop izvajalcev, v ospredju pa so vendar balade, napisane pretežno v angleškem jeziku.

"Čeprav sem sam želel, da bi napisali tudi hitrejše skladbe in se odmikali od balade, pa je očitno balada še vedno pravi fenomen tudi pri nas. Mogoče zato, ker jo je lažje napisati in se lahko v njej takoj poistovetiš z nekim ljubezenskim problemom ter jo s počasnejšim tempom tudi lažje razvijaš. Glede angleščine pa … vsi so trdili, da se tako lažje izrazijo, čeprav sem sam prepričan v nasprotno in si celo ne bi drznil pisati in peti v tujem jeziku. Slovenščina je vendar naš materni jezik in ima izjemno zakladnico besednih zvez, ki ti omogočajo, da se lahko izraziš. A v tem projektu nisem želel biti razsodnik. Sicer pa je bistveno, da so ti mladi zbrali pogum, naredili avtorsko skladbo in da so bili na koncu na to tudi ponosni," je povedal Ivo Špacapan.

Tatjana Gregorič


Zadnji prispevki