Trenutno se predvaja:
5. december 2018 ob 14:55 Glasba

Nika Gačnik: "Če ne znaš sprejeti poraza, je tekmovanje brez zveze"

Gostja 200. oddaje Primorski glasbeni talenti je devetošolka iz Izole, ki igra violino in ima absoluten posluh ter izjemen glasbeni spomin.
Nika Gačnik. Foto: Primorske novice
Rubrika Primorski glasbeni talenti, ki je na sporedu vsak četrtek ob 20. uri znotraj oddaje Glasbeni abonma, od 4. oktobra 2012 nastaja v sodelovanju s Primorskimi novicami in prav ta, ki jo posvečamo mladi violinistki Niki Gačnik, bo dvestota. (200.) Zato se bodo v Primorskih novicah tokrat spomnili prve, v kateri smo predstavili danes po vsem svetu slavnega pianista Aleksandra Gadžijeva, in pa stote, v kateri je prav tako Tatjana Gregorič predstavila mlado pianistko, danes muzikologinjo in klavirsko pedagoginjo Ingrid Mačus. V naši oddaji pa bo ob pogovoru z Niko Gačnik zazvenela tudi njena violina v izvedbi Sarasatejeve Intrudikcije in tarantelle, v kateri jo bo pri klavirju spremljala Vesna Zupin, in Nikine lastne skladbice Niks za violino solo. Kakšno minutko oddaje pa bo popestrila tudi skupina Etnotok.

Nika Gačnik, prikupna devetošolka in zelo uspešna violinistka, je doma iz Izole, kjer obiskuje tudi podružnico Glasbene šole Koper. S poukom violine je začela zelo zgodaj in pri sedmih letih že prvič zmagala na regijskem tekmovanju, kjer je bila nagrajena tudi kot najmlajša, a hkrati najboljša tekmovalka svoje kategorije. Sledila so še mnoga, regijska, državna in mednarodna tekmovanja, s katerih se je vselej vračala s prvimi ali vsaj drugimi nagradami, s katerimi si je na svoji šoli prislužila zlati violinski ključ za šolsko leto 2016/17.

Niki Gačnik so tekmovanja Giovani Musicisti Città di Treviso, Leon Pfeifer in Svirel prinesla vrsto uspehov, a zanjo je največji uspeh, kadar premaga samo sebe: "Tekmovanja niso narejena zato, da se primerjaš z drugimi udeleženci, temveč zato, da se dokažeš samemu sebi, da vidiš, kako si uspešen, kaj moraš popraviti, v čem so bili drugi boljši... Ampak, če ne znaš sprejeti poraza, je v bistvu brez zveze," pravi Nika, pri svojih štirinajstih letih že kar zrelo, predvsem pa trezno razmišljujoče dekle.

Violino igra že osmo leto in vseskozi je učenka prof. Sonje Horvat, ki je o njej povedala, da je vse od začetka kazala izredno zanimanje za glasbo in za vse, kar je z njo povezano: "Rada je igrala, pela, improvizirala, prirejala že napisane skladbe in jim dodajala nove glasove. Pri violini je zelo hitro napredovala, preigrala je ogromno skladb, koncertov ter etud, razvila je absoluten posluh in pridobila izreden glasbeni spomin."

Tako je glasba vseskozi ostala v središču Nikine pozornosti. Danes zna povedati, kako je začela razne melodije doživljati kar v notah in vse, kar je slišala, je šla takoj zapisati v note; tudi zvoke ob trkanju kozarcev ali tone, ki nastajajo, ko vrvi udarjajo ob jambor, če v pristanišču piha veter ... Ker zaznava tudi tonske barve, prizna da so te včasih neprijetne, ko se mama jezi nanjo ... Ji pa zato absoluten posluh in izvrsten glasbeni spomin pomagata pri igri v orkestru, kjer svoj part z lahkoto odigra, če ga le enkrat prej sliši. Tako lahko vseskozi med igranjem budno spremlja drugo dogajanje v orkestru. Podobno je tudi pri komorni igri, kjer je zlasti pomembno, da se značajsko in miselno ujameš s tistimi, ki igrajo s tabo. Rada zaigra v različnih zasedbah, pela je tudi v šolskem otroškem zboru, danes pa je članica Simfoničnega orkestra Vladimir Lovec.

Kmalu je začela tudi skladati, svoji skladbi "Mavrična fantazija" za violino in klavir ter "Niks" za violino solo je predstavila celo na tekmovanju mladih violinistov. Pri tem ji je veliko pomagala prof. Mirjana Gvozdenac, ki jo je povabila v svojo ustvarjalno skupino Etnotok, v kateri je potem Nika lahko uresničila marsikatero svojo glasbeno zamisel.

Sicer pa je svojo predanost glasbi je dokazala na številnih šolskih in zunajšolskih nastopih, sodelovala je na različnih dobrodelnih prireditvah, nastopila na raznih revijah, razstavah, šolah in še marsikje ...

Zdaj pa jo morebiti nekje že čaka kakšen velik oder ... Morda bo, tako kot njena vzornika, 2 Cellos, tudi sama poskušala popularizirati klasično glasbo... Vsekakor čuti, da bo njena prihodnost povezana z glasbo, pa četudi ne profesionalno. Vsekakor je njena prva naslednja stopnica Umetniška gimnazija v Kopru. Srečno!

Lea Hedžet


Zadnji prispevki