Trenutno se predvaja:
12. februar 2020 ob 10:55 Glasba

Od krompirja do netopirja – glasbeni fokus Petra Gergoleta

»Pu meš pu teč«. Tako v »doberdobščini« pravijo ta hip najbolj vroči živali, netopirju, ki naj bi bil izvor koronavirusa. Sicer pa gre za naslov še ene uspešnice Petra Gergoleta.
Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

V nočnem programu Radia Slovenija, ki je potekal iz studia Radia Koper, je 8. februarja, na slovenski kulturni praznik, Armando Šturman gostil Petra Gergoleta, ustvarjalca, ki s svojim delovanjem izpričuje vso geografsko zajetnost in pestrost slovenskega kulturnega prostora.

Peter Gergolet je glasbenik in novinar, najraje pa roker iz Doberdoba, ki se je pred leti preselil na Tržaško, v Repen. Zaposlen je na deželnem sedežu RAI v Trstu, njegova strast pa je glasba.
Kot avtor, kitarist, pobudnik in idejni vodja je deloval v skupinah Fiberglas, Blek panters, Vulture & the Guru, skratka v zasedbah, ki so žanrsko raznovrstne. Med brati velja za nekakšnega 'hitmejkerja' Goriške in Tržaškega Krasa. Pesmi piše tako v doberdobskem narečju kot v knjižni slovenščini.

Peter Gergolet v vlogi TV voditelja. Foto: Osebni arhiv

Nenazadnje je Peter Gergolet zaslužen za to, da se je v fokusu glasbenega spektakla znašel krompir, natančneje ena njegovih hektarsko najbolj donosnih sort, kenebek. Malce duha nočnega klepeta bo pričaralo nekaj izsekov:

O glasbenih preferencah: "Ena mojih najljubših skupin je Radiohead. Na italijanski sceni bi recimo omenil Subsonico. Malo je verjetno vplival tudi Gianluca Grignani, ki je ravno takrat začel svojo kariero … Prve tri plošče recimo, potem mi ni bil več toliko pri srcu. A tretja njegova, mislim, da je »Fabrica di plastica«, na italijanski sceni še danes velja za eno boljših rock in grunge plošč. Tudi ta grunge scena, Pearl Jam itd …"

O vplivu matice: "Dojemanje pop kulture pri mladih je drugačno. Namreč, vezan si na italijansko televizijo in posledično so vzori drugačni. Tudi v Italiji je zdaj v modi »trap«. Težava po mojem je, da ta vrsta kulture s težavo pride na našo stran meje. Vezani smo bolj na te, kar se glasbe tiče, klasike. Kot so Kreslin, Predin, tudi Lovšin in potem razne skupine."

O Blek Panters: "Vzornik nam je bila ena domača skupina, ki je v 80. letih pela v doberdobskem narečju. Imenovala se je Krucenal band. To je bila prava iskrica … Pri meni doma se je vrtela ta kaseta in njihova zapuščina je obrodila Blek Panterse."

Armando Šturman

Peter Gergolet je bil gost v nočnem programu

Zadnji prispevki