Trenutno se predvaja:
14. januar 2021 ob 11:00 Glasba

Petra Kovačič: Koncertiranje pred prazno dvorano ima grenak priokus

Zaradi pandemije covida-19 je letos zelo drugače zvenel tudi tradicionalni novoletni koncert Dunajskih filharmonikov v legendarni zlati dvorani Musikverein. Med člani slovitega orkestra je bila tudi tolminska violinistka Petra Kovačič.
Na fotografiji od leve proti desni: Katharina Engelbrecht, Lara Kustrich, Ekaterina Frolova, Petra Kovačič pred koncertom v zlati dvorani Musikverein. Foto: Osebni arhiv
Na fotografiji od leve proti desni: Katharina Engelbrecht, Lara Kustrich, Ekaterina Frolova, Petra Kovačič pred koncertom v zlati dvorani Musikverein. Foto: Osebni arhiv

Petra Kovačič, nekdanja učenka GŠ Tolmin, je članica Dunajskih filharmonikov postala pred štirimi leti, pred tremi pa je tudi prvič zaigrala na novoletnem koncertu, koncertu, ki ga sicer vsako leto predvajajo v 90 državah po vsem svetu in ga običajno spremlja več kot 50 milijonov gledalcev. Seveda je veliko zanimanja tudi za spremljanje koncerta v sloviti zlati dvorani, a srečneže določi žreb. Koncert, ki danes velja za enega najbolj priljubljenih koncertov klasične glasbe in so ga prvič pripravili leta 1939, pa je tokrat zvenel pred praznim avditorijem.

"Vsi ti koncerti brez publike v dvorani imajo precej grenak priokus, toliko bolj je to veljalo za novoletni koncert, saj je veselje in pričakovanje tega koncerta tudi pri glasbenikih drugačno kot pri ostalih koncertih. Pripravljamo ga namreč v dneh, ko sta v zraku posebno praznično veselje in vzdušje. Dejstvo je, da smo se tudi letos pripravljali povsem na enak način kot minula leta. Ob pogledu na prazno dvorano je bilo zato naše razočaranje povsem upravičeno. Zame osebno je pa bila največja razlika od prejšnjih novoletnih koncertov v tem, da zavedanje odogodku, ki ga spremlja več milijonov ljudi, torej tista običajna nervoza oziroma živčno veselje, ki ga sicer občutiš pred nastopom, ni skopnelo po prvi in drugi odigrani skladbi. To pa zato, ker nisem dobila 'feedbacka', tiste pozitivne energije, ki jo nudi občinstvo. S tem sem se morala spopadati sama, kar pomeni, da sem se morala veliko bolj osredotočati na svoje stoprocentno igranje na koncertu. Brez energije občinstva koncerti enostavno niso isti," je povedala 30-letna tolminska violinistka.

In kakšni so bili občutki glasbenikov, ko jim je, čeprav na ekranih in iz zvočnikov, zaploskalo 7000 gledalcev?

"On-line aplavz je bil za nas zelo lepa gesta in tudi mene osebno je veselilo, da se je toliko ljudi odzvalo povabilu. Prav aplavz je namreč za nas glasbenike tisto, kar nam pove, da smo vendar s koncertom uspeli poslušalce razveseliti, jih spravili v dobro voljo in tako prinesli vsaj malo veselja v teh čudnih dneh. Nam v dvorani pa je aplavz zvenel bolj kot neka nevihta, toča, zato smo se na primerno reakcijo nanj pripravljali že malo pred samim koncertom."

Novoletni koncert je bil svetla izjema na glasbeni sceni avstrijske prestolnice, ki jo je, tako kot druga mesta, utišala pandemija covida-19. Koncert v živo, pa čeprav brez občinstva v dvorani, je imel zagotovo tudi pomembno simbolično sporočilo, ki ga je s svojim žlahtnim nagovorom nadgradil tudi dirigent Riccardo Muti. V njem je namreč izpostavil kulturo kot enega od primarnih elementov za vzpostavljanje boljše družbe v prihodnosti.

"Riccardo Muti je tudi eden izmed mojih najljubših dirigentov, ker je advokat umetnosti. Je človek, ki se zaveda, da stojimo na odru s posebnim poslanstvom, in ta njegov govor sem tudi osebno sprejela zelo emocionalno. Pa ne samo zato, ker smo igrali pred prazno dvorano. Bil je to prvi dan v novem letu, dan, ko se tako in drugače zaziraš v minulo leto in se ob tem zaveš, da ti je bilo kot glasbeniku tvoje poslanstvo večino leta prepovedano. In tudi ob pogledu v bližnjo prihodnost ni bistvene razlike. Zgolj številka 1 na koncu letnice situacije namreč ne bo spremenila, saj zaenkrat nihče ne ve, kdaj se bo res začelo normalno življenje in kdaj bomo glasbeniki brez testiranja dvakrat na teden, brez mask in brez druženja med pavzami, lahko spet uživali naš poklic. Mislim, da so bile besede Mutija zelo na mestu in upam, da so dosegle tista ušesa, ki bi jih morala doseči," je še povedala Petra Kovačič.

Tatjana Gregorič


Zadnji prispevki