Trenutno se predvaja:
15. februar 2021 ob 13:55 Glasba

Proper: Ti meseci so pestri, tudi če ne nastopamo

Pesem in pol je ta teden skladba Naprej zasedbe Proper. V Dopoldnevu in pol je čestitke z naše strani prevzel Luka Sešek.
Proper Foto: Jani Ugrin
Proper Foto: Jani Ugrin

Vašo skupino poznamo po glasbeni širini. Na prvem albumu Naprej lahko slišimo tako rock kot folk, disco in blues. Vaše skladbe so radijske uspešnice. Prva taka je bila 'Ne pozabi, da si lepa'.

Res je, to je bila naša prva skladba izpred petih let. Pred kratkim sem se spominjal, kako smo s fanti to ustvarjali in uživali. Lepi spomini, ki so večni.

Kdo sestavlja vašo skupino?

Vodja skupine je pianist in producent Jan Gerl, kitarist pa Tine Lustek. Skupaj sta obiskovala srednjo glasbeno šolo, takrat se je porodila ideja, da bi ustanovili skupino, ki bi igrala vse. Prvotni pevec skupine je bil Peter Vode, ki zdaj študira v Ameriki, kasneje sem se jim pridružil še sam. Začela se je lepa, avtorska »Proper« pot.

Kako nastajajo vaši avtorski komadi? Kdo da prvo idejo, kdo vas poveže?

Naš nekdanji basist, Nejc Podobnik, je avtor vseh naših krasnih besedil in melodij. On je prišel z idejo, mi smo jo slišali, začutili po svoje obrnili in na koncu so nastali izdelki, ki so nam zelo podobni. S fanti imamo zelo podoben okus za glasbo, tako da pri samem kreiranju novih pesmi ni bilo nobenih težav.

Kakšno je delo v korona razmerah, ko morate biti v mehurčku?

Ja, kljub temu, da štejem komaj rosnih 23 let, se ne spomnim, da bi kdaj bil tako malo na odru, kot smo v teh časih, vendar se drugače znajdemo v studiu.

Želite postati "najboljši poročni band v Sloveniji". Kako je s porokami?

Res je. Pripravljamo se na kar pestro sezono porok, tudi lani nam je uspelo igrati na kar nekaj porokah. Za kruh je, imamo se lepo, v stiku smo z ljudmi, tako da smo hvaležni za to priložnost.

Ukraden cvet je bila tudi lepa misija, slovenski izbor za pesem Evrovizije. Ste zadovoljni?

Ja, Ema je bila zelo lepa priložnost kot tudi izkušnja. Bil je tudi naš prvi televizijski nastop. Že od prej sem bil navajen skakati pred televizijami in kamerami, vendar je občutek, ko nastopaš s prijatelji na odru, drugačen. Ema nam je veliko dala.

Pesem Naprej prinaša veliko dozo pozitive. Poleten, mladosten pop. Zagnali ste jo na odru Festivalne dvorane, ki ni ravno majhen. To je bila krona vašega ustvarjanja.

Ja, Festivalno dvorano smo razprodali, večer je bil nepozaben, ljudje so uživali, še zdaj jadramo na valovih tega super večera.

Čakamo tudi še kakšno novo pesem. So ti bolj mirni časi primerni za ideje, za snovanje, kako vam gre ustvarjanje?

Zagotovo. Človek v teh časih prav veliko iz družbe ne more izvleči, tako da vleče bolj iz sebe iz svojega srca. Upam, da bomo lahko čimprej pokazali, kaj smo ustvarili. Meseci so pestri, tudi če ne nastopamo.

Janja Lešnik


Zadnji prispevki