Trenutno se predvaja:
19. april 2021 ob 09:29 Glasba

"Spodobi se, da glasbenik napiše kakšno himno, četudi za vaško društvo"

Pomladna Pesem in pol minulega tedna je postala skladba `Poleti sokol´ zasedbe Grešni Kozli. Pogovarjali smo se z vokalistom zasedbe Matejem Grudnom oziroma Kekom.
Poleti Sokol je obenem tudi himna nabrežinskega društva Sokol. Foto: Youtube
Poleti Sokol je obenem tudi himna nabrežinskega društva Sokol. Foto: Youtube

Čestitke za zmago!
Hvala lepa! Ja, mi res pogosto zmagujemo na tej Pesmi in pol. Ni, da smo najboljši, le veliko prijateljev imamo, ki glasujejo za nas. (smeh)

`Poleti sokol´ je pravzaprav himna vašega nabrežinskega športnega društva Sokol, ki nepretrgoma deluje že 55 let in prav pred kratkim ste to obeležili tudi s praznovanjem na spletu. Sodelovali ste tudi Grešni kozli in to v pravih barvah, katerih?
To sta rdeča in bela barva. Barvi našega športnega društva iz domače vasi. Spodobi se, da vsak glasbenik vsaj enkrat napiše neko himno, naj bo za vaško društvo ali pa za svetovno znano ekipo.

Zasedba Grešni kozli. Foto: Radio Koper

Omenjeno društvo je res eno pomembnih središč kulturnega in športnega dogajanja Slovencev čez mejo. Tudi vi ste bili v tem društvu, tudi v kakšnem športu?
Pri košarki. Pravzaprav ima vsaka vas v zamejstvu svoje športno društvo in preprosto moraš sodelovati pri tem. Nikogar ni, ki bi se izognil sodelovanju v kakšnem kulturnem ali športnem društvu. Tako smo v Nabrežini v tem pogledu nadvse aktivni.

Ste narodnostno pisana rock-pop zasedba. Bo to držalo? Najprej sta bila namreč samo dva grešna kozla: poleg vas še Iztok Cergol, ki je uglasbil tudi tiste prve najstniške pesmi.
Z Iztokom sodelujem že vrsto let. V začetku smo kot Grešni kozli imeli teater, kabaretsko predstavo, ki je bila kar dobra. Ponovili smo jo namreč kar petindvajsetkrat, tudi v Sloveniji. Sestavni del te predstave so bile skladbe. Rekli smo si, zakaj ne bi ustanovili glasbene zasedbe in začela se je zgodba odprtega projekta, v katerem zdaj sodelujemo štirje.

(celoten pogovor objavljamo spodaj)

Janja Lešnik

Skupino Grešni kozli nam je predstavil vokalist Matej Gruden.

Zadnji prispevki