Trenutno se predvaja:
1. junij 2020 ob 14:16 Glasba

Ta teden se vozimo po stari cesti do Kopra

Alen Mitrovič je soustanovitelj zasedbe Aliens, sicer pa vokalist in kitarist. Izbrali smo ga za sogovornika ob razglasitvi sveže Pesmi in pol, kar je postala njihova skladba Po stari cesti do Kopra čez Črni Kal.
Foto: Youtube
Foto: Youtube

Kje smo vas zmotili z našim klicem, verjetno ne na poti do Kopra?

Ne, trenutno sem v službi v Ljubljani in sem si vzel par minut za ta super intervju. Vesel sem, da je ljudem všeč ta pesem.

Pesem je povezana s festivalom Melodije morja in sonca, drži?

Drži, dobri dve leti nazaj smo na MMS poslali to pesem, takrat je bila rezerva. Kasneje smo se odločili, da z njo počakamo, pripravljamo novi album in prva od treh singlov je ravno ta pesem.

Vaša aktualna pesem sovpada z oglaševalsko akcijo Pirana in Portoroža, ki vabita s spoti, v katerih se spominjamo prav te vožnje do morja ... Komu v skupini je bila ta stara cesta do Kopra navdih?

Besedilo in glasba sta moje delo, tudi večina pesmi, ki jih avtorsko ustvarjamo, zdaj že 30 let, so izpod mojega in Petrovega peresa. Opazil sem ta videospot, tam je stari dobri 'fičo'. Mi smo hodili s 'katrco', res sovpada z našo pesmijo, oba odpreta nostalgijo, ki jo vidimo skozi to luč.

Videospota za pesem še ni – je razlog koronavirus?

Ja, razlog, zakaj spota še ni, je koronavirus, vendar spot smo si zamislili in tudi bo. Ne vemo še točno sicer, kdaj, ampak bo!

Vaša zasedba šteje že tri desetletja obstoja. pa vendar vas nekaj časa ni bilo slišati ... Ste vmesno obdobje izkoristili za ustvarjanje?

Ja, ustvarjamo dejansko samo avtorsko glasbo v slovenskem jeziku, leta 1990 je izšla kaseta Aliens – To noč takrat, 2011 smo izdali album Na križišču cest, zdaj pa pripravljamo že nekaj časa novi album. Večina je pripravljena in čaka na mastering.

Prejšnji mesec je izšla zanimiva zbirka besedil Barve časa, vi ste njen avtor. Lahko razložite, za kaj gre?

Gre za pregled srednješolskih let, ustvarjam besedila in pesmi, nekatere dobijo tudi note izvajamo jih predvsem v skupini Aliens ali pa pevka Ninay, ki je z eno od teh pesmi bila druga na FENSU, in prišel je čas, da to ostane tudi napisano. Knjiga je izšla 4. aprila, torej v obdobju omejitve gibanja. Počasi bomo pripravljali predstavitve, gre za retrospektivo spoznanj besedil in pesmi, ki so se nabrali skozi leta in izražajo vsesplošne zgodbe, ki jih vsak od nas razume drugače.

Vem, da ste delno posodobili zasedbo ... kdo vse sestavlja skupino?

Skozi leta se nas je kar nekaj zamenjalo, pevka Ninnay oziroma Nina Bužanin, ki tudi gradi svojo lastno kariero, potem sva še Peter Bužanin, ki oblikuje aranžmaje in jaz, ki pišem pesmi, tukaj sta še Aleš in Ado, ki sta naša ritem sekcija.

Se morda v prihodnosti obeta še kakšno sodelovanje s postojnskim mešanim pevskim zborom?

O tem nismo razmišljali. Pesem Na križišču cest je bila dejansko podarjena vsem prebivalcem Postojne. ampak, ja, zdaj ko ste omenili ... Mogoče pa se kaj rodi iz nove knjigice, pa skupaj spet kaj ustvarimo. Lahko tudi s koprskim! (smeh)

Anita Urbančič


Zadnji prispevki