Trenutno se predvaja:
14. januar 2021 ob 07:47 Glasba

Temne in svetle plati spletnih nastopov

Pouk na daljavo in spletni nastopi poskušajo v obdobju pandemije tudi v glasbenih šolah začasno graditi most med učitelji, učenci, starši in javnostjo, a nikakor ne morejo nadomestiti pristnih medčloveških odnosov in topline aplavzov koncertov v živo.
Foto: arhiv Glasbene šole Vinko Vodopivec Ajdovščina
Foto: arhiv Glasbene šole Vinko Vodopivec Ajdovščina

Nove oblike komuniciranja, aplikacije, kot so viber, whatsapp, facebook, messenger, skype in zoom so postale vsakdanjost tudi v nižjih glasbenih šolah, tam, kjer naj bi sicer domovali lepota in izenačevanje tona, kakovost zvoka, dinamično niansiranje, pravilna intonacija … zasenčile so neposredni stik, dotik in medsebojno interakcijo. Ker je kakovost zvoka večinoma neustrezna, se zmanjšuje raven kulture poslušanja.V tej novi realnosti glasbene vzgoje je čedalje bolj osiromašena tudi skupinska igra učencev. Končni rezultati zoom in drugih spletnih predstavitev so večkrat pomembnejši od pedagoškega smisla nastopanja učencev.
A žal so videokonferenčni sistemi v času pandemije edini, ki lahko omogočajo tudi nastope mladih glasbenikov.

Primorski glasbeni talenti
Rubrika Primorski glasbeni talenti, ki uvaja oddajo Glasbeni abonma, je na sporedu vsak četrtek ob 20.00. V njej predstavljamo najbolj obetavne mlade glasbenike, ki dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. Tokrat namenjamo osrednjo pozornost spletnim nastopom. O njihovih prednostih in pomanjkljivostih spregovorijo ravnatelji, učitelji in učenci različnih primorskih glasbenih šol. Predstavljamo pa tudi virtualni orkester Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina in mladega tolkalca Tineta Lestana iz Mirna.

"Od marca 2020 učenci zaradi pandemije niso nastopali. Dražljaji adrenalina so tako kar naenkrat usahnili v telesu. Če tega nivoja adrenalina z nastopanjem ne ohranjamo, ta postopoma prerase v občutek stresa. To je zelo pomemben dražljaj, ki ga telo, ko ga enkrat osvoji, ne pozabi; s tem dajemo otroku moč za življenje v njegovi odrasli dobi," je prepričana Inge Breznik, doktorica glasbeno-pedagoških znanosti, sicer pa višja svetovalka za področje glasbe na Zavodu za šolstvo Republike Slovenije.

V pripravo spletnih nastopov so se zgledno vključile tudi primorske glasbene šole, saj tovrstne predstavitve dela dosežejo tudi večje število poslušalcev. Nad odzivom je bil presenečen Edvard Popit, ravnatelj Glasbene šole Postojna: "Morda bomo v prihodnje, ko bomo izvajali običajne nastope, le-te predvajali tudi prek aplikacij, ki smo se jih v času zapore naučili in se jih še učimo uporabljati. Morda bo to nova pot do večjega kroga poslušalcev. Seveda pa ne spletni koncerti ne posnetki in niti pouk na daljavo ne morejo nadomestiti dela v živo. Odsotnost koncertov je tako v nas dodatno utrdila zavedanje o pomenu neposredne umetniške izkušnje, tako za izvajalce kot za poslušalce."

Zoom nastop Glasbene šole Nova Gorica. Foto: Glasbena šola Nova Gorica

Zoom nastopi imajo tudi svojo temno plat, saj je njihov rezultat močno odvisen od kakovosti povezav, naprav in ustrezne slike, kakovost zvoka pa tudi večinoma ni ustrezna. "To niso promocijski dogodki šole ali učiteljev oziroma samo dokazovanje, da nekaj delamo. Nastopi so smiselni, če imajo otroci korist od njih. V ostalih primerih pa je potreben tehten razmislek, ali naj jih pripravljamo ali ne," je povedal Sandi Vrabec, ravnatelj Glasbene šole Nova Gorica.

Zaradi zamika zvoka pa je na spletnih platformah onemogočeno tudi delo komornih skupin in orkestrov. "Osiromašen je skupni del glasbenega izobraževanja, kjer je glasbeno ustvarjanje najbolj produktivno. Smo pa kljub vsemu z nekaterimi učenci ob podpori staršev uspeli pripraviti posnetke različnih sestavov ali skupin, saj nam tehnika danes to omogoča," je dodal Ivo Bašič, ravnatelj Glasbene šole Sežana.

Zgleden primer take predstavitve virtualnega orkestra so več mesecev pripravljali tudi v Glasbeni šoli Vinka Vodopivca Ajdovščina, kjer je šolski godalni orkester pod vodstvom Polone Praček oblikoval Avsenikovo skladbo Novoletni koledar kot novoletno voščilo na youtube kanalu in Facebooku glasbene šole, kjer si ga še vedno lahko ogledate.

Tatjana Gregorič


Zadnji prispevki