Trenutno se predvaja:
15. februar 2020 ob 06:45 Glasba

»Ustvarjam glasbo, ki se ji nikamor ne mudi.«

Z jutranjo vožnjo po rodnem Prekmurju navdihnjen vztrajni kovač balad Dominik Bagola, pred sklepno fazo realizacije svojega tretjega samostojnega albuma.
Foto: Osebni arhiv/Saša Hess
Foto: Osebni arhiv/Saša Hess

Balladero (Dominik Bagola) je prekmurski kantavtor, čigar glasbeno orodje je klavir. Njegovo glasbo krasi svojevrstna drugačnost, podprta z značilnim vokalom ter osebno-izpovedno liriko.

"Balladero stavi na moč pristnega, iskrenega glasbenega izraza s skladbami, ki se jim nikamor ne mudi, ki zlagoma gradijo napetost, zapeljujejo uho, nežno prelivajo zvoke, čvrsto tkejo harmonije ter vseskozi doživeto in predano podajajo zgodbo."

Balladero si praktično od začetka solo kariere Radio Koper šteje za oporišče, vendar že dolgo ni prišel naokrog. In temu je bilo treba storiti konec: v prijetni scenografiji buteljk z vrhunskimi vini, v kultni ljubljanski enoteki Štorija je nastal pogovor, ki ga ilustrira tudi par izsekov:

O menadžerju: "Sandi Maver, moj dolgoletni kompanjon še iz časa Psychopathov. Veliko mi je pomagal tudi pri Balladeru … Čeprav je bil iz žanrskih vod, sva bila res tesna sodelavca. Tragično je preminil leta 2018, kot moj oče. To je bilo črno leto. Sandija pogrešam. Zdi se mi, da mi je predal tisto vztrajnost, ko včasih greš kje z glavo skozi zid. Predvsem pa se ne vdaš takrat, ko bi se mogoče kdo drug."

Peti angleško ali slovensko: "Moram povedati: pred dvema dnevoma sem bil v Planici in sem v kafiču 45 minut poslušal dalmatinsko glasbo, ki je sicer super v redu, the best, tudi jaz jo rad slišim, ampak pove marsikaj o marsičem, ker vmes nisem slišal nobene slovenske skladbe … V Planici, ki je recimo eden od simbolov naše države. Tu niti ne gre toliko za lokalpatriotizem, ampak za napako v samem dojemanju naše kulture."

Prisluhnite klepetu na spodnji povezavi.

V oddaji AriZONA Dominik Bagola Balladero, prekmurski kantavtor, čigar glasbeno orodje je klavir.

Zadnji prispevki