Trenutno se predvaja:
16. december 2019 ob 13:40 Glasba

V Škatlici vžigalic ne bodo priredbe, temveč nadgradnje

Tinkara Kovač bo prihodnje leto izdala nov CD z naslovom Škatlica vžigalic. Na njem je zbrala 12 svojih pesmi, ki jih je preoblekla. Na albumu bo tudi zmagovalna jesenska pesem in pol "A se tukaj svet konča", predrugačena skladba "Mars in Venera".
Tinkara Kovač. Foto: BoBo
Tinkara Kovač. Foto: BoBo

S Tinkaro se je pogovarjal Blaž Maljevac.

Leta 2013 zmagala na Melodijah morja in sonca s pesmijo Mars in Venera, zakaj si tokrat skladbi nadela drugi naslov?
Ne vem, morda, ker smo jo tako preoblekli, smo ji spremenili tudi naslov, ki zelo paše v ta decembrski čas, ko je vsega preveč. To pravzaprav niti ni priredba skladbe, ampak nadgradnja. Še bolj je izpostavljen aranžma, duša same skladbe.

Kakšni so tvoji spomini na tisto leto, so še vedno eni na Marsu in drugi na Veneri?
Ja, smo. Prehajamo z enega planeta na drugega. Medčloveški odnosi se niso spremenili prav veliko. Z učiteljico iz srednje šole sva ugotavljali, da se ljudje še iz grško-rimskih časov niso spremenili.

Kaj lahko poveš o prihajajočem albumu?

Na novem albumu bo 12 skladb iz preteklosti, preoblečenih. Ena od teh je Veter z juga, ki je bila posneta leta 1997 skoraj vsa na klaviaturo in z mojih takrat še skoraj otroškim glasom. Pomislila sem, da si jaz in skladba zasluživa bolj aktualno verzijo, ki ni tako zelo drugačna od originala in postavljena v današnji čas. Na albumu sta še dve novi pesmi, ena je z letošnjega MMS-a in druga, ki je res nekaj posebnega, zato ostaja skrita.

S kom si sodelovala pri pripravi albuma?

Za aranžmaje je poskrbel basist Giovanni Toffoloni, ki je leto in pol nazaj postal član moje glasbene zasedbe. Kitaristov je bilo vsaj šest, med drugim Gašper Križman in Jani Skaza, poseben gost je bil tudi Boštjan Gombač, bobne je igrala Nastja Vovk.

Zadnja leta precej nastopaš v raznovrstnih predstavah.
Res je, igram v treh predstavah, ena je Kdo je napravil Vidku srajčico, druga Mehurčki, tretja pa glasbena komedija Gola.

Tinkaro Kovač pa je minulo soboto v zadnjem nočnem programu gostil tudi Iztok Novak - Easy. V pogovoru se je Tinkara razgovorila o otroštvu še iz časov, ko v Dekanih ni bilo tlakovane ceste, o temni strani njene duše, o belokranjski noni Tini, "ištrijanskem sidru" Danilčkotu, kdo in zakaj je njen "ghost author" in seveda o glasbi, okrog katere se pri Tinkari suka skorajda vse. "Včasih ne smemo preveč razmišljati o kontekstu, se z njim obremenjevati, ampak smo preprosto osredotočeni na svojo izvajalsko – avtorsko "vertikalo", in gremo "tja" ne glede na kontekst. Glasba je večja od nas, malih ljudi, in nikdar ne sme biti obratno," je še povedala Tinkara, ki zase pravi, da je kamilica in ki se raje kot s preteklostjo ukvarja s prihodnostjo.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete v 4D arhivu s klikom na spodnjo povezavo.Zadnji prispevki