Trenutno se predvaja:
15. maj 2019 ob 19:46 Glasba

V studiu Hendrix tokrat gostje iz notranjosti Slovenije: glasbeni šoli Logatec in Vrhnika

Kljub temu, da Logatec in Vrhnika nista na Primorskem, sta se obe šoli vključili v Zvezo primorskih glasbenih šol.
28. marca je v Studiu Hendrix gostovala Glasbena šola Ilirska Bistrica. Foto: Alan Radin / Radio Koper

Ob zaključku cikla oddaj, ki enkrat mesečno predstavljajo primorske glasbene šole, bosta Radio Koper obiskali kar dve (ne čisto primorski) šoli. Primorski sta bolj po prepričanju, kot po geografski legi: kljub temu, da Logatec in Vrhnika nista na Primorskem, sta se obe šoli odločili povezati s primorskimi v Zvezi primorskih glasbenih šol.

Obe sodita med srednje velike pa tudi "mlajše" glasbene šole, saj beležita uraden začetek delovanja v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Na Vrhniki je bilo sicer glasbeno izobraževanje možno že v dvajsetih letih, prva glasbena šola pa je bila ustanovljena leta 1959, a so jo zaradi pomanjkanja sredstev kmalu ukinili. Drugič so jo ustanovili šele leta 1976, ko se je vanjo vpisalo 155 učencev, nekaj pa tudi na oddelek v Borovnici. Poleg te ima danes podružnico še v Horjulu in vsega 471 učencev. Ponaša se s poukom 19 različnih solističnih instrumentov pa tudi komorne igre. Po besedah ravnateljice Dominike Naveršnik, je šola najbolj ponosna na svoje orkestre, ki učencem nudijo veliko motivacijo in zabavo. Kar pet jih imajo, nekateri so celo prerasli v samostojna glasbena društva, ki bogatijo glasbeno življenje v okolici. Simfonični orkester se je osamosvojil že pred 20 leti, zato danes v njem lahko sodelujejo tudi tisti, ki so že sklenili svoje šolanje. Prav tako v Big bandu, ki so ga ustanovili leta 1995. Dvanajst let kasneje je zaživel še plesni oddelek. Povezovanje vseh teh oddelkov omogoča ustvarjanje zanimivih projektov. Pet so jih pripravili pred tremi leti, ko je Glasbena šola Vrhnika proslavila svojo 40-letnico. In v teh 40 letih je izšolala kar 35 profesionalnih glasbenikov, med njimi tudi veliko sedanjih učiteljev in celo ravnateljico ter ne nazadnje ravnatelja logaške šole. Med nekdanjimi učitelji (in učenci) pa so tudi Hinko Haas, Marta Kržič, Renata Bauer, Jaka Pucihar in drugi. Trenutno se 14 njenih (nekdanjih) učencev dalje izobražuje. Letos je za zanimiv projekt poskrbel oddelek iz enote v Horjulu, kjer so (vsi) učenci sami (z igranjem, petjem in plesom) izvedli muzikal Mala morska deklica.

Glasbena šola Logatec pa je s poukom prvih 60 učencev na posameznih oddelkih v okviru osnovne šole začela leta 1972, dvajset let kasneje pa je postala samostojni zavod, ki je leta 2004 odprl še dislocirani oddelek v Rovtah. Danes se lahko pohvali z razvejano mrežo sodelovanj, z gostovanji svojih orkestrov v tujini in s številnimi uspehi svojih učencev na državnih in mednarodnih tekmovanjih. In, kot poudarja ravnatelj Primož Malavašič, v svoji pestri ponudbi izobraževalnih programov daleč presega slovensko povprečje. Na šoli učijo igranja na čisto vse inštrumente, od leta 2010 tudi plesa. Predmetnik dopolnjujejo s ponudbo JRP (jazz-rock-pop) oddelka, od leta 1999 pa na šoli deluje tudi Studio 25, ki so ga leta 2014 opremili z avdio in video izdelki nemškega podjetja, ki si je Glasbeno šolo Logatec izbralo kot svoj (edini) pooblaščeni izobraževalni center. Sicer pa so ponos te šole številni odlični glasbeniki in pedagogi, ki danes delajo širom sveta. Hornist Andrej Žust, denimo, v Berlinski filharmoniji. Tudi učiteljski zbor, ki je v povprečju mlad in visoko strokovno usposobljen, skriva nekaj znanih imen: poleg ravnatelja, znanega zborovodje, so med njimi še dirigent Marjan Grdadolnik, pevka Nina Kompare Volasko pa operna pevka Alenka Gotar, znana tudi iz sveta popularne glasbe, enako pianistka in pevka Tanja Žagar ter jazz kitarist Igor Bezget.

Ravnatelj pa si želi, da bi Beethovnova misel, s katero začenja spletno predstavitev šole, "Glasba je višje razodetje kot vsa modrost in filozofija", še naprej odsevale v njenem poslanstvu.

Lea Hedžet

Oddajo Klasično, mladostno in živo, ki v četrtkovem Glasbenem abonmaju Radia Koper enkrat mesečno zamenjuje rubriko Primorski glasbeni talenti, bodo tokrat v neposrednem prenosu iz Studia Hendrix oblikovali učenci in učitelji Glasbenih šol Logatec in Vrhnika. Prvo bodo zastopali pevka Ivana Jug, harmonikar Blaž Fir, harfist Jošt Petrič, klarinetist Urban Fir ter skupina Nastje Rudolf, Nejca Raca in Vaneta Skubica. Za vrhniško šolo pa bodo nastopili vilončelista Eva Mivšek in Jakob Maklin, pianist Pablo Kovač Takanashi, baritonist Peter Grdadolnik, harmonikar Domen Mulej, trio dveh flavtistk Eme Mrzelj in Elene Zakrajšek Janevski s pianistko Zojo Trajkovski ter mali trobilec Lovro Grom. Z učenci in nekaterimi njihovimi mentorji (poleg že omenjenih so to: Kaja Stražar, Urša Kržič, Dejan Mesec, Simon Tomažič, Tanja Repe Horvat in Urša Vlašič iz Vrhnike ter Luka Jerončič in Lara Pelikan iz logaške šole) se bo pogovarjala voditeljica Janja Lešnik, za ton neposrednega radijskega prenosa bosta v studiu Hendrix poskrbela Drago Hrvatin in Ksenija Kos, za video-posnetek, ki bo dosegljiv na YouTube-u, pa Mitja Jazbec.

Zadnji prispevki