Trenutno se predvaja:
26. november 2020 ob 08:00 Glasba

Valentina Dujc: Ko bo velika, bo učila trobento in tudi igrala

11-letna Valentina Dujc iz Zavrhka pri Vremskem Britofu, učenka šestega razreda Osnovne šole Divača in petega razreda Glasbene šole Sežana, je letošnja zmagovalka 1.a kategorije v trobenti na državnem tekmovanju Temsig.
Foto: Glasbena šola Sežana
Foto: Glasbena šola Sežana

Valentina Dujc se je spomladi s svojo trobento prvič udeležila državnega tekmovanja Temsig in v svoji kategoriji med 45 udeleženci zmagala. Presenetila je s čistim, odločnim in močnim tonom ter brezhibnimi, a muzikalnimi interpretacijami. Igra z lahkoto in neizmernim veseljem. Zato upa, da bo trobento nekoč študirala in potem seveda učila ta, zanjo najlepši, instrument.

Ko se je iz Ormoža vrnila z zlato plaketo in prvo nagrado, je bila še petošolka podružnične šole Vreme. Trobento pa se vseskozi uči v divaški podružnici sežanske glasbene šole. "Ta instrument sem izbrala zato, ker zelo lepo izgleda in ima lep, pa tudi dovolj glasen ton," pove Valentina, ki trobento pozna že od malega, saj nanjo igra tudi njen oče. Kmalu pa je spoznala, da ni ravno mačji kašelj izvabiti ton iz nje.

Primorski glasbeni talenti
Rubrika Primorski glasbeni talenti, ki uvaja oddajo Glasbeni abonma, je na sporedu vsak četrtek ob 20. uri. V njej predstavljamo najbolj obetavne mlade glasbenike, ki dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. Tokratna rubrika bo posvečena mali trobentačici Valentini Dujc, ki jo boste lahko ob pogovoru slišali še v izvedbi tekmovalnega sporeda. Marca ga je izvedla na državnem tekmovanju, junija pa še v našem studiu Hendrix, kjer jo je pri klavirju spremljala Jana Zupančič. Takrat je nastal tudi pogovor, v katerem nam je Valentina povedala več o sebi.

Najprej je morala vaditi vibriranje z ustnicami, potem je te vibracije prenesla na ustnik, ko pa je ustnik nataknila še na trobento, je lahko iz nje izvabila prvi ton. Sledili so prvi nastopi in zdaj še tekmovanje. Nanj se je pripravljala s številnimi nastopi na drugih šolah, kjer se je urila v premagovanju treme.

Čeprav mora posvetiti vaji trobente vsaj uro na dan, ji šola ne dela težav; ob obveznih predmetih rada tudi riše in veliko bere. Ampak najbolj jo veseli trobenta, saj jo lahko igra tudi v orkestru ali kakšnem bendu. Zato že zdaj razmišlja, da bi šla študirat trobento, in da bi ob učenju tudi veliko igrala. Trenutno je članica Pihalnega orkestra Divača. V njem igrata tudi njena sestra (flavto) in oče (trobento).

Dvakrat tedensko imajo vaje, ki jih trenutno zelo pogreša ... tudi nastope, ki so letos kar po vrsti odpadali. Zato ji manjkajo tudi tiste urice, ki jih je ob vaji za orkester večkrat preživljala v družbi sestre ali očeta ali kar obeh. Včasih zaigra tudi na kakšni zabavi, kadar tam igra njen atek. In če si zaželi še sama zaigrati, si kar sposodi njegovo trobento in zaigra ...

Foto: Glasbena šola Sežana

Nekdaj je bila deklica na trobenti prava redkost, danes pa je po besedah njenega učitelja, prof. Petra Pačnika, kar nekaj deklet, ki so celo uspešnejša od fantov. "Načeloma velja, da bi po fizikalnih zakonih morali bolje igrati fantje, ki so močnejši. A so se dekleta izkazala tudi na večjih trobilih, kot sta rog ali bariton. Seveda pa je to odvisno od posameznikove fizionomije, značaja, bistrosti in še česa. Tudi tehnika igranja, ki je v današnji dobi zelo napredovala, pri dekletih morda nadomesti fizično moč, kakršno poznamo pri fantih. Najbolj pa je odločilno to, da dekleta prej dozorijo, postanejo bolj marljiva in imajo zrelejši odnos do dela. Zato želja po uspehu pri njih nastopi prej. Kasneje se to izravna, ko dekleta malce zastanejo zaradi materinskih dolžnosti. V splošnem pa mislim, da smo si vsi enakovredni: kolikor si priden, toliko pridelaš. In takšen je potem uspeh."

O Valentini Dujc pa je Pačnik povedal: "Že ob vstopu v glasbeno šolo je pokazala veliko prednost pred ostalimi. Posluh, marljivost in želja po odličnosti so pri njej visoko nad povprečjem. Takih otrok ne dobimo v razred vsako leto, morda pride eden na tri ali pet ali še več let …"

Zato lahko že zdaj verjamemo, da bo ob tako jasno začrtanih ciljih, močni volji in vztrajnosti še zelo mlada, a odločna deklica, ki ve, kaj hoče, zagotovo nekoč uresničila svoje sanje.

Lea Hedžet


Zadnji prispevki