Trenutno se predvaja:
27. april 2020 ob 13:36 Glasba

Yan Baray ima Par idej

Tokratna zmagovalna pesem in pol je skladba Par idej. Predstavil nam jo je vsestranski Jan Baruca, ki nastopa z umetniškim imenom Yan Baray.
Foto: Osebni arhiv/Jan Baruca
Foto: Osebni arhiv/Jan Baruca

V uho pade dejstvo, da poješ v slovenščini. Kako to?
Namigovali so mi, da bi bilo fajn, če bi naredil kakšno pesem v slovenščini, pa sem jo (smeh). To je sicer že druga moja pesem v slovenskem jeziku. Pri besedilih mi pomaga mi Leon Oblak. Lažje mi je namreč pisati besedila v angleščini. Zaenkrat mi pomaga on, se mi pa zdi, da se bom počasi tudi tu znašel sam.

Pravita, da je bistvo življenja v trenutkih, ko nas preizkuša, to je bistvo treba poiskati pri sebi. Pravita pa, da je pomembno še kaj drugega …
Vedno sem se stvari loteval sam, delal sem sam ... Mislim, da je to po eni strani tudi prav. Zadnje čase pa spoznavam, da je treba koga vprašati za pomoč, za idejo, da ti pomaga skozi probleme.

Pesem je pospremila izdaja albuma What I do and what I've got. Kaj lahko slišimo na njem?
Različne pesmi, ker so izhajale v dolgem obdobju. Mislim, da je najstarejša pesem nastala leta 2014. Skozi leta se stvari spreminjajo, tudi okusi, zelo raznolika je tudi produkcija.

Si si na albumu torej nastavil ogledalo?
Ja, vedno to počnem, vedno skušam inspiracijo vleči iz sebe.

Si vsestranski umetnik, raztresen po vseh področjih glasbenega ustvarjanja: pisec muzike, besedil, inštrumentalist, snemalec, producent … kaj imaš najraje?
Na prvo mesto bi postavil igranje. Vse ostalo je prišlo zato, ker sem želel posneti, kar sem igral.

Kako se soočaš s koronavirusom?
Čim več časa skušam preživeti v studiu, skušam biti kreativen. To me drži pokonci.

Na nek način ta čas ni naklonjen glasbenikom, ker koncertov ni. Na drugi strani pa bi lahko rekli, da iz bolečine nastajajo najboljše stvari. Kako razmišljaš o tem?
Bi se kar strinjal se tem. Se mi zdi, da vse stvari, ki sem jih ustvaril, izhajajo iz tega, da sem bil nekako v slabi situaciji v življenju. Ko sem jo predelal, je prišla tudi kakšna pesem.

Občutek imam, da zdaj živiš neko lepo obdobje …
Res je, soočil sem se z nekaterimi svojimi demoni in jih premagal.

Iztok Novak


Zadnji prispevki