Trenutno se predvaja:
24. februar 2020 ob 12:50 Glasba

Z Aleksandrom Novakom po poti spominov

Tokratna pesem in pol je skladba Post spominov, ki jo je napisal in odpel Aleksander Novak. Z njim se je pogovorila Anita Urbančič.
Foto: Radio Koper/Aleksander Novak
Foto: Radio Koper/Aleksander Novak

Pesem si napisal v Ljubljani. Ima zato tak naslov?
Meni je Pot spominov in tovarištva v Ljubljani dala največ. Sprehodi po tej poti in trušč mesta, ki smo mu priča vsak dan, so mi dali navdih za nove rešitve in ideje za pesmi. Z osebama, ki ju imam najraje, sem ob sprehodih uspel zabeležiti misli na papir.

To pomeni, da hodiš s svinčnikom in papirjem v roki?
Ne, ne (smeh), vse imam v glavi. Besedila dozorijo v moji glavi in jih znam na pamet, še preden jih do konca napišem.

Za glasbo in besedilo si poskrbel kar sam, posnel pa si jo v Kopru oziroma bližnji okolici, v studiu Tramon ... S kom si sodeloval?
Tako je, besedilo in glasba sta moja, producent je Jan Baruca. Ostali so še prijetni in čuteči glasbeniki: Marko Toškan na bobnih, Marko Hrvatin klaviature, Mitja Bobič je prispeval za vokal, Sara Faganel za back vokal in Jan je zaigral še na bas. Sama znana imena.

Kaj lahko poveš o videospotu, vsebuje res veliko raznolikih prizorov ...
Video je posebna zgodba in sem nanj vsaj toliko ponosen kot na pesem. Prizori, ki so v spotu, so nastajali vsaj dve leti. S punco Sabino sva od samega začetka hodila po vseh možnih lokacijah in se tu pa tam snemala. Vse sva shranila in uporabila v tem videu. Prepletajo se prizori z Obale in Ljubljane, morja in snega. Zadnji prizor, pika na i v videu, pa je z Eurofesta. Posnetke je v zgodbo povezal Tino Gašperšič.

Kakšni so tvoji načrti za letošnje leto, morda tretji album?
Zagotovo bom prijavil pesem na Melodije morja in sonca, ki letos štejejo 40 let, tako kot jaz. Za letos pripravljam vsaj dve novi skladbi in video.Zadnji prispevki