Trenutno se predvaja:
28. november 2018 ob 19:42 Glasba

Za spomin in spodbudo

V četrtkovi rubriki Primorski glasbeni talenti: od bluesa in flamenka do jazza in improvizacije.
Kitarski oktet Foto: Arhiv Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel Gorica

Kitarski orkester. Foto: Arhiv Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel Gorica

Mladi kitaristi na prostem. Foto: Arhiv Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel Gorica

Spomini je naslov zgoščenke, na kateri se s šestnajstimi skladbami tujih in slovenskih avtorjev predstavlja kitarski oddelek Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel Gorica. 14 mladim kitaristom se v izvedbah nekaterih del kot poseben gost pridružuje Tine Lestan s cajonom.

Martina Gereon, Marja Feinig in Marco Fantini so mentorji, ki so v zadnjih letih na Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici ter na podružničnih šolah v Devinu, Štandrežu in na Plešivem vzgojili vrsto mladih uspešnih kitaristov in tako je nastala zamisel, da bi prvič v 65-letni zgodovini šole tudi inštrumentalna zasedba posnela zgoščenko. "Ker imamo trenutno resnično uspešno skupino kitaristov, smo razmišljali, da bi bilo lepo, če bi tem učencem zapustili tudi nekaj konkretnega v spomin. Skupaj z njimi in s sodelavci smo pripravili izbor skladb, ki so jih otroci v zadnjih dveh letih radi izvajali. V mali dvorani šole jih je posnel Andrej Jussa," pripoveduje Martina Gereon, tudi avtorica skladbe z naslovom Spomini. "Naslov zgoščenke ima dva pomena. Prvi izhaja iz želje, da učenci tako ohranijo spomin na vse dobro delo, ki so ga opravili in da jim bo to tudi spodbuda za naprej, drugi pa iz naslova suite z naslovom Silvanu z ljubeznijo, ki sem jo napisala pred dvema letoma in so jo kitaristi tudi izvajali na koncertu v spomin na nekdanjega ravnatelja Silvana Kerševana. Spomini je naslov prvega stavka te skladbe," dodaja Gereonova, ena od prvih učencev Centra Komel, ki je nadaljevala in tudi zaključila študij kitare v Trstu, in od leta 2003 na šoli tudi poučuje. In če je bilo v začetku devetdesetih let na šoli precej manj zanimanja za ta inštrument, danes pouk kitare obiskuje več kot 40 otrok.

Za program na zgoščenki so mentorji izbrali 14 kitaristov iz višjih razredov, starih od desetega do šestnajstega leta, ki se predstavljajo v različnih zasedbah: v orkestru, ki se mu pridružuje mladi tolkalec Tine Lestan (mentor Patrick Quaggiato) s cajonom, duu, kvintetu in oktetu, pa tudi kot solisti. Ivan Boškin, Elisa Burelli, Jannki Cingerli, Andrej Cotič, Klemen Godnič, Jakob Gospodarič, Marcel Gospodarič, Jan Grahonja, Jure Ipavec, Anna La Vena, Gregor Persoglia, Emanuele Verzegnassi, Črt Vidič in Karolina Vizintin so poustvarili pisan šopek skladb za kitaro, od izvirnih del do priredb, od flamenka, tanga in bluesovsko ubranih del do južnoameriških in grških plesov ter nežnejših sodobnih klasičnih skladb. Med njimi so kar štiri skladbe priljubljene nizozemske skladateljice Marie Linnemann, ki so jo mladi goriški kitaristi lahko tudi osebno spoznali na lanskem seminarju v Postojni in Kopru. Slovensko literaturo zastopa nežna Pravljica za Mihca Aleša Strajnarja. Programska posebnost pa so zagotovo Flamenco Improvizacije pod katere se podpisujeta Martina Gereon in 14-letni kitarist iz Nove Gorice Jure Ipavec. "Z Martino sva že pred tem projektom poskušala improvizirati, tokrat sva uporabila značilne španske akorde in nastala je skladba, s katero sem zelo zadovoljen. Tak način igranja in ustvarjanja mi je bolj zabaven, saj ne polagaš pozornosti notam in se lahko povsem prepustiš prstom," mi je zaupal Jure, ki se je že pred tem preizkusil v komponiranju.

In kitarski oddelek v prihodnosti? "Silvan Kerševan je vedno spodbujal igranje v komornih zasedbah, ker prav to na poseben način dodatno bogati otroke in tudi zato želimo nadaljevati, saj na šoli obstajajo tako dui kot kvarteti in kvinteti kitar," je dodala Gereonova.

Tatjana Gregorič


Zadnji prispevki