Trenutno se predvaja:
29. julij 2020 ob 13:17 Glasba

Začenja se deveti festival Glasbe sveta – Musiche del mondo

Kulturni dom v Gorici in grad Kromberk v Novi Gorici bosta letos prizorišči festivala etno in jazz glasbe. Kljub nekaterim zapletom organizatorji napovedujejo kakovosten niz šestih glasbenih večerov.
Foto: KUD Morgan
Foto: KUD Morgan

Festival skrbno izbranih domačih in tujih glasbenikov si je v osmih letih, tudi zaradi izjemne lokacije kromberškega gradu, pridobil sloves uspešnega čezmejnega festivala.

Organizatorjema, Kulturno umetniškemu društvu Morgan in Goriškemu muzeju, sta se lani pridružila društvo Controtempo iz Krmina in Fundacija Coronini iz Gorice; festival je tako postal prireditev dveh mest. Mestna občina Nova Gorica je zaradi letošnjega okrnjenega programa Goriškega poletja želela tudi koncerte tega festivala preseliti v mesto, na prizorišča, ki pa tako izvajalcem kot občinstvu nikakor ne bi dopuščala dostojnega poslušanja akustične ljudske, jazz in etno glasbe. Ker organizator na spremembo lokacije ni pristal, je izgubil 20.000 evrov občinskih sredstev.

V soglasju z italijanskimi partnerji so tako uspeli kljub temu pripraviti kakovosten program. "Pri oblikovanju programa smo izhajali predvsem iz dejstva, da v teh, za glasbenike vsekakor slabih časih ponudimo predvsem možnost nastopanja slovenskim in italijanskim glasbenikom," je povedal producent festivala Aleks Vičič.

Foto: KUD Morgan

Na štirih koncertih v Kulturnem domu v Gorici in dveh na gradu Kromberk bodo do konca avgusta za širjenje in ohranjanje kulturne dediščine poskrbeli Kristijan Kranjčan s projektom DumiTrio, Zvezdana Novakovič, Boštjan Gombač, Žiga Stanič, Fabrizio Bosso, Luciano Biondini ter skupine Piccini trio, Fade Out3 in Artrobius. Zvezdi festivala, mojster na balafonu Aly Keita in čudežni bobnar in tolkalec Hamid Drake, pa prihajata iz tujine in bosta nastopila 4. avgusta na gradu Kromberk.

"Gre za zvočno popotovanje nekje med starodavno Afriko in sodobnimi ZDA, med sočno in vedro glasbo, polno obsesivno ponavljajočih se ritmičnih zank, tisočerih ritmičnih odtenkov in poseganja v tradicijo plesnih žalostink griotov, pripovedovalcev Zahodne Afrike,« so o glasbenikih povedali na nedavni tiskovni konferenci v Gorici.

Koncerte bo letos prvič spremljal niz različnih prireditev (vodeni ogledi kulturnih znamenitosti, kulinarična doživetja, degustacije s koncerti, čezmejni kolesarski izlet in sprehod v naravi) pod skupnim naslovom GoNg Sound and Taste, s katerim želijo organizatorji izpostaviti edinstvenost čezmejnega goriškega prostora.

Tatjana Gregorič


Zadnji prispevki